ПОТВЪРДЕНА

ЕКО БЕЛОГРАДЧИК

5-7 МАЙ 2018 г.

 


 

Тридневен семинар с Кирил Кирилов, най-добрият изследовател и познавач на рисунките от Магурата и района на Белоградчик !!! Ще преминем по приказни маршрути, водещи ни сред невероятна скална феерия, поразителни гледки, причудливи образувания, древни светилища, пещери, оброци, мегалитни паметници, магнетични и мистични природни кътчета. Настаняването ни по традиция е в уютни къщички сред нацъфтяла градина, огласяна единствено от жизнерадостното пролетно цуруликане на птичките. Подготвили сме гурме вечеря с ястия характерни за турлашката кухня, винена дегустация в бутикова изба и грандиозен финал с феноменалните праисторически скални рисунки в Магурата – всичко това придружено с блестящи интерпретативни екскурзоводски беседи за обектите! Интересът е голям и местата бързо се запълват, така че не се бавете, а се присъединете :)
 

 

   

 

 

ПРОГРАМА:
 

5 май, събота

Тръгване в 7:00 часа от София, площад Руски паметник.

През Петрохан, Берковица и Монтана в 10:00 часа достигаме град Белоградчик и се срещаме с нашия гид. Започваме с Белоградчишката крепост „Калето“ - символ на града. Ще имаме възможност да научим нейната история, а от панорамната площадка да наблюдаваме интересни скални форми в района. Продължаваме с преход през местностите Панаирището, Субашин, Скалата на Богинята Майка, Маркашница и завършваме с залез от Чачин камък. Маршрутът този ден ще ни отведе сред живописни природни феномени, древни светилища и покъртителни гледки. Ще видим от близо образуванията: Адам и Ева, Мечката, Бендида, Ученичката, Червената скала, Скалата на Богинята Майка, Вечната любов и още много други. Спускаме се до Белоградчик за вечеря в новоткрития сръбски ресторант.

Пешеходна част за деня – 7 часа. Нощувка във вила Джун (с. Извос) – пролет е, птичките чуруликат и жизнерадостно огласят зелената градина, сред която е разположен комплекса от къщички - истинска идилия, осигуряваща ни идеална възможност за пълноценна почивка ...

  
  

 

6 май, неделя

Домашна закуска. Следва кратък трансфер до изходния пункт и пътеката, по която ще достигнем Лепенишката звездна карта – разположена на висока скална площадка, от която се открива фантастична панорама към околните скали. На повърхността й са изсечени съзвездия, ритуален кладенец и тронна колона. Продължаваме с атрактивно спускане към уникалната и невероятна пещера Лепеница – на два етажа, сечена, мегалитна, храмова, астрономическа, медитативна – поразителен феномен, на който ще отделим специално внимание! Трудно можем да се откъснем от мистичния обект, но се налага тъй като ни очаква преход към друг не по малко загадъчен район – Боровишкия светилищен комплекс, с забележителната църква „Света Троица“, известна още като „Червената църква“, защото цялата е изградена от червения камък на Белоградчишките скали, сред които е разположена. Построена е през 1866 година върху основите на средновековен храм и в архитектурно отношение е уникална с каменния си свод без дървена покривна конструкция. Мястото е приказно! Намираме се в подножието на грандиозния Боров камък, представляващ живописен монолит, доминиращ в най-източната, Фалковската скална група. Наоколо са разположени оброчни кръстове, две пещери, жречески молитвен заслон, римско укрепление и келтско слънчево светилище. Обиколката им ще ни отнеме около 4 часа, а обядът ни ще бъде под формата на пикник с храната, която си носим. Но това не е всичко – в 17:30 ни очакват за дегустационен тур в изба Боровица, воден лично от техноложката и собственичка на винарната – Адриана Сребринова.

Пешеходна част за деня – 7 часа. След кратък трансфер се озоваваме отново в село Извос и вила Джун, където в уютната механа „Духовата музика“ ще се оставим да бъдем поглезени с гурме вечеря от традиционни за района вкусни гозби. Нощувка.
 

 

  

  

  

 

7 май, понеделник

Закуска с вита баница. Днес ще се потопим в подземното богатство на района. Отправяме се към село Орешец, за да се насладим на най-новата благоустроена пещера у нас. Едва отворила врати за посетители на 1 юни 2015 година, пещера Венеца бързо си спечели славата като най-красива в страната.

Следващата ни цел е пещерата Козарника, разположена в скален скат с импозантен южен вход. В нея са разкрити 21 геоложки слоя, като в най-долния пласт е открит зъб на Homo erectus и животински кости датирани от преди 1,4 милиона години. Дойде момента на кулминационния финал на нашето пътешествие: впечатляващата пещера Магурата, чието образуване е започнало преди около 15 милиона години и световноизвестната галерия с праисторически рисунки, издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор). Дори и да сте били тук сега ще имате възможност да обогатите представите си за мястото и да научите за скритото послание на предшествениците ни. Според традиционните описания фигурите изобразяват танцуващи жени, ловни сцени, животни, звезди, оръдия на труда, растения и най-ранния слънчев календар, открит досега в Европа, а дали това не е разказ за сътворението на света и историята на човечеството – елате, за да разберете от двучасовата беседа на Кирил Кирилов, който се е посветил за разбулването на древната мистерия!

По обратния път за София се отбиваме за традиционен разбор на мероприятието в рибарника-ресторант „При Сталин“. Прогнозно прибиране в 21:00 часа.

 

 

 


 

ЦЕНА: 198 лв.

Включва: транспорт с комфортен бус, водач-интерпретатор, 2 нощувки със закуски във вила Джун.

Цената не включва:

Входните такси за посещаваните обекти:

  • Белоградчишка крепост 5 лв.;

  • пещера Магурата с рисунките – 9 лв.;

  • пещера Венеца – 3 лв.;

  • винена дегустация в изба Боровица – 15 лв.

 

За допълнителна информация, въпроси и присъединяване, можете да използвате следните варианти:

  • имейл на: i_dukov@mail.bg

  • обаждане на тел. 0887 065 443 – Илиян Дуков

  • лично съобщение във Фейсбук