ОСТРОВЪТ НА ЩАСТИЕТО
 

21 март - 5 април 2020 

16 дни /15 нощувки

 

 

Очаква ни най-екзотичното пътешествие, което някога ни се е случвало! От топлите води на Индийския океан, обливащи оранжевите пясъчни плажове на югозападното крайбрежие , ще се насочим към вътрешността на тропическия рай – Шри Ланка, за да усетим духа, традициите и културата на очарователния остров, обитаван от сърдечни, мили и усмихнати хора. След древните храмове, язденето на слонове в джунглата, снимането на сини китове и делфини, гигантски костенурки, разходката с волски впряг, лодки, салове, тук-тук, запознаването с бита и кухнята на страната, изкачването на свещени и магнетнични върхове, в някои от най-красивите природни и животински паркове, сафари с десетки животни, трекинг в джунглата, аюрведични масажи, градини с екзотични подправки, чаени плантации, фабрика за скъпоценни камъни, ботанически градини, фолклорен музикален и танцов спектакъл, ще се върнем отново на морския бряг, този път на източното крайбрежие, за да релаксираме на прочутия с меките си бели пясъци плаж Нилавели и да поплуваме с шнорхели сред тюркоазената вода и кораловите рифове на Pigeon island, където на фона на цветове от охра, розова сьомга, пушено сиво, кобалтово синьо ще се насладим на пасажи причудливи риби …

   

 


ПРОГРАМА:
 

Ден 1 
 

полет от София до Шри Ланка
 

Среща с групата в 10:00 часа на Терминал 2, летище София.

Полет с QATAR AIRWAYS по маршрута:

Sofia 12:25 – Doha 18:05

Doha 19:35 – Colombo 02:55 

Пристигаме в Шри Ланка, на летище Colombo Bandaranaike International Airport. Посрещане от местните ни партньори и трансфер с климатизиран бус до хотела ни в Colombo. Настаняване в хотел Ocean Edge Suite или подобен и отпочиване от полета. 

 


 

 

Ден 2 

Colombo

Закуска. Сити тур в Коломбо с разглеждане на основните му забележителности. Ще останем изненадани от темповете, с които се развива търговската столица на страната. Любопитен факт е, че самата административна столица е изнесена в едно предградие със звучното име Sri Jayawardenepura Kotte. Ще се разходим също и по крайбрежната алея Gall Face Green , а кратък трансфер ще ни отведе и до красивия храм Kelaniya Raja Maha Vihara, едно от четирите свещени места на острова, лично посетени от Буда. Вечеря и нощувка в хотел Ocean Edge Suite или подобен.
 

 

Ден 3 

Colombo – ферма за костенурки – Madu River Cinnamon Island – работилница за дървени маски - Mirissa

Закуска в 6:30. Нека пътешествието започне сега! Първата ни цел е ферма за костенурки, но целта тук е да се подпомогне опазването на различните видове, като на третия ден малките сладури се пускат обратно в океана. Невероятно умилителни чувства предизвикват заспиващите от топлината в дланите ни костенурчета-бебета! Продължаваме към мангровите гори на река Madu, по която с лодка ще достигнем остров специализаран в производството на канела, ще ни направят демонстрация за добиването на цената суровина. После продължаваме към будисткия храм Sri Wickermasingha Purana Viharaya и накрая ще имаме възможност да си почистим мъртвите клетки от кожата на краката, благодарение на пасажите червени, екзотични рибки. Обядваме в рибен ресторант, а после се отбиваме до фамилна работилница за традиционни шриланкийски дървени маски. Насочваме се към района на Mirissa и се настаняваме за две нощувки в хотел Twenty Two Weligambay (http://www.22weligambay.com/ ) или подобен, където ще вечеряме.
 

  

 

Ден 4

Наблюдение на китове в Mirissa– Galle – Jungle Beach


По желание в 5:45 се насочваме към пристанището, откъдето с корабче се отправяме да търсим сини китове, най-големите животни на планетата ни. Вероятно ще снимаме и стотици делфини. По-малко авантюристично настроените участници могат да релаксират на красивия плаж или край басейна, съзерцавайки с питие в ръка Индийския океан. Следва брънч в хотела и се отправяме към надалечния град Galle – най-добре запазеният европейски колониален фортифициран град в Югоизточна Азия. Крепостта е построена през 16-ти век от португалците, а по-късно е реконструирана от холандците. Заедно с очарователната стара част, в която е старинната холандска протестантска църква, чийто под е покрит с над 200-годишни надгробни плочи, градът е включен под егидата на ЮНЕСКО от 1988 г. По залез ще посетим Japanese Peace Pagodaи ще плуваме на екзотичния Jungle Beach. Връщане в Mirissa. Вечеря и нощувка в Twenty Two Weligambay (http://www.22weligambay.com/ ) или подобен.

 

 

 

Ден 5
 

Sinharaja Forest – Elephant transit home

Закуска. Отправяме се към Sinharaja Rain Forest – уникална първична тропическа гора, включена под егидата на ЮНЕСКО за природно наследство. Над 60% от дърветата са ендемични и повечето от тях изключително редки. Подобно е положението и сред животните - над 50% от ендимичните бозайници и пеперуди за страната, както и много видове птици, насекоми, влечуги и редки земноводни.

Следобед ще посетим Eath Athuru Sevana (Elephant transit home), където ще имаме възможност да се насладим на стотици слонове и слончета по време на храненето им. Вечеря и нощувка в Centauria Wild Hotel или подобен.


 
 

Ден 6

Udawalawe National park – влак през чаени плантации и тропически гори – Nuwara Eliya

Рано сутринта с джипове се отправяме на фото-сафари в Udawalawe National Park –най-доброто място на острова за наблюдение на екзотични животни като: слонове, индийски елени, диви биволи, глигани, мангусти, лисици, ленивци, гущери, крокодили и леопарди. В парка има и над 30 вида змии и стотици видове птици. Разположен е на 302 кв. км. площ и се отличава с пищна природа. Връщаме се за брънч в хотела и без да губим излишно време отпътуваме към градчето Елла, в близост до което е прочутата чаена плантация Uva Halpewatte Tea Factory. В 14:39 вече сме във влака, за едно от най-екзотичните пътешествия, които сме правили. Трасето живописно се промушва през планински земи, обрасли в буйна тропическа растителност. В 18:42 слизаме на Nanu Oya и след кратък трансфер сме в Нувара Елия, 1868 м. н.в., най високо разположеният град в Шри Ланка, известен още и като „Малката Англия“, заради аристократичните си имения в британски стил. Вечеря и нощувка в Summer Hill Breeze Hotel (http://www.oakrayhotels.com/) или подобен.
 

  

 

Ден 7

Nuwara Eliya – Horton Plains – World's End – Baker’s Fall – Nallathanniya


Ранно ставане. Взимаме си закуската под формата на сух пакет и се отправяме към националния парк Horton Plains, уникално място с втория и третия по височина върхове на острова (Kirigalpoththa 2389 m и Totupolakanda 2357 m) и с една от най-старите екосистеми в света. Включено е под егидата на ЮНЕСКО като природен паметник от 2010 година. Целта ни е преди 10 часа сутринта, когато се спускат мъглите, да достигнем World's End, високопланинско плато, завършващо с 880 метров отвес и предоставящо величествени панорами. Общ преход около 3 часа. В този ден ще посетим също и водопада Baker’s Fall. Завръщаме се в Nuwara Eliya, с фотопауза край красивото Gregory lake. Ще имаме възможност да напазаруваме маркова екипировка на отлична цена. Трансфер до селцето Налатания (Nallathanniya). Вечеря и отпочиване в Wathsala Inn Hotel (http://www.adamspeakhotels.com/), преди нощното изкачване на Адамс пийк.

 

  

 

Ден 8

Adam's Peak чаения център Damro Labookelle Kitulgala водопадите Ramboda – Kandy

В 2:00 часа се отправяме към Adam's Peak (Sri Pada, 2243 м.), един от най-почитаните поклоннически върхове в света, разположен в „планината на Пеперудите“, свещенно място за будистите, християните и хиндуистите на острова. Изкачването му е незабравимо преживяване – дистанцията от 7 км. се преминава по 5831 стъпала за около 3,5 часа. На върха е разположен будистки храм, в който се пази стъпката на Буда. Посрещаме изгрева и се връщаме по обратния път за закуска в хотела. Насочваме се към град Канди с попътно посещение на чаения център Damro Labookelle, снабдяващ с чай Бъкингамския дворец и красивите водопади Рамбода. Вечеря и нощувка в Thilanka Hotel (http://thilankahotel.com/) или подобен.
 

 

 

Ден 9

Kandy

Закуска. Разглеждане на основните забележителности в Kandy и района, сред които ще обърнем специално внимание на кралската ботаническата градина Peradeniya, с над 4000 хиляди растителни вида, сред които павилион с повече от 200 различни орхидеи. После ще посетим музей и магазин за скъпоценни камъни, работилница за ръчно изработени сувенири и дърворезба и фабрика за рисуван с восък текстил. В 16:30 ни очаква фолклорен спектакъл с музика и танци от Шри Ланка и накрая денят ни завършва с Sri Dalada Malagawa (храмът, където се съхранява зъба на Буда) , живописно разположен на брега на красивото езеро. Вечеря и нощувка в Thilanka Hotel (http://thilankahotel.com/) или подобен.
 

 

 

Ден 10

храмове – градина за екзотични подправки
 

След закуска, напускаме хотела и се отправяме към района на Matale с храмовете Aluviharaya Rock Temple и Mathumariamman Temple. Следва посещение на градина за екзотични подправки и билки, където ще научим за приложението им в шриланската кухня и в Аюрведа. Денят ни завършва с Nalanda Gedige, мистериозен храм построен между 8-10 век, чиято архитектура представлява еклектична смесица между будистки и хиндуистки стилове. Настаняваме се за 3 нощувки в Habarana.

Вечеря и нощувка в Danawwa Resort (http://www.danawwaresort.com/) или подобен.
 

 

 

Ден 11

Habarana – етно селце – езда на слонове – Дамбула

Закуска. Кратък трансфер и с волски впряг се отправяме към брега на очарователно езеро, откъдето продължаваме с имровизирани салове към автентично шриланкийско селце. Тук ще научим много за бита, продуктите и храната на местните хора, с наше участие ще ни приготвят вкусен обяд, който ще изядем поднесен в лотусови листа. Накрая с тук тук (местната мото-рикша) се връщаме до транспорта. Малко по-късно ще имаме възможност за разходка върху гърба на слон. Следва обяд и се отправяме към Dambulla, за да посетим емблематичните будистки храмове Golden Temple и Buddha Rock Temple.
 

Вечеря и нощувка в Danawwa Resort (http://www.danawwaresort.com/) или подобен.
 

 
 

Ден 12

Habarana – Sigiriya – Polonnaruwa

Закуска. Кратък трансфер до прочутата Sigiriya Lion Rock, на която ще се покачим по атрактивна метална конструкция - незабравимо и силно впечатляващо място, представляващо огромен монолитен скален блок, извисяващ се над дивата джунгла и запечатал върху себе си древните, изящни фрески на Божествените девойки. През цялото време ще бъдем съпровождани от любопитни маймуни, смело позиращи пред обективите ни на една ръка разстояние. Задължително ще се отбием и до Пещерата на кобрата.

Следобед ще разглеждаме средновековната столица на Шри Ланка - Polonnaruwa. Основни забележителности:

 • Gal Vihara;

 • Polonnaruwa Archeological Site and Ruins;

 • Polonnaruwa Vatadage;

 • Lankathilaka Image House;

 • Archeological Museum;

 • Sandakada Pahana;

 • Statue of Parakrambahu I;

 • Gal-poths Stone Book;

 • Kiri Vehera.
   

Вечеря и нощувка в Danawwa Resort (http://www.danawwaresort.com/) или подобен.
 

 
 

Ден 13

Habarana – Avukana Buddha – Mihintale - Anuradhapura- Trincomalee

Закуска. Предстои ни да посетим Avukana Buddha - каменна скулптура датираща от 5 век, изсечена от монолитен гранитен блок, чиято височина от 12 метра я прави най-високата статуя на Буда в света. Следващата ни цел е скалата Mihintale , която ще изкачим по каменни стъпала, за да се насладим на просторната панорама откриваща се от върха й. Насочваме се към Anuradhapura, древната столица на Шри Ланка.

Разглеждане на основните забележителности:

 • Ruwanwelisaya Dagoba;

 • Jaya Sri Maha Badhi (свещеното дърво на Буда);

 • Sri Maha Boodhi Temple;

 • Isurumuniya Temple;

 • Jethawanaramaya Stupa

 • Samadhi Statue;

 • Mirisaveti Stupa;

 • Gal Palama (Stone Bridge over Malwathu Oya)

Трансфер до района на историческия град Trincomalee на североизточния бряг, свещено място за тамилите, чиито залив се слави като едно от най-хубавите естествени пристанища в света. Вечеря и нощувка в Trinco Blu by Cinnamon (http://www.cinnamonhotels.com/en/trincoblubycinnamon/ ) или подобен.
 

 

 

Ден 14

Pigeon island – плажа Nilaveli

Закуска. Денят го посвещаваме на плажен релакс. Ако условията са подходящи ще отидем до близкия национален парк Pigeon island, където ще се гмуркаме с шнорхели, а следобед ще помързелуваме на красивия плаж Nilaveli. Вечеря и нощувка в Trinco Blu by Cinnamon (http://www.cinnamonhotels.com/en/trincoblubycinnamon/ ) или подобен.
 


 

Ден 15

Trincomalee - Negombo

Закуска. Трансфер до Негомбо, настаняване и разглеждане на града. Изпращане на залеза от прочутия Negombo beach. Вечеря и нощувка в Jetwing Blue (http://www.jetwinghotels.com/jetwingblue ) или подобен.


 

Ден 16

Прибиране в София


Полет с QATAR AIRWAYS по маршрута:
 

Colombo 11:25 – Doha 14:05
 

Doha 15:50 – Sofia 21:00ЦЕНА: 3199 лв. при настаняване в двойна стая и капариране на 50% до 16 декември 2019 г. 
Доплащане за самостоятелно настаняване +756 лв. , така че по-добре елате с другарче :)


 

Минимален брой 10 участници

 

Цената включва:

 • Опитен български водач-организатор;

 • Местен водач-екскурзовод през цялото пътуване;

 • Настаняване в подбрани хотели, отговарящи на 3-4 звезди;

 • Закуски и вечери;

 • Транспорт с климатизиран автобус, с професионален шофьор и асистент;

 • Транспорт с джипове, в националните паркове и резерватите;

 • Местни, локални водачи при някои от обектите;

 • Входни такси за всички забележителности описани в програмата;

 • Медицинска застраховка (асистанс) с покритие 10000 евро.

 

Цената не включва:

 • Самолетен билет София-Шри Ланка-София. Цената му към 01.11.2019 г. е 620 евро, с всички включени летищни такси. Ще следим и за промоционални оферти;

 • Онлайн виза, заявление за която се подава 1 месец преди отпътуването и се поставя при кацане. Стойността й подлежи на уточнение, в момента е безплатна. Необходимо е международният паспорт да е с валидност над 6 месеца от датата на връщане;

 • Атракционите, които са пожелание  - наблюдение на китове 50 $ и др.

 • Разходи от личен характер - най-вече за подаръци;

 • Бакшиши – 30 долара. В страната е прието да се събират малки суми като бакшиш за местните водачи и шофьори.

 

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

 • Транспортът ни в Шри Ланка ще бъде с луксозен климатизиран автобус. На места в националните паркове ще ползваме и джипове;

 • През цялото време с нас ще имаме опитен местен водач-екскурзовод;

 • Настаняването ще бъде в подбрани хотели отговарящи на 3-4 звезди. Изключително чисти и уютни;

 • Имаме осигурени закуски и вечери за целия престой;

 • Не се изискват задължителни ваксини;

 • Необходими документи: валиден задграничен паспорт (минимум 6 месеца от датата на връщане). За виза се кандидатства поне 1 месец преди отпътуването.

 

За допълнителни въпроси и записване можете да се свържете с нас по един от следните начини:
 

 • имейл на: i_dukov@mail.bg

 • обаждане на тел. 0887 065 443 – Илиян Дуков

 • лично съобщение във Фейсбук