ЗЛАТОНОСНИЯТ ПАНГЕЙ И  ЧАРОВНАТА ЧЕРНА ГОРА

25-26 МАРТ 2017 г.

 


 

Още Херодот, Есхил и Еврипид споменават за златните и сребърни рудници в тракийската планина Пангей, които по всяка вероятност продължават да се експлоатират до късното Средновековие. В днешно време това е едно изключително красиво и привлекателно място, с огромен потенциал за туризъм. Ще изкачим първенеца връх Мати (Козница), извисяващ се на почти две хиляди метра над морското равнище, както и втория, но много очарователен връх – Пилаф тепе. От билото се разкрива невероятна панорама към остров Тасос, връх Атон, Кавала, плодородното Драмско поле, Фалакро (Драмски Боздаг), Меникио (Серски Боздаг), Славянка и митичните Олимп и Пелион. Не е за подценяване и малката, но ценителска планина – Черна гора, от която ще имаме възможност да наблюдаваме южните склонове на Алиботуш. За финал ще разгледаме пещерата Алистрати – определяна като една от най-забележителните не само в Гърция, но и в цяла Европа. Включете се да споделим пътешествието заедно!

 


 

 

ПРОГРАМА:

 

25 март, събота

Тръгване в 7:00 часа от София, площад Руски паметник.

През Благоевград, Сандански, ГКПП Кулата и Серес достигаме изходния пункт за планината Черна гора (Мавро Вуно), разположена между Славянка, Шарлия, Серски Боздаг и Стъргач. Следва изкачване на едноименния връх, висок 1653 метра и връщане по обратния път до транспорта. Преходът е лек, с денивелация +360 метра и -360 метра. Общо в двете посоки отнема около 3 часа. Насочваме се през ГКПП Илинден към комплекс „Белите скали“. Тук в уютна обстановка ще имаме възможност да се насладим на традиционна българска кухня и огромно разнообразие от прясно уловени риби - шаран, сом, пъстърва, есетра и чига. Нощувка.

 

 

 
 

26 март, неделя

Тръгване от хотела в 7:00 часа. Посоката ни е към златоносната планина Пангей, чието българско име е Кушница. В зависимост от снежната обстановка и състоянието на пътя ще се изкачим с транспорта максимално високо. Започваме прехода екипирани за зимни условия – с котки и снегоходки. Целта са ни двата най-високи върха – Пилаф тепе (1835 м.) и първенеца връх Мати (Око), който някога се е казвал връх Козница (1956 м.). Очакваната денивелация е около 650 метра в посока, а общата продължителност на прехода - към 5 часа. При наличие на достатъчно време, по обратния път към България, ще разгледаме забележителната с красотата си пещера Алистрати. Възможност за попътен пазар в Гърция и разбор на мероприятието в Старо Кресненско ханче, с гледка към река Струма.

Прибиране в София до 22:00 часа.
 

 

 

ЦЕНА: 146 лв.

Включва: лицензиран планински водач, транспорт с комфортен бус, 1 нощувка със закуска в семеен хотел, медицинска застраховка.

 

ЕКИПИРОВКА: удобни обувки, гети, снегоходки и котки – само за втория ден (могат да бъдат осигурени под наем), слънчеви очила, зимни шапка, яке и ръкавици, челник, щеки.

 

ДОКУМЕНТИ: лична карта

 

За допълнителна информация, въпроси и включване можете да се свържете с нас по един от следните начини:

имейл на: svetlazheliazkova@gmail.com

обаждане на тел. 0887 633 367 – Светла Желязкова или 0887 065 443 – Илиян Дуков

- лично съобщение във Фейсбук