ВРЪХ МИДЖУР - ПЪРВЕНЕЦЪТ НА СЪРБИЯ

22-23 ЮЛИ 2017 г.

Емблематичният връх Миджур е едновременно най-висок в Западна Стара планина и първенец на Република Сърбия! Каним Ви на зареждащ преход сред великолепна природа и изпълващи душата с щастие и лекота планински панорами. Изкачването ще го осъществим от известния ски-курорт Бабин зуб, в чийто район е предвидена и нощувката ни!

През втория ден ни предстои архитектурния и художествен шедьовър на средновековната църква „Света Богородица“ в село Долна Каменица , (от 14 век), след което ще снимаме красив травертинов водопад. От Темския манастир „Свети Георги“ пък ще си купим сладка и билкови мехлеми направени по стари, традиционни рецепти, както и страхотна плодова ракия! Завършекът на програмата е с прочутото ждрело на река Ерма от сръбска страна и манастирите Погановски и Суковски. Преди да се приберем в София, задължителният разбор на мероприятието е предвиден в изпробвана кафана. Очакваме Ви!

 

 

 

 

ПРОГРАМА:
 

22 юли , събота

Тръгване в 7:00 часа от София, площад Руски паметник.

През ГКПП Калотина и Пирот се насочваме към ски курорта Бабин Зуб (1550 м.)
За три часа, следвайки планински пътища и пътеки изкачваме връх Миджур (2168 м.). Обратният път ще ни отнеме два часа. При подходящи условия и желание имаме възможност да изкачим и панорамния връх Бабин зуб (1758 м.). Нощувка в района.

 

  


23 юли, неделя

Закуска. Трансфер до селцето Долна Каменица. Намираме се пред българската църква „Света Богородица“ от 14 век., с ктитор Деспот Михаил, построена по времето на Видинското царство. Мястото е значим паметник на културата, без запазен аналог в православния свят. Външният вид наподобява готическа катедрала, а вътрешността съхранява ценни средновековни стенописи, разположени на два етажа и свързани с тясна вита стълба с дървени стъпала. Отправяме се към китния Темския манастир „Свети Георги“ със спирка по пътя край красив травертинов водопад. В обителта има възможност за закупуване на билкови мехлеми и сладка, произведени по традиционни рецепти, както и отлежали плодови ракии. Втората част на деня е посветена на прочутото сръбско ждрело на река Ерма, както и на забележителните Погановски и Суковски манастири. Завършваме програмата с традиционния разбор в проверена кафана.
Прибиране в град София до 21:30 часа.

 

 

 

 

ЦЕНА: 146 лв. 
Включва: водач, транспорт, нощувка, медицинска застраховка

 

ЕКИПИРОВКА: Подходящи обувки (3-4 сезонни), гети, раница 20-30 литра, слънчеви очила, слънцезащитен крем, тънка шапка и ръкавици, полар, мембранно яке с качулка, челник (или фенерче), щеки (по желание).

 

ДОКУМЕНТИ: лична карта

 

За допълнителна информация, въпроси и присъединяване, можете да използвате следните варианти:

  • имейл на: i_dukov@mail.bg

  • обаждане на тел. 0887 065 443

  • лично съобщение във Фейсбук