ПОТВЪРДЕНА

ТРЕКИНГ В КАПАДОКИЯ

17 - 26 АПРИЛ 2020 г.
 

НАЙ-УСПЕШНАТА НИ ТУРСКА ПРОГРАМА

СПЕЦИАЛНА ОТСТЪПКА РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 31.12.2019 г.

 

водач: Диляна Христова - 0988893078
  

Кападокия. Сърцето на Анадола. Меката пролет, тучната зеленина, някак изненадват, когато човек попадне за първи път тук. От суровия Анадол очакваш всичко, но това зелено море наоколо... Няма спор, пролетта е най- подходящото време за любознателния пътешественик - жегите са по-малки, хотелите и ресторантите с ентусиазъм подхождат към новия сезон.

Кападокия е едно от местата по света, които човек задължително трябва да посети в живота си. Ако имате възможност, не се колебайте и Ви обещаваме едно незабравимо и вълнуващо пътешествие. Програмата ни е резултат от траен интерес и неколкократни пътувания. За  броените дни, прекарани в тази населявана още от дълбока древност земя, ни предстои да се докоснем до голяма част от нейните тайни. Долините на Розите, на Гълъбите и на Влюбените са запазена марка за Кападокия. Гьореме, Гюзелюрт, Ъхлара и Селиме - имена с поетично звучене, а местата, свързани с тях крият следите на първите християнски поселения извън Обетованата земя. Избледнелите първообрази на средновековната живопис, приютени в многобройни храмове, издълбани в меките вулканични скали, нависоко или дълбоко под земята, на най-невероятни места и с най-различни форми, кротко посрещат съвременния посетител, който им се възхищава с широко отворени очи и напразно се опитва да си представи времето на техния апогей. От катакомбите на подземния град Деринкую, на 60 метра под земята, през грънчарския център Аванос и внушителната цитадела на Ючхисар, ще се издигнем на няколкостотин метра над земята,  за да посрещнем изгрева, реейки се сред невероятна цветна палитра от десетки балони, за да се насладим от птичи поглед на  това наистина уникално място!

 

Основните акценти са поставени върху:


-     Трекинг през седем от най-красивите и емблематични каньони, сред които цялостно    преминаване на Ъхлара с Лунната долина, използвана за някои от сцените в  Междузвездни войни и мистичната долина Соганль;

 

-     Посещение на няколко скални комплекса както и на над 30 скални църкви, обхващащи голяма част от най-значимите и най-добре съхранени в архитектурно и художествено отношение християнски обители. Музеите под открито небе в Зелве  и Гьореме  са под егидата на UNESCO;


-     Деринкую,  най-дълбокият и добре запазен пещерен град;


-     Летене с балон и посрещане на изгрева в небето;

 

-     Аванос – центърът на грънчарството в района.


-     Истанбул – Принцовите острови.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

  

 

ПРОГРАМА:

 

17.04 (пт)

В 20:00  часа се събираме на автогара Сердика (Трафик маркет), пред сектор N107, в София.

Отпътуване за Истанбул с MATPU/Alpar.

 

18.04 (сб)

Закусваме традиционния бюрек с айран. В 11:00 часа заминаване за Гьореме с най-луксозната турска автобусна компания. Нощувка в скален хотел.

 

19.04 (нд)

Закуска от 7:30 до 8:00 часа. Преминаване по Долината на гълъбите и посещение на цитаделата в Ючхисар. Това е най-високата точка в централна Кападокия.  Денят ни продължава през Долината на любовта, която поради специфичните образувания я преименувахме на Ханъма дриймс. Връщане в Гьореме по панорамен път. Пешеходната част за деня е около 6 часа. Вечеря  в колоритен ресторант. Нощувка в скален хотел, разположен в сърцето на града. Всяка стая разполага със самостоятелни баня и санитарен възел.

 

20.04 (пн)

Закуска от 7:30 до 8:00 часа. Денят започва с изключителната Tokali church и посещение на Музея под открито небе край Гьореме, (под егидата на ЮНЕСКО). Следва 7 часов трек, по време, на който ще преминем  през три различни каньона сред скалната феерия с много изненади. Прибиране в Гьореме и кулинарна вечер с традиционна храна в скалния хотел. Нощувка.

21.04 (вт)

Възможност за летене с балон. Закуска от 7:30 до 8:00 часа.. Трансфер до Чавушин и разглеждане на селцето. Пешеходен преход до Пашабаг, където ще снимаме уникални скални гъби. После по панорамна пътека ще продължим до Музеят под открито небе в Зелве. Трансфер и разглеждане на още знакови за Кападокия образувания. Следобед ни очаква Аванос, център на грънчарството в района с красивата река Къзълърмак и множество сувенирни магазинчета-работилнички. Пешеходната част за деня е около 3-4 часа.  За вечерта е предвидено свободно време в Гьореме, през което може да се посети местния хамам, да се потопим в романтичната атмосфера на китните улички и да се отпуснем с наргиле в някое от заведенията. Нощувка в скалния хотел.

 

22.04 (ср)

Закуска от 7:30 до 8:00 часа. Отпътуваме за Мустафапаша, някогашния Синасос, където ще се запознаем с добре запазената му старинна гръцка архитектура. След това ще се докоснем до внушителния скален комплекс на манастира Кешлик и 600 годишна османска къща. Следва трансфер и посещение на закътаната долина Соганль. Преди 1400 години тук е кипял духовен живот в повече от 150 сакрални пещерни здания. Днес е останал единствено библейският пейзаж и около десетина уникални старинни църкви, които ще посетим.  Денят ни продължава с най-добре съхранения подземен град - Деринкую. По-късно по пътя за Селиме ще имаме възможност да снимаме руините на Червената църква и старинния квартал на Гюзелюрт. Нощувка в бутиков хотел.

 

23.04 (чтв)

Разглеждаме катедралата на Селиме и покрай река Мелендиз осъществяваме цялостно преминаване на величествения каньон Ъхлара. (древната Перистрема), (6-7 часа).  По време на трека ще посетим 15 скални църкви, с фрески на повече от хиляда години, при които ясно си личи източното (сирийско, арменско и коптско) влияние. Обядът ни е предвиден за понтонен ресторант, насред реката. Вечерта отпътуваме за  Гьореме, където ни очаква заключителна гала вечеря в скалния хотел.

 

24.04 (пт)

В 9:30 часа заминаваме за Истанбул с луксозен автобус. Възможност за нощна разходка из града. Нощувка в хотел.

 

25.04 (сб)

С корабче правим разходка до Принцовите острови. Вечерта в 20:30 часа заминаваме за София.

 

26.04 (нд.)

Около 6  часа пристигаме в София.

 

Още снимки могат да се разгледат на следните връзки:
снимки 2013 част 1  
снимки 2013 част 2
снимки 2014 
снимки 2015
снимки 2016
снимки 2017 

снимки 2018

снимки 2019

 

ЦЕНА: 1199 лв.

ЦЕНА РАННИ ЗАПИСВАНИЯ С КАПАРИРАНЕ НА 50% ДО 31.12.2019 г - 1099 лв. 

 

Цената включва:
- професионален български водач с огромен опит в Кападокия;
- транспорт с обществени автобуси по маршрута София-Истанбул-Гьореме и обратно (при желание има възможност и за пътуване със самолет);
- автобус с шофьор по програмата в самата Кападокия;
- всички нощувки със закуски в подрани хотели;
- ферибот за Принцовите острови;
- медицинска застраховка асистанс с покритие 5000 евро


Цената не включва:
- входове за посещаваните забележителности - около 130 турски лири;
- полет с балон - около 250 евро (актуално към септември 2019 г.);
- разходи от лично естество

 

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по един от следните начини:

- имейл на: i_dukov@mail.bg

- обаждане на телефон 0887 065 443 - Илиян Дуков, автор на програмата

- обаждане на телефон 0988893078 - Диляна Христова, водач на събитието

- лично съобщение във Фейсбук