ЛЕГЕНДИ ОТ БАЛКАНА

Зелениковски манастир с баба Дана и връх Васильов – първенеца на Предбалкана,

минерален басейн в Чифлика, обяд в Хитър Петър, нощувка в Шипково

20-21 януари 2018 г.

Тази проява ни отвежда до сърцевината на Троянски Балкан, като ще се запознаем с легандарната стопанка на Зелениковския манастир – баба Дана, после ще обядваме в култовата гостилница Хитър Петър, релаксираме в горещите басейни на Чифлика и нощуваме в уютен планински хотел в село Шипково. През втория ден ни предстои да изкачим Васильов - най-високия връх на Предбалкана и да хапнем супа в едноименната хижа. Преди да се приберем в столицата няма да пропуснем и традиционния разбор на уикенда в изпробвана механа.

 

ПРОГРАМА:
 

20 януари, събота

Тръгване в 7:00 часа от София, площад Руски паметник.

Трансфер до местност Смесите над село Черни Осъм. Кратък пешеходен преход ще ни отведе до чудния Зелениковски манастир, сгушен в гънките на Троянски Балкан и легендарната стопанка Баба Дана. Достойната планинарка вече 57 години живее в планината (25 като хижарка на Амбарица с Бай Гечо, възпяти в една от най-красивите планинарски песни) и със силния си позитивен дух, прекрасното чувство за хумор, благата усмивка превръща в празник всяка наша среща. Връщаме се до транспорта и се насочваме за обяд в известната гостилница Хитър Петър, а след това се отдаваме на релакс в горещ минерален басейн в село Чифлика. Нощувката ни ще бъде в хотел Планински рай, село Шипково.
 

 
 

21 януари, неделя

Закуска (по желание). В 9:00 часа се отправяме към връх Васильов (1490 м.) - първенец на Предбалкана. Преходът в двете посоки ще ни отнеме общо около 5 часа (+700 метра и -700 метра денивелация), като ще направим кратка почивка за обяд в хижа Васильов, за която до май месец 2017 година се грижеха известните хижари Николай и Пепа Киранови (по чиято инициатива през 2005 година се построи параклиса „Света Троица“ край хижа Ехо, за която дълги години се грижеха. ). Връщане до транспорта. Прибиране в град София до 21:00 часа с разбор на уикенда в подходящо попътно заведение.

 

ЦЕНА: 129 лв.

 

Цената включва:

  • транспорт от и до София

  • лицензиран планински водач

  • нощувка в хотел Планински рай в с. Шипково

 

Цената не включва:

  • вход за минерален басейн в с. Чифлика – 10 лв.

  • снегоходки (по наша преценка) – 10 лв.

  • храна и разходи от лично естество

 

ЕКИПИРОВКА: зимни обувки, гети, подходящ панталон, полар, яке с качулка, зимни ръкавици, шапка, слънчеви очила (или ски маска), слънцезащитен крем, челник, щеки, раница около 30 литра, храна за през деня, вода – поне 1,5 литра, (термос с чай, по желание).

 

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да използвате следните варианти:

  • имейл на: i_dukov@mail.bg

  • обаждане на тел. 0887 065 443 – Илиян Дуков

  • лично съобщение във Фейсбук