ПОТВЪРДЕНА

ЕКОПЪТЕКИТЕ НА БЕЛОГРАДЧИК И

ПЕЩЕРИТЕ ВЕНЕЦА, КОЗАРНИКА И МАГУРАТА

6-7 ОКТОМВРИ 2018 г.

водач: Сашо Николов - 0888250394 
 

 

Продължаваме есенната ни програма с уникална селекция от екопътеки, магнетични природни кътчета, подземни красоти, гурме и отлично вино. Заповядайте да ги споделим заедно в приказния район на Белоградчишките скали - едно от най-знаковите и невероятни места в България! 

 

ПРОГРАМА:
 

6 октомри, събота

Тръгване в 7:00 часа от София, площад Руски паметник.

След като прехвърлим билото на Балкана и преминем покрай Берковица и Монтана се насочваме към село Боровица. Програмата ни заапочва с интересната църква „Света Троица“, известна още като „Червената църква“, защото цялата е изградена от червения камък на Белоградчишките скали, сред които е разположена. Построена е през 1866 година върху основите на средновековен храм и в архитектурно отношение е уникална с каменния си свод без дървена покривна конструкция. Мястото е приказно! Намираме се в подножието на грандиозния природен феномен Боров камък, представляващ живописна скала доминираща в най-източната, Фалковската скална група.

 

След кратък трансфер се озоваваме пред Белоградчишката крепост – символ на града и задължителна част от програмата ни. Докато се любуваме на гледките от Калето можем да си похапнем от предварително приготвените сандвичи. Продължаваме с приятен преход през местностите „Редута” и „Разкръсие”, за да достигнем невероятната скална феерия в местността „Збегове”. Тук сред червените конгломерати и пясъчници, човек има чувството, че е попаднал някъде из американските щати Юта или Аризона. Пешеходната част за деня е общо около 5 часа. За пълноценен релакс, специално е подбрана и вилата, в която ще нощуваме. Разположена в близко селце, сред зелени дървета, с хубава поддържана тревна площ и уютна механа. Ще прибавим и гурме елемент, като се оставим да бъдем поглезени с традиционни за района вкусни гозби.

 

 

 

7 октомври, неделя

Закуска с вита баница. Отправяме се към района на село Орешец, за да се насладим на най-новата благоустроена пещера у нас, отворила врати за посетители на 1 юни 2015 година, пещера Венеца бързо си спечели славата като най-красива в страната. (https://www.youtube.com/watch?v=glpxWmyoRqE).

Следващата ни цел е пещерата Козарника, разположена в скален скат с импозантен южен вход. В нея са разкрити 21 геоложки слоя, като в най-долния пласт е открит зъб на Homo erectus и животински кости датирани от преди 1,4 милиона години. Пътешествието ни из подземните красоти на Белоградчишко продължава с впечатляващата пещера Магурата, чието образуване е започнало преди около 15 милиона години. В момента е достъпна за посещение и световноизвестната галерия с праисторически рисунки, издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор). Фигурите изобразяват танцуващи жени, ловни сцени, животни, звезди, оръдия на труда, растения и най-ранния слънчев календар, открит досега в Европа.

 

Намираме се на територията на изба Магурата, прочута със своите пенливи вина, отлежаващи в пещерата. Идеална възможност за грандиозен финал с дегустационно посещение, описано от местните енолози по следния начин:

„Дегустациите се провеждат в уникална обстановка – в галерия „Прилепите“ на пещера Магурата. Дълбоко в недрата на пещерата, под монотонния звук на действащия сталактит, където отлежават бутилките с естествено пенливо вино и стареят отбрани вина, виненият ни гид разказва историята на винарната и организира „пътешествие“ през различните винени стилове застъпени в селекцията на избата.
Съчетаването в едно на неповторимата атмосфера на това място, където витае духът на отминалите хилядолетия, с митове и предания за древни времена и удоволствието да отпиваш от най–добрите български вина, се превръща в незабравимо изживяване… Това е причината всеки, който ни е посетил веднъж да се връща отново. “

По обратния път за София се отбиваме за традиционен разбор на мероприятието в рибарника-ресторант „При Сталин“. Прибиране в столицата до 21:30 часа.

 

ЦЕНА: 129 лв. 
 

Цената включва:

- лицензиран планински водач

- транспорт от и до София

- нощувка със закуска  в къщички в района на Белоградчик

 

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по един от следните начини:

- имейл на: i_dukov@mail.bg

- 0888250394 - Сашо Николов, водач на събитието

- 0887 065 443 - Илиян Дуков

- лично съобщение във Фейсбук