ПОТВЪРДЕНА

ПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА ЕКОПЪТЕКИТЕ

19-20 МАЙ 2018 г.

ТРЕТА ГРУПА - ref № ЕКО 03

Да се предвидят храна и вода за пикник през деня и чадъри (дъждобрани) за всеки случай

Тръгване в 7:00 пред Национален стадион "Васил Левски"

водачи:
Борис Аршинков - 0899 983 355
Валя Лекова - 0897811132

автобус: марка Ивеко, модел Винт, ДК№ КН 1161 ВН, бял на цвят

Нощувката ще бъде в Парк Хотел Дряново, 3*(http://www.parkhoteldryanovo.com/)Екскурзията е посветена на централната част на Северна България. В най-подходящия сезон, с леки преходи, ще посетим някои от най-красивите природни кътчета в района:

  • Хотнишка екопътека и водопада Кая Бунар;

  • Зараповски водопад и едноименната екопътека;

  • Еменска екопътека и водопада Момин скок;

  • Деветашка пещера;

  • Крушунски водопади и обновената екопътека;

  • Геопарк „Искър-Панега“

 

 

ПРОГРАМА:
 

19 май, събота

Тръгване в 7:00 часа от София, пред Национален стадион "Васил Левски".

В района на град Луковит преминаваме по екопътеката край река Панега. Маршрутът следва течението на реката, а в края си живописно минава над нея по дървени платформи прикрепени към скалния венец. Следващата ни цел е Деветашката пещера, с най-голямата пещерна зала на Балканския полуостров, осветена от седем окна (естествени отвори в тавана). Общата и дължина е 2 442 м, а височината й достига до 60 м. Отправяме се към село Крушуна с реновираната екопътека. Тук се намира най-голямата в страната травертинова каскада, с множество прагове, микробасейнчета, бигорови тераси, живописни скали и всичко това потопено в буйна пролетна растителност!

Нощувка в хотел Прованс, Летница.

 


20 май, неделя

След закуска се отправяме към малко известния, но изключително красив – Зараповски водопад, висок 16 метра. Достигаме го по живописна екопътека край село Вишовград. Време е за Еменската екопътека. Това е първата екопътека в България, създадена още през 1992 година. Сегашният маршрут се движи в близост до ръба на величествения каньон на река Негованка, така че да даде възможност да се наблюдават множеството речни прагове, еврозионни котли и 80 метрови скални отвеси, а в края достигаме 10-метровия пленителен водопад Момин скок. Недалеч от това място се намира и езерото Негованка. Програмата ни завършва с водопада Кая Бунар, чието име в превод означава „скален кладенец“. Кръстен е така, тъй като част от водата на река Бохот пропада в скална дупка и образува втори по-малък водопад, точно до основния 30 метров пад на природната забележителност. И тук също имаме китна и очарователна екопътека, която ни дава възможност да се разходим по каньона на реката. Прибиране в град София до 21:00 часа.

 

 

 Цена: 119 лв. 


Цената включва:

- лицензиран планински водач

- транспорт от и до София

една нощувка в Парк Хотел Дряново (http://www.parkhoteldryanovo.com/)

 

Екипировка:
Удобни обувки или маратонки, слънцезащитен крем, слънчеви очила, лятна шапка, връхна дреха.

 

 

 

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с мен по един от следните начини:

- i_dukov@mail.bg

- 0887 065 443 - Илиян Дуков

- лично съобщение във Фейсбук