ЧУДЕСАТА НА ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

20-21 април 2019 г.
 

 

Врачански Балкан – карстово царство с неземна красота – шеметни алпийски отвеси, буйни потоци, величествени водопади, подземни прелести, плата обсипани с пъстроцветни цветя, просторни зелени поляни, вековни гори, старинни манастири и всичко това на компактна територия. В настоящият уикенд ще ви заведем именно тук, за да опознаем един истински райски кът от Родината ни!

 

 

ПРОГРАМА:

 

20 април, събота
 

Вратцата – Войводин дол – Врачанска скакля – Враца – Св. Иван Пусти – Божи мост

Тръгване в 7:00 часа от София, площад Руски паметник. Трансфер до живописното ждрело Вратцата, дало името и на град Враца. Всъщност това е най-популярният алпийски обект в България, чиито скали надвишават 400 метра. От тук стартира и прехода ни по Войводин дол, изкачването е стръмно и продължава 1,45 часа, но въднъж излезли на платото гледките са главозамайващи и спиращи дъха. Изграден е и кът за отдих, защото маршрутът е част от позабравена екопътека. Скоро пресичаме реката формираща водопада Врачанска Скакля, който, когато е пълноводен със своите 141 метра е най-високият не само в страната, но вероятно и на Балкански полуостров. Спускаме се към подножието му. При късмет ще го снимаме с вода. Продължаваме към град Враца и затваряме кръговия си маршрут, след общо около 4 часа ходене. Следващата ни цел е Бистрешкия манастир „Св. Иван Пусти”, под църквата му има приятен водопад, а в скалния венец над него е „Голямата пещера“, в която има фрагменти от стенописи. Според преданието тук е била първоначално светата обител. Кратък трансфер ни отвежда и до екопътеката водеща към третия феномен за днес – Божият мост (един от трите най-големи в страната). Маршрутът е красив, лек и приятен – ще ни отнеме около 1,5 часа. Връщаме се в град Враца и се настаняваме в хижа Алпийски дом.

 

 

 

 

21 април, неделя

Пършевица – Боров камък – Бегличка могила – Леденика

След закуска се отправяме към хижа Пършевица. Първият ни лъч е до водопада Боров камък атрактивно падащ от 63 метра височина, част от Згориградската екопътека. Известен е и с факта, че скалната ниша под него позволява да се застане зад водната струя. После се насочваме към връх Бегличка могила (1481 м.), от който се откриват секващи дъха гледки към Искърското дефиле и скалните отвеси на Кобилини стени. Общо ще сме походили към 5 часа.

Програмата ни завършва с известната пещера Леденика и разбор на уикенда в подходящо заведение. Прогнозно прибиране в София около 21 часа.
 

 

 

Минимум 7 участника.

 

ЦЕНА: 139 лв.

 

Цената включва:

  • транспорт от и до София

  • лицензиран планински водач

  • една нощувка в хижа

 

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да използвате следните варианти:

  • i_dukov@mail.bg

  • 0887 065 443 – Илиян Дуков

  • 0888250394 – Сашо Николов

  • лично съобщение във Фейсбук