СТРАНДЖАНСКАТА ЗЕЛЕНИКА, ЛЪВСКАТА ГЛАВА, БЕГЛИКТАШ И МАСЛЕН НОС
 

17-19 май 2019 г.


 


 

Незабравима е гледката на цъфнала Странджанска зеленика и точно сега е правилният сезон.

Ще ви заведем до някои от най-известните й местообитания в района на култовите села Кости, Българи, Кондолово и Граматиково. Ще следваме теченията на реките Велека и Ропотамо. Ще посетим феномените Лъвската глава, долмена Змейова къща, мегалитното светилище Бегликташ, причудливите образувания на залива Зигра и Маслен нос. Осигурили сме и комфортно настаняване в хотел Грация, 3* , с включени закуски в село Лозенец, за да имаме възможност вечерта в събота да вечеряме на свещи в отличен ресторант край морския бряг .... Дори и отпуска не се налага да ползваме .... Така го разбираме перфектният уикенд !

 

 

 

 

ПРОГРАМА:

 

 

17 май, петък

 

Тръгване в 19:00 часа от София, спирката в локалното платно над метростанция „Интер Експо Център – Цариградско шосе“, в посока Пловдив. Трансфер до с. Лозенец. Настаняване за две нощувки в хотел Грация, 3*. Нощувка.

 

 

18 май, събота

 

Закуска. Ден посветен на Странджанската зеленика (Rhododendron ponticum), която е и символът на Странджа, Всъщност този рододендрон е терциерен реликт, достигнал до нас от времето преди последния ледников период, когато единоствено тази планина и Кавказ не са били сковани изцяло от лед. Растението цъфти по невероятен и незабравим начин и точно този момент се надяваме да уловим, чрез подготвените маршрути, преминаващи през естествените му местообитания. Първият ни кръгов преход започва от с. Кости, първоначлно следвайки течението на р. Велека, през живописния водопад Казанчето, параклиса „Света Богородица“ и после по билото през м. Балабана, където ще видим още един терциерен реликт – странджанският дъб. През Яневски дол се спускаме обратно до реката и общо след около три часа сме отново в с. Кости. Трансфер до с. Кондолово. За около 2,5 часа ще преминем по образователния маршрут „В царството на зелениката“. Следващата ни цел е с. Граматиково и Информационно-посетителския център” на Дирекцията на Природен парк „Странджа”. Тук се намира една от първите музейни сбирки в България, която популяризира флората и фауната на Странджа. Използвани са съвременни, интерактивни елементи. В посетителския център е показан подземния свят на парка чрез разрез на мравуняк и разрез на местообитание на къртица. Показано е и гнездо на пепелянка, една от опасните змии, които се срещат в Странджа. Посетителите могат да разгледат и макет на пещера с нейните обитатели – прилепите. 27 от над 30 вида прилепи, живеещи в България, се срещат в Странджа. Накрая остава да се насладим на вечерта в отличен крайбрежен ресторант с прекрасна морска храна.

 

 

19 май, неделя

 

След закуска се насочваме към района северно от Приморско. Започваме с екопътеката отвеждаща ни до феномена Лъвската скала, където е бил разположен древния град Ранули. Мястото открива великолепна панорама към р. Ропотамо, Аркутинското блато и Змийския остров. Намираме се на Узунджа баир, най-североизточния рид на Странджа, част от резервата Ропотамо. Отбиваме се за кратко при долмена Змейова къща и продължаваме към мегалитното светилище Бегликташ. Следващата ни цел са красивите скални образувания по р. Зигра и едноименния залив. Накрая достигаме и до самия Маслен нос, където също ни очаква атрактивен маршрут и зареждащи гледки. Прогнозно прибиране в София – около 21:00 часа.

 

 

Минимум 7 участника.

 

 

 

ЦЕНА: 199 лв.

 

 

Цената включва:

  • транспорт от и до София

  • лицензиран планински водач

  • две нощувки със закуски в хотел Грация, 3* в Лозенец

 

 

За допълнителна информация, въпроси и записване: