ПЪТЕШЕСТВИЕ В ГРЪЦКИТЕ РОДОПИ

ФРАКТОС И ВЕЛИЧЕСТВЕНИТЕ ВОДОПАДИ

15-16 ЮНИ 2019 г.
 

водач: Илиян Дуков
 

 

Кръстени на митична тракийска царица Родопите са обгърнати от мистичност, тишина и безвремие. Стари обезлюдени селца, каменни мостове, забравени римски пътища, древни светилища, вековни гори, потайни долове и безкрайни простори, пазят спомена за многохилядни каракачански стада и величието на отдавна изчезнали цивилизации.
Това е планина на върховен сетивен релакс, а с настоящото пътешествие ще се докоснем до един от най-съхранените й райони. През първия ден ще се насладим на неустоимо красиви, величествени водопади, а през втория отново ще изкачим първенеца на Гръцките Родопи - връх Делибоска (1953 м.), на който малцина са имали шансът да стъпят и нощувка в автентично гръцко селце при мили и сърдечни домакини !!!

 

 

ПРОГРАМА:
 

15 юни, събота

Тръгване в 6:00 часа от София, площад Руски паметник.

През Благоевград, Гоце Делчев, ГКПП Илинден и Драма се озоваваме в Родопите, но от гръцка страна. Днес денят е посветен на водопади - ще посетим величествените Лавадитис (два водопада с височина съответно 40 и 30 метра), Лепида (35 метра) и Света Варвара (12 метра). Отправяме се към Кръстополе. Нощувка в семеен хотел при мили и сърдечни домакини.

 

 

 

16 юни, неделя

Ранно тръгване. През общинския център Паранести (Бук), се насочваме към родопския масив Фрактос. Пешеходен преход за изкачване на първенеца връх Делибоска (1953 м.), разположен на границата с България и най-висока точка в гръцката част на планината, (общо около 8 часа в двете посоки).  Под нас се намира Девствената гора Фрактос, считана за една от най-добре запазените екосистеми в Европа, намираща се в режим на абсолютна защита от 1980 година.  Ако остане време се отбиваме до горещите минерални извори Фрактос, разположени в обезлюденото селце Лъджа (Илидже), познати още от римско време и до "Музеят за естествена история на Родопите". Разбор на мероприятието в любимо заведение край река Места, където при късмет ще опитаме и речна риба. Прибиране в град София до 22:00 часа.

 

 
 


ЦЕНА: 199 лв. 
 

Цената включва:

- лицензиран планински водач
- транспорт от и до София
- една нощувка в хотел в Гърция
- медицинска застраховка

 

 

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по един от следните начини:

- имейл на: i_dukov@mail.bg
- обаждане на тел. 0887 065 443
- лично съобщение във Фейсбук