СВИЩИПЛАЗ И ЕТРОПОЛСКИЯТ ПРАЗНИК „СВЕТИ АТАНАС“

26-27 януари 2019 г.
 


 

Свищиплаз е магнетичен и известен връх, който всеки планинар трябва да изкачи. Макар и висок само 1888 метра, от него се откриват забележителни панорами във всички посоки- От Ком до Ботев и от Дунавската равнина до Рила. Зимните преходи до върха в хубаво време са изключително красиви и зареждащи.

Празникът на Свети Атанас в Етрополе има вековни традиции. Смята се, че след Атанасовден зимата отстъпва на лятото. В Етрополе е запазен и турският израз „Танас гилди, яз гилди“, което на български означава „Атанас дойде, лятото дойде“. В последните години празникът добива все по-голяма национална и дори международна известност.

Елате с нас този уикенд, за да изкачим върховете Свищиплаз и Курдуна, да се включим в празника на етрополци и да научим за вековните традиции на този край, да разгледаме Етрополският манастир, основан в далечната 1158 година и да се полюбуваме на замръзналия в искрящи висулки водопад Варовитец.
   

 

  

 

ПРОГРАМА:

 

Ден 1. Събота 26.01

 

Сборен пункт в 7.00 часа пред храм-паметника „Александър Невски“. С фирмен транспорт отпътуваме до етрополското село Рибарица, откъдето ни очаква около 3-часов преход до хижа „Стражата“. След почивка, оставяйки ненужният багаж и надявайки са на хубаво време, се отправяме към билото на Балкана. Предстои ни изкачване на върхове Курдуна и Свищиплаз /около 4 часа и половина в двете посоки/. Панорамите са невероятни от връхното теме на Свищиплаз. Ще имаме време за снимки и кратка почивка. По същия път се връщаме в хижата.- приятелска, топла и уютна, тя ни предлага една хубава планинарска вечер с много смях и емоции.
 

 

 

Ден 2. Неделя 27.01
 

След закуска бързаме към местността Св. Атанас, разположена над Етрополе. Там вече са запалени огньовете, на които по стара традиция се пекат шишове, вият се кръшни хора и се пие греяна ракия и вино. Ние ще се включим подобаващо в празника. :) На място от добри хора ще научим повече подробности за обичаите и традициите на местните. Следва връщане към транспорта, като ще разгледаме Етрополския манастир, в близост до водопада Варовитец, който по това време на годината предлага чудесни ледени картини. След това ще се отправим към центъра на Етрополе, където празникът продължава с дълги хора и веселие. В следобедните часове отпътуваме към София.

 

 

ЦЕНА: 99 лв.

 

Цената включва:

  • лицензиран планински водач

  • транспорт от и до София

  • една нощувка в хижа „Стражата“

 

Цената не включва:

  • снегоходки – 10 лв.

  • планинска застраховка

  • храна и разходи от лично естество

 

За допълнителна информация въпроси и включване: