Region: България

  Ако поклонението пред Божи гроб е известно като „хаджилък”, то посещението на Света гора се смята за „малък хаджилък”. Единствената в света монашеска република е задължителна спирка и упование по пътя на всеки православен християнин от мъжки пол. Тук времето сякаш е спряло, а редът и порядките се различават от всичко, което ни е познато. Заповядайте на едно наистина духовно преживяване!

 

           9.04 сряда

        Тръгване в 8:00 часа от София, пл. Руски паметник. Следобяд пристигаме в Йерисо. Свободно време за разглеждане на градчето и вечеря в таверна. Нощувка в хотел.

 

            10.04 четвъртък

       Ранно ставане, взимаме си диамонитиритата (разрешителните за влизане и престой на полуострова) и се качваме на кораб за Атон. Посещение на  Хилендарския манастир. Пешеходен преход 3,5 часа. Настаняваме се в Зографския манастир (с български монаси). Вечеря, свободна програма, нощувка.

 

            11.04 петък

        Желателно е посещението на сутрешната служба, след което слизаме до Арсаната (пристанището на Зограф). С кораби и прекачване на Дафни достигаме изходния пункт за върха. През скита „Св. Анна” се изкачваме до църквата Панагия на 1500 м. н.в. Към постройката е изградено допълнително спално помещение тип туристическа спалня. В него ни предстои да пренощуваме като е желателно да си носим собствени спални чували и шалтета. Преходът този ден ще ни отнеме около 6 часа, а вечерята ще бъде от собствените ни запаси в раниците.

 

            12.04 събота

          Много ранно ставане и изкачване на върха на челници, така че да посрещнем изгрева от него. По обратния път слизаме до Панагия, закусваме и поемаме към Великата лавра – това е най-големият и първи в светогорската йерархия манастир. Ще разгледаме светата обител и  поклоним пред мощите. Вечеря и нощувка в манастира. Пешеходната част този ден ще е около 9 часа.

 

           13.04 неделя

       В 6:45 се качваме на бус за Кария, старинно селище явяващо се административен център за полуострова. Тук имаме възможност за закуска и свободно време за разглеждане. След това с местен транспорт се придвижваме до Дафни, откъдето с кораб се връщаме в Урануполи. Прогнозно прибиране в София – до 22:00 часа.

 

            НЕОБХОДИМА ЕКИПИРОВКА

            Раница 40-60 литра., удобни обувки, спален чувал (tº комфорт  0-10 градуса), шалте, челник.