ВЕЛИКИТЕ ВОДОПАДИ НА БАЛКАНА

18-19 май 2019 г.

 

 

Очакват ни два прекрасни дни в Балкана, сред прохладата на резерват Стара река и очарованието на водопадите Сучурум, Карловското пръскало, Черното пръскало и Райското пръскало. Нощувката ни ще бъде в гостоприемната хижа Васил Левски.

 

 

 

ПРОГРАМА:

 

18 май, събота

Тръгване в 7:00 от София, площад Руски паметник.

Трансфер до с. Христо Данов, откъдето за 1,5 часа достигаме великолепния водопад Сувчарското пръскало с 54 метров чист пад на водата. Връщаме се по обратния път и продължаваме към Карлово, откъдето продължаваме пеш. към красивия водопад Сучурум (15 м.), разположен в непосредствена близост над градския парк. Пътеката ни следва течението на Стара река, преминавайки през живописни месности. Не след дълго достигаме х. Хубавец, където спираме за кратка почивка, след което се насочваме към следващата ни цел – впечатляващия водопад – Черното пръскало (25 метра), разположен в страничен дол, недалеч от основния ни маршрут. Преминаваме през х. Балкански рози и скоро сме в хижа Васил Левски (1400 м.), славеща се с вкусни гозби и гостоприемни стопани. Всъщност Вълко Съботинов със своите над 50 години стаж в планината е най-дългогодишният хижар в България, вероятно достоен и за Книгата на Гинес!  Преди да се отдадем на заслужен релакс отскачаме до величествения водопад Карловското пръскало, намиращ се само на 15 мин. от хижата. Общо за деня преходите са около 8 часа.

 

19 май, неделя

Закуска. Излизаме над гората в пояса на алпийските поляни на Централен Балкан и през местостта Башмандра, наслаждавайки се на великолепните панорами, подсичаме южните склонове на връх Ботев и след 4,5 часа сме на хижа Рай и водопада Райското пръскало (125 м.) - най-висок в целия Балкански полуостров. Свободно време за обяд и посещение на водопада. За около 3 часа се спускаме до местността Паниците, където транспортът вече ни очаква, за да се придвижим до гарата в Калофер за влака в 18:33 часа. Взимаме си буса и се прибираме в София около 21:30 часа.

 

ЦЕНА: 139 лв.

 

Цената включва:

  • лицензиран планински водач

  • транспорт по маршрута  София - Карлово - София

  • трансфер на групата м. Паниците – гара Калофер

  • билет за влак Калофер - Карлово

  • една нощувка в хижа Васил Левски

 

Цената не включва:

  • храна и разходи от лично естество
  • планинска застраховка


За допълнителна информация, въпроси и присъединяване, можете да се свържете с нас по един от следните начини:

-           i_dukov@mail.bg

-          0887 065 443 - Илиян Дуков

-          лично съобщение във Фейсбук