ПОТВЪРДЕНА

МИСТЕРИОЗНАТА СТРАНДЖА

СВЕТИЛИЩА В БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ

29-31 МАЙ 2020 г.
 

ЕКСКЛУЗИВНА АВТОРСКА ПРОГРАМА


 

 

 

Динамична, наситена и балансирана екскурзия, която ще ни запознае със сентенцията на Българска и Турска Странджа. Турското наименование на планината Yildiz (звезда), най-точно отразява същността и значението й сред европейското културно и природно наследство. Забулена в мистика, това е най-голямата защитена територия у нас, пазеща тайните и отпечатъка на древни цивилизации. Нещо повече - единствено тук в целия континент са съхранени реликтни растителни и животински видове и съобщества, преживели последния ледников период, през който поради близостта си с Черно, Мраморно и Егейско море, районът запазва топлия си и влажен климат. В настоящата уникална проява на Yogi Trekking се докосваме до най-значимите забележителности от двете страни на границата! Юни е и перфектното време за предстоящото незабравимо пътешествие – Очакваме Ви !


 

 

 
 


 

ПРОГРАМА:

 

29 май , петък

Тръгване в 7:00 часа от София, локалното платно над метростанция Цариградско шосе в посока Пловдив. Покрай Хасково и Свиленград и през ГКПП Капитан Андреево влизаме в Турция и се насочваме към Град Визе. През V в. пр. Хр. тук е цъфтял древният Бузас (Бизия), столица на Одриското царство. За някогашната крепост се смята, че датира от 1 век преди Христа, а остатъците стигнали до нас са от 6 век.. Църквата „Малката Света. София“ е изградена върху руините на Аполонов храм и представлява умалено копие на „Света София“ в Истанбул. Построена е по времето на Юстиниян, а през 14 век е преустроена в джамията Гази Сюлейман паша. Запазен е фрагмент от някогашен стенопис. Античният театър пък е най-големият в Източна Тракия. Открит е при разкопки през 1995-1997 година и по-голямата част от него все още се намира под града. Продължаваме към скалния манастир „Св. Никола” (6 век), вероятно най-добре съхраненият раннохристиянски скален манастир на Балканите. Намира се в Пабуч дере, съвсем близо до морския бряг и скалния нос, на който днес се издига селцето Къйъкьой, известно в древността с тракийското си име Салмидесос, а по-късно като Мидия. Настаняване за нощувка в хотел, разглеждане на селището и вечеря в рибно заведение със страхотна панорама към Черно море.

 

30 май, събота

Закуска и трансфер до изключителната пещера Дупницата – най-голямата и единствена благоустроена пещера (от 2003 г.) в Странджа. Разположена на две нива, като през приземната й част преминава река. След като разгледаме пещерата се насочваме към град Малко Търново. Настаняване в хотела и посещение на основните забележителности. Ще разгледаме Историческия музей, разположен в четири странджански възрожденски къщи от края на 19 век, принадлежали на богати търговски фамилии. Изложени са 6 експозиции: Археология, История, Иконна живопис, Етнография, Природна сбирка, Нематериално културно наследство на Странджа. Чешмата Големия врис (извор) e символът на града. Първоначално е бил непокрито аязмо, край което са се извършвали молебени за дъжд. Завършваме с Православният храм „Успение Богородично” – В сегашния си вид църквата датира от 19-ти век, от когато са и съхраняваните в нея икони – прекрасни образци на странджанската иконописна школа. В 17:30 часа с джипове се отправяме за изкачване на връх Голямо Градище (710 м.) – най-висок за българската част на планината. В миналото на него се е издигала римска крепост, а отскоро е монтирана панорамна площадка. В подножието на върха ще посетим и прочутата скална ниша, в която според легенди базирани на древна карта, както и върху пророчествата на българската ясновидка баба Ванга, се намира затрупаната гробница на египетската богиня с глава на котка и тяло на жена - Бастет. Бастет е била богиня на веселието и плодородието. Мистичното място се свързва още и с проучвателната експедиция през 1981 г. на ръководения от Людмила Живкова отдел „Културно наследство” към БАН, както и с по-късните публикации на Кръстьо Мутафчиев. Продължаваме с Мишкова нива – тракийският култов комплекс включва куполна гробница-светилище, укрепена сграда, могилен некропол, античен водопровод, рудник и крепост. Първоначалното светилище е представлявало квазимегалитна постройка, датирана към 4 в. пр. Хр. Шатровият й купол не е зидан, а е изграден по уникален за цяла Тракия мегалитен способ. Навсякъде ще имаме интересни беседи, изнесени ни лично от най-добрият екскурзовод и изследовател на района. Вечерта се връщаме в Малко Търново за вечеря и нощувка. 

 

31 май, неделя

Закуска. Предстои ни най-мистичният ден за цялото пътешествие. В 9:00 часа с джипове и опитен водач-екскурзовод се насочваме към пещерата-светилище Света Марина, кръстена на най-тачената светица в Странджа. Култът към нея е преплетен с езическа обредност. Тракийските племена също са почитали пещерите, тъй като Великата богиня-майка е отъждествявана с камъка, скалата и пещерата. В планината има две пещери-светилища посветени на Света Марина, като тази край с. Сливарово е най-големият култов център в Югоизточна Тракия, посветен на светицата и привличащ множество поклонници и в наши дни. Водата и мястото са изключително лековити, а местните хора го посещават в празнично облекло. Кулминационният финал е предвиден за Индипасха. Старинното оброчище е сгушено в основата на огромна монолитна скала сред дълбокия Аязменски дол. Това е светилище почитано още от траките, а в наши дни предлага вълнуваща симбиоза между християнство и езическа обредност. Тук седмица след Великден, през т. нар. Томина неделя традиционно се провежда поклонение. Мястото се посещава целогодишно. Процеждащата се под скалата тънка струя вода е почти индентична по състав с дестилираната. Вярва се, че е особено ефективна срещу очни заболявания. Според старо поверие ако човек има здравословен проблем би следвало да върже на спускащите се над скалите лиани част от дреха, която е била в близост до проблемното място. Така болестта остава да виси във въздуха в „ничие” пространство – нито на земята нито във водата. Връщане в град Малко Търново и отпътуване за София.

Прогнозно време за прибиране – 21:00 часа.

 

ЦЕНА: 295 лв.

 

Цената включва:

  • лицензиран водач ;

  • местен водач и екскурзоводски беседи на Мишкова нива, Бастет, Градище, Индипасха и пещерата на „Света Марина“ от най-добрия водач и изследовател на района;

  • транспорт по маршрута от и до София;

  • транспорт с джипове в граничната зона до Мишкова нива, Бастет, Индипасха и пещерата на „Света Марина“;

  • 1 нощувка със закуска в хотел в Къйъкьой, на брега на Черно море в Турция;

  • 1 нощувка със закуска в хотел в град Малко Търново;

  • уреждане на формалностите за посещение на Мишкова нива, Бастет, Градище, Индипасха и пещерата на „Света Марина“;

  • медицинска застраховка асистанс за Турска Странджа.

 

Цената не включва:

  • входни такси за Историческия музей в град Малко Търново ;

  • разходи от лично естество

 

 

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да използвате следните варианти: