ЗИМНА АМБАРИЦА

21-22 януари 2017 г.
 

Краен срок за включване: 18 януари 2017 г.
 

водач: Любомир Колев

 


Приказната е красотата на Централен Балкан и магнетична гледката от Зимна Амбарица! За улеснение на подхода ще ползваме Сопотския лифт, а нощувката ни ще бъде в най-високо разположената старопланинска хижа - Добрила, която е изцяло обновена и предлага хотелски комфорт! Водачът ни е балканджия, опитен планинар, завършил „Туризъм и алпинизъм“ в НСА и дипломиран планински водач, с изключително добри отзиви от всички групи, които е водил !
 

 

 

ПРОГРАМА:
 

21 януари, събота

Тръгване в 8:00 часа от София, пред Национален стадион „Васил Левски“.

Трансфер до Сопотския лифт. Среща с водача. Разпределяме снегоходките. С лифта се качваме до местност Почивалото (1389 м.). Пешеходен преход 2 часа до хижа Добрила (1804 м.) Настаняване. По преценка на водача може да се изкачи върха още същия следобед и да се наблюдава залеза от него. Друга опция е леки преходи в района с практически занимания свързани с преходите в зимната планина. Нощувка в хижа Добрила – една от най-луксозните хижи в нашите планини!

 

 

 

 

 

22 януари, неделя

Закуска. Изкачване със снегоходки и с лек багаж на връх Амбарица (Васил Левски). Върхът е висок 2166 метра и от него започва алпийското било на Централен Балкан. Величествени и незабравими са гледките към Купените, Кръстците, Костенурката, Жълтец, връх Ботев, резерватите Стенето - на север и Стара река – на юг. Връщане по обратния път, за да се стоплим, поздравявайки се за успеха си на по чаша горещ билков чай с ром в хижата. Спускаме се до междинна станция и с лифта слизаме до буса. Взимаме си довиждане с водача, правейки планове за следващи преходи и се прибираме в град София до 19:00 часа.

Денивелация: +360 м. -760 м.
Пешеходна част за деня: 4-5 часа.
 


 

ЦЕНА: 129 лв. Включва: опитен планински водач, транспорт с комфортен бус, нощувка на хижа Добрила, двупосочен билет за лифт, наем на снегоходки, планинска застраховка.
 

 

ЕКИПИРОВКА: зимни обувки, гети, щеки, подходящи дрехи за студено време и вятър, топли ръкавици и шапка, слънчеви очила, слънцезащитен крем, челник, раница 30-40 литра.

 

ХРАНА И ВОДА: На хижа Добрила се предлага храна. Въпреки това препоръчваме носенето на сандвичи, сушени плодове, ядки и други подсилки за през деня. Вода – поне 1,5 литра, подходящо е ползването и на термос с горещ чай.


 

За допълнителна информация, въпроси и присъединяване, можете да се свържете с нас по един от следните начини: