ТРЕКИНГ В ПОНТИЙСКИТЕ ПЛАНИНИ

С ИЗКАЧВАНЕ НА ВРЪХ КАЧКАР

3-12 август 2018 г.

 

ВКЛЮЧЕНИ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ

КРАЕН СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ: 21 ЮНИ 2018 г

водач: Сашо Николов
 

 

 

 

 

     Успоредно на южното черноморско крайбрежие се простира веригата на Понтийските алпи. Дължината й е около 1000 километра, а най-високият дял е Качкар или наричан още Малкият Кавказ. Поради уникалните природни дадености, голямото културно и етническо разнообразие районът е сред най-интересните в Турция. Заповядайте на едно пътуване, което ще Ви срещне с лазите – древен народ, от светли, синеоки хора, обличащи се в цветни дрехи, чийто традиционен инструмент е тулума, силно наподобяващ родните гайди. От ранно средновековния  скален манастир Сумела, сгушен в субтропическата растителност на северните склонове, през буйните потоци и алпийските курорти ще се издигнем до високопланинските пасища,  красивите ледникови езера и скалистите зъбери, за да изкачим връх Качкар, първенец на четвъртата по височина планина в страната и  извисяващ се на почти 4000 метра, а накрая ще релаксираме на Принцовите острови в закътано заливче и приказен плаж, обливан от топлите води на Мраморно море ...

 

ПРОГРАМА:

 

3.08.2018, петък

Среща на групата в  20:00 часа на Централната автогара в София. Заминаваме за Истанбул в 20:30 часа.

 

4.08.2018, събота

Трансфер до летището и полет Истанбул-Трабзон. Настаняване в хотела и веднага се отправяме към изключителния скален манастир Сумела (от 4-ти век). Следобед разглеждаме града, столица на средновековната Трапезундска империя,  като отделяме специално внимание на  църквата-музей „Св. София”(от 13-ти век). Вечеря и нощувка. 

 

5.08.2018, неделя

      Трансфер до селцето Айдър,  наподобяващо алпийски европейски курорт. Пешеходен преход до Каврун (3 часа) Нощувка в планинско хотелче.

 

6.08.2018, понеделник

       Предстои ни преход (около 7 часа)  до Олгунлар. По време на маршрута ще преминем покрай няколко много красиви езера и пресечем централния масив на Качкар. Нощувка в хотел.

 

7.08.2018, вторник 

       Изкачване до базовия лагер (3-4 часа).  Мястото представлява уютна поляна сгушена на височината на връх Мусала (2925 м.)  Оставяме си основния багаж в изградения палатков лагер (да се носят спални чували с t на комфорт 5 градуса) и  аклиматизационно излизане по маршрута. Нощувка на палатки.

 

8.08.2018, сряда

       Изкачване на вр. Качкар (3937 м.) и слизане в базов лагер. (8-9 часа) По обратния път ни предстои да преминем покрай невероятно красивото Морско езеро (на 3400 м.). Втора нощувка в палатковия лагер.

 

9.08.2018, четвъртък

    Слизане до Олгунлар. (3 часа). Трансфер до Юсуфели и при възможност посещение на забележителности в района.. Нощувка в хотел.

 

10.08.2018, петък

         Пътуваме до град Ерзурум. Разглеждане на града и вечерта летим за Истанбул. Трансфер до хотела и нощувка.
 

 

11.08.2018, събота

С ферибот се отправяме към Принцовите острови. За разлика от друг път сега ще прекараме денят в релакс на остров Къналиада, известен с плажовете си, закътани в красиви заливчета, обливани от топлите тюркоазени води на Мраморно море. Придвижване до автогарата и вечерен автобус за София. ЦЕНА: 1198 лв.

Цената включва: 
- лицензиран планински водач
- автобусни билети София-Истанбул-София
- самолетни билети Истанбул-Трабзон и Ерзурум-Истанбул
- пет нощувки в семейни хотелчета, две нощувки в организиран палатков лагер (преди и след атаката на върха)
- медицинска застраховка асистанс с покритие 5000 евро към ЗАД "Алианц България"

 

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по един от следните начини:

- имейл на: i_dukov@mail.bg
- 0887 065 443 - Илиян Дуков
- 0888250394 - Сашо Николов, водач на програмата

- лично съобщение във Фейсбук

 

ПЪТЕПИС  ЗА ТРАВЕРС НА КАЧКАР МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В СЛЕДНАТА НАША СТАТИЯ !