ВРЪХ МУСАЛА - ЗИМНО ИЗКАЧВАНЕ НА БАЛКАНСКИЯ ПЪРВЕНЕЦ

17 февруари 2019 г.


водач: Диляна Христова
 


Зимното изкачване на връх Мусала е мечта за всеки планинар! Следвайки подходящ маршрут и под вещото ръководство на опитен планински водач, ще достигнем най-високата точка на Балканите, за да се насладим на уникални гледки към Рила, Пирин, Витоша и Стара планина! 

 

 

 

ПРОГРАМА:

Тръгване в 6:30 часа пред Национален стадион "Васил Левски" в София. Трансфер покрай Панчаревското езеро, язовир Искър и през Самоков до курорта Боровец. С лифта се изкачваме на 2369 метра, в района на връх Ястребец. Следвайки зимния подход се спускаме в долината на река Мусаленска Бистрица и по нея достигаме хижа Мусала (2389 м. - най-високо разположената хижа в българските планини! ). Кратка почивка за чай или супа и продължаваме към Леденото езеро, от тук по металния парапет изкачваме връх Мусала (2925 м.) - най-високата точка на Балкански полуостров! Зимата въздухът е кристално чист и величествената гледка е гарантирана ! Изпиваме по чаша чай при дежурния метеоролог, снимаме впечатляващата 360 градусова панорама и се спускаме по обратния път през заслона и хижата, а след това и до курорта Боровец. Ако сме добре организирани ще хванем лифта, ако се забавим - за по-малко от два часа ще слезем по някогашната Мусаленска пътека, която сега е ски път. 

Продължителност на пешеходната част: около 8 часа

 

   

 

 

 

 


 

ЦЕНА: 69 лв.

 

Цената включва:

  • лицензиран планински водач

  • транспорт от и до София

 

Цената не включва:

  • наем на котки – 10 лв.

  • двупосочен билет за лифт Боровец-Ястребец – 20 лв.

  • планинска застраховка - 3 лв.

 

Цената е валидна при минимум 7 участника.

 

 

ЕКИПИРОВКА: челник с нови батерии, зимни обувки, гети, щеки, котки (можем да осигурим под наем), подходящи дрехи за студено време и вятър, топли ръкавици и шапка, слънчеви очила, слънцезащитен крем, раница 30-40 литра.

 

ХРАНА И ВОДА: Необходимо е да си носим храна и вода. Препоръчваме да се подготвите със сандвичи, сушени плодове, ядки, протеинови блокчета и други подсилки. Вода – поне 1,5 литра, подходящо е ползването и на термос с горещ чай. Малко ром също ще влезе в употреба. На хижа Мусала се предлагат супи и чай. 

 

За допълнителна информация, въпроси и присъединяване, можете да се свържете с нас по един от следните начини:

·       имейл на: i_dukov@mail.bg

·       0887065443 – Илиян Дуков

·       лично съобщение във Фейсбук