ПОТВЪРДЕНА

ПАРАМУНСКА ПЛАНИНА И ЛЮБАШ


14 октомври 2018 г.


ЗАРЕЖДАЩ ПРЕХОД В КРАИЩЕ
 


 

 

Случвало ли ви се е за един ден да изкачите най-високите върхове на цели две планини!

Днес именно това ще направим, но не защото планините са лесни – тук рядко се срещат туристи, преходът ще бъде 6-7 часа, а денивелацията, която ще преодолеем е +900 -900 метра. Въпреки, че е есен връх Любаш е известен с вледеняващия си вятър, така че да се подготвим с шапки и ръкавици, за да се насладим на обяда си с освежаващи гледки от билото. Разборът на деня ще го направим с гореща боб чорба в популярното Парамунско ханче, откъдето можем да си закупим и домашно произведени от района продукти!

 

 


ПРОГРАМА:

Тръгване в 8:00 часа от София, площад Руски паметник.

През Перник и Брезник достигаме село Лялинци, което ще ни бъде изходния пункт в днешната екскурзия. Отправяме се към Парамунска планина, за да изкачим първенеца й връх Стража (1389 м.), от който ни очаква релаксираща гледка към планините в Краище, Руй, Стара планина, Витоша, Рила, Пирин и Осогово. Вижда се и трънския Матерхорн – връх Драговски камък (1118 м.). Сред местното население е разпространена историята за техен земляк от близкото село Парамун, който избягал в Щатите и основал Парамаунт Пикчърс, а за емблема избрал именно въпросния връх, който виждал от дома си. Дали тази история е вярна, ще разберете като дойдете на екскурзията! Продължаваме със спускане по заобления ръб на планината и след преминаване на характерна седловина се прехвърляме и изкачваме пирамидалния връх Любаш (1398 м.). Обяд на върха и спускане по кръгов маршрут до село Лялинци.

С транспорта се оправяме към известното Парамунско ханче, за да се докоснем до трънския диалект и да изядем по една боб чорба. Имаме възможност да си напазаруваме също и продукти, произведени в района. Прибиране в София до 21:00 часа.


 

 

 

 


Цена: 59 лв.

Цената включва:

 

-транспорт от и до София

- лицензиран планински водач


 

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с мен по един от следните начини:

- имейл на: i_dukov@mail.bg
- 0887065443 - Илиян Дуков
- лично съобщение във Фейсбук