СИНАНИЦА

8-9 ЮЛИ 2017 г.

 

Връх Синаница с едноименното езеро са сред най-красивите планински кътчета в България. В настоящия уикенд ще излезем  извън стандартните туристически пътеки, за да се изкачим на Муратов връх, както и да се потопим в очарователните циркуси на Георгийските и Влахинските езера.

 

 

 

 

ПРОГРАМА:
 

8 юли, събота

Тръгване в 7.00 часа от София, площад „Руски паметник”.
Посоката ни е Банско. На граничната за Рила и Пирин седловина Предела имаме възможност да се подкрепим с домашно приготвено биволско или овче кисело мляко, залято с мед и орехи или боровинково сладко. Продължаваме към района на хижа Вихрен. Нататък сме пеш. Покрай Муратово езеро достигаме Бъндеришка порта. От тук (пожелание) изкачваме Муратов връх (2669 м.), а след това през Синанишка порта се спускаме на хижа Синаница. Нощувка на хижата. Пешеходният преход за деня ни е 6 часа, с изкачване на Муратов връх и 4 - без него.

 

Надморска височина на опорните точки от маршрута:

хижа  Вихрен             1950 м.

Бъндеришка порта    2500 м.

Муратов връх            2669 м.

Синанишка порта     2440 м.

хижа Синаница         2200 м.
 

 

 

 

9 юли, неделя

Рано сутринта, без багаж се отправяме към връх Синаница (2516 м.) Изкачването ще ни отнеме около час. Глеката към околните върхове и към едноименното езеро е незабравима. Слизаме внимателно по обратния път до хижата за закуска. Денят ни продължава с преход през циркусите на красивите Георгийски и Влахински езера. През Влахински превал се връщаме на хижа Вихрен. Преходът хижа Синаница-хижа Вихрен ще ни отнеме около 6 часа. Кратка отбивка до Байкушевата мура, считана за най-старото иглолистно дърво в страната (над 1300 годишно). Прибиране до 22:00 часа в София, с попътно спиране за разбор на екскурзията в подходящо заведение.

 

Надморска височина на опорните точки от маршрута:

хижа Синаница         2200 м.

връх Синаница          2516 м.

Георгийски езера      2200-2300 м.

Влахински превал    2460 м.

хижа Вихрен             1950 м.
 

 

 

 

ЦЕНА: 119 лв.

Включва: лицензиран планински водач, транспорт, 1 нощувка в хижа Синаница, планинска застраховка
 

 

За допълнителна информация, въпроси и записване, можете да използвате следните варианти:

·       имейл на: i_dukov@mail.bg

·       обаждане на тел. 0887 065 443 – Илиян Дуков

·       лично съобщение във Фейсбук