ЗЕМЕНСКИ ПРОЛОМ И ОСОГОВО

9-10 март 2019 г.


водач: Сашо Николов - 0888250394
 


Включете се в перфектния уикенд! - живописният Земенски пролом, атрактивният водопад Полска скакавица, средновековният Землънград и първенецът връх Руен в красивата Осогово, събрани в една програма. Нощувката ни ще бъде в известния хотел Трите буки.
 


 

ПРОГРАМА:

 

9 март, събота

Тръгване в 7:00 часа от София, площад Руски паметник. Трансфер до град Земен, откъдето започва пешеходния ни преход през живописния Земенски пролом. Следвайки течението на река Струма, последователно ще преминем през няколко красиви скални групи, за да достигнем впечатляващата крепост Землънград, издигната върху скален нос, извисяващ се на 130 метра над ограждащите го от три страни меандри на реката. Продължаваме към следащата ни цел - великолепния бигорен водопад Полска Скакавица, чиято височина е 53 метра! По това време на годината очакваме да е изключително пълноводен. Ще имаме време да се изкачим и до църквата „Св. Димитър“ построена през 1892 г. от майстор Георги Манчов, на самия край на ската, да преминем по еко-пътеката, която ни отвежда под пръските на водопада, а после докато обядваме под формата на пикник да се насладим на уникалната гледка от панорамна беседка. Спускаме се по кръгов маршрут и от спирка Скакавица в 16:42 с влак се връщаме до град Земен. Следва трансфер през прохода Стражата и град Кюстендил до хотел Трите буки в Осогово. Настаняване и вечеря в ресторанта. Нощувка.
 


 

10 март, неделя

Взимаме си закуската под формата на сух пакет и тръгваме рано към връх Руен (2251 м.), първенец на петата по височина българска планина. Денивелацията е само 700 метра, но линейното разстояние общо в двете посоки е към 26 км. Преходът е по удобни пътеки и панорамно било, като преминаваме и през заслон Превала (1851 м.) След около 4,5 часа достигаме целата си, запленени от невероятните гледки към цели 16 планини над 2000 метра! - Олимп, Проклетие, Галичица, Кораб, Шар, вр. Пелистер (Баба), вр. Каймакчалан (Нидже), Кожуф, Якупица, Беласица, Славянка, Родопите, Пирин, Рила, Витоша и Стара планина и естествено към любимото ни Краище. Обратният път ще ни отнеме 3 часа. Ако имаме време ще направим разбора на уикенда в любимо заведение. Прибиране в София около 21:30 часа.

 

ЦЕНА: 139 лв.

 

Цената включва:

  • лицензиран планински водач

  • транспорт с комфортен бус

  • билет за влак от спирка Скакавица до град Земен

  • една нощувка със закуска в хотел Трите буки

 

Цената не включва:

  • храна (извън сухия пакет за закуска) и разходи от лично естество

  • наем на снегоходки (10 лв.), котки (10 лв.) – при необходимост по наша преценка

 

За допълнителна информация, въпроси и присъединяване:

  • i_dukov@mail.bg

  • 0888250394 – Сашо Николов, водач на събитието

  • 0887065443 – Илиян Дуков

  • лично съобщение във Фейсбук