РЕЗЕРВАТ СТАРА РЕКА, ВОДОПАДИТЕ СУЧУРУМ, КАРЛОВСКОТО, ЧЕРНОТО И РАЙСКОТО ПРЪСКАЛА

3-4 ноември 2018 г.

 

 

Очакват ни два прекрасни дни в Балкана, сред прохладата на резерват Стара река и очарованието на водопадите Сучурум, Карловското пръскало, Черното пръскало и Райското пръскало. Нощувката ни ще бъде в гостоприемната хижа Васил Левски.

 

 

 

ПРОГРАМА:

 

3 ноември, събота

Сборен пункт в 6:30 в фоайето на Централна ЖП гара, София.

Водачът купува билетите и с влака , движещ се успоредно на Подбалканския път, в 09:47 сме в Карлово, откъдето продължаваме пеш. Най-напред ще снимаме крисивия водопад Сучурум (15 м.), разположен в непосредствена близост над градския парк. Пътеката ни следва течението на Стара река, преминавайки през живописни месности. Не след дълго достигаме х. Хубавец, където спираме за кратка почивка след което се насочваме към следващите ни цел – впечатляващия водопад – Черното пръскало (25 метра), разположен в страничен дол, недалеч от основния ни маршрут. Преминаваме през х. Балкански рози и скоро сме в хижа Васил Левски (1400 м.), славеща се с вкусни гозби и гостоприемни стопани. Преди да се отдадем на заслужен релакс отскачаме до величествения водопад Карловското пръскало, намиращ се само на 15 мин. от хижата. Общо за деня преходите са около 6 часа.

 

4 ноември, неделя

Закуска. Излизаме над гората в пояса на алпийските поляни на Централен Балкан и през местостта Башмандра, наслаждавайки се на великолепните панорами, подсичаме южните склонове на връх Ботев и след 4,5 часа сме на хижа Рай и водопада Райското пръскало (125 м.) - най-висок в целия Балкански полуостров. Свободно време за обяд и посещение на водопада. За около 3 часа се спускаме до местността Паниците, където транспортът вече ни очаква, за да се придвижим до гарата в Калофер за влака в 18:33 часа. Прогнозен час за прибиране в София – 21:18 часа.

 

ЦЕНА: 119 лв.

 

Цената включва:

  • лицензиран планински водач

  • билети за влак по маршрута София-Карлово и Калофер-София

  • трансфер на групата местност Паниците – гара Калофер

  • една нощувка в хижа Васил Левски

  • планинска застраховка

 

Цената не включва:

  • храна и разходи от лично естество


За допълнителна информация, въпроси и присъединяване, можете да се свържете с нас по един от следните начини:

-           i_dukov@mail.bg

-          0887 065 443 - Илиян Дуков

-          лично съобщение във Фейсбук