ПРИКАЗНАТА СИЦИЛИЯ И ЕОЛИЙСКИТЕ ОСТРОВИ

8-19 ЮНИ 2019 г.

12 дни / 11 нощувки

НЕВЕРОЯТНА КОМБИНАЦИЯ МЕЖДУ ПРИРОДА И КУЛТУРА!

ВОДАЧ: ИЛИЯН ДУКОВ
 

ЦЕНА 2149 лв., при записване се капарира 50% от сумата

 

Островът на слънцето – разположен в сърцето на Средиземно море, между Европа и Африка, Сицилия е любов от пръв поглед! Прекрасна природа, великолепна храна, уникално културно и историческо наследство, 7 обекта под егидата на ЮНЕСКО! В това пътуване има всичко, а накрая ни очаква грандиозен финал с неповторимото очарование на Еолийските острови!

Изкачване на вулканите Вулкано, Стромболи и могъщия Етна. Завладяващата красота на Палермо, Сиракуза, Таормина, Ното, Седжеста, Ериче и Агридженто. Художествените шедьоври Вила Романа Дел Казале и нормандските катедрали в Монреале и Чефалу. Магнетичните Еолийски острови, резерватът Кавагранде и ждрелото Алкантара. Включете се в екслузивната програма на Йоги Трекинг!
 

 

ПРОГРАМА:
 

8 юни, събота

Среща на групата в 17:00 часа на Терминал 2, летище София.

В 19:05 часа полет с  АЛИТАЛИЯ  през Рим за Катания, където пристигаме в 22:20. Настаняване за нощувка в подножието на вулкана Етна. 
 

 
 

9 юни, неделя

Трансфер до Refugio Sapienza (1910 м.). От тук започва изкачването ни на могъщата Етна (3350 м.). Той е най-високият и най-активен вулкан в Европа (в списъка на ЮНЕСКО от 2013 г.) На 3 декември 2015 г. бе регистрирано най-мощното му изригване за последните двайсет години, така че би трябвало да е спокоен, когато го посетим. В двете посоки и изцяло пеш са ни необходими около 8 часа. Изкачването е разделено на три етапа. За първите два има опция да се спестят: лифт до 2500 м., а след това - високо проходимо бусче. Във финалния участък ще бъдем придружени от местен гид-вулканолог, за чийто услуги се заплаща допълнителна такса, но за сметка на това ще обиколим високите части на кратера. Връщаме се в Катания за вечерна разходка и отпразнуване на успеха. Нощувка.
 

 
 

10 юни, понеделник

Днешният ден е посветен на забележителното ждрело Алкантара и очарователната романтика на Таормина. Нощувката ни е предвидена за град Сиракуза, основан през 733 г. пр. Хр. от гръцки преселници от Коринт. От 2005 година е под егидата на ЮНЕСКО.

  


11 юни, вторник

Сутринта посещаваме архоелогическия парк на Сиракуза с изключителния музей, нареждащ се сред най-впечатляващите в цяла Италия. Заобиколен от градините на Вила Ландолина, централно място в експозицията му заемат застиналата в чувствена поза статуя на „ Венера Ландолина“, саркофагът на Аделфия, както и поразителната, вдъхваща страхопочитание статуя на вълчицата, кърмеща Ромул и Рем. В античността тук е живял древногръцкия математик Архимед. Следобедът ни е посветен на остров Ортигия - истинското сърце на града. Ще се разходим из красивите улици Виа Рома, Виа Виторио Венето, Виа Маестранца и стария еврейския квартал около Виа дела Джудека. Ще отделим специално внимание на Аполоновия храм с неговите респектиращи дорийски колони, централния площад Пиаца Архимеде и Пиаца дел Дуомо с великолепната катедрала. Преди да се отдадем на гастрономическа наслада в уютен крайбрежен ресторант, ни остава единствено да се снимаме край Фонте Аретуза, най-прочутият извор в елинския свят. Нощувка в града.

 

12 юни, сряда

След закуска, кратък трансфер ни отвежда до резервата Кавагранде, известен като „Природния Рай на Сицилия“. Каскадни водопади и бистри планински вирове са обградени от отвесни скалисти склонове, потънали в зеленина. Следващата ни спирка е изключителният Ното, включен към паметниците на ЮНЕСКО от 1996 г. Това е най-красивият бароков град не само в Сицилия, но и в страната като цяло. Издигнат от нищото след унищожителното земетресение през 1693 година, на 13 км. от мястото на предишния град, днес той представлява пищна и величествена гледка, архитектурно съчетание на изящество и симетрия в дворци от жълтеникав камък, разкошни площади, просторни алеи и царствени църкви. За изграждането му са наети тримата гениални архитекти Росарио Галярди, Паоло Лабизи и Винченцо Синатра, които избират местния вид шуплест варовик като основен строителен материал. Камъкът се оказва особено подходящ за сложните барокови резби, украсяващи фасадите, а ослепителната му плътна белота с времето е придобила великолепния отенък на пчелен мед. Нощувка в града.
 

 
 

13 юни, сряда

Закуска. Отправяме се към прочутата имперска Вила Дел Казале, с площ от 3500 квадратни метра и около 60 стаи. На всички подовете са покрити с мозайки, считани за най-запазените от времето на Рим. (Паметник на ЮНЕСКО от 1997 г.) Програмата за деня завършва с дорийските храмове на Агридженто, датиращи от 6 век Пр.Хр и нареждащи се сред най-забележителните паметници на гръцката култура и изкуство. (В ЮНЕСКО от 1997 г.). Нощувка в Агридженто.
 

 
 

14 юни, четвъртък

Продължаваме със Седжеста. Това е мястото на най-завладяващия древногръцки храм в Сицилия – не само защото е най-голям, най-добре запазен и несравним по своето съвършенство и хармония, но и заради своето местоположение – самотно извисен сред красив пасторален пейзаж. Античният гръцки театър, който също ще посетим пък е с 3200 седящи места. Време е за Ериче – великолепното планинско градче, притежаващо най-завладяващата атмосфера на целия остров. Корените му се губят далеч в митологическите времена и са свързани с древния култ и храма посветен на богинята на любовта и плодовитостта – известна най-напред при финикийците като Астарте (Ищар), после като Афродита при древните гърци и накрая като Венера за римляните. Древното име на града е Ерикс, а светилището е почитано из целия античен свят. Смята се, че именно тук е кацнал Дедал. Приказна е гледката, разкриваща се от Кастело ди Венере, а днешният град е изключително привлекателно и благословено място, мечта за фотографа, както го определя Тино Сориано от „Нешънъл Джиографик“. Нощувка в Ериче.
 

 
 

15 юни, петък

Денят ни започва с великолепната нормандска катедрала в Монреале, притежаваща най-внушителните и мащабни средновековни християнски мозайки в света. Само на няколко километра е разкошният Палермо - най-големият сицилиянски град, сред чиято барокова архитектура ще се потопим следобед. Основни забележителности тук са: Палацо дей Нормани и мозайките на Капела Палатина; катедралата „Сан Еремити“ , 12 век; колоритните пазари Баларо и Вучирия; 400 годишният площад Куатро Канти; катакомбите с мумиите на капуцините; църквата Ла Марторана и др. Вечерта ще се насладим на морските специалитети в любим местен ресторант. Нощувка в бароков хотел, разположен в централната старинна част.
 

 

 


16 юни, събота

Трансфер и разглеждане на друг културен шедьовър - нормандската катедрала в Чефалу, построена от Рожер ІІ през 1131 година и после продължаваме към град Милацо, входната врата към седемте вулканични Еолийските острови. С ферибот достигаме остров Липари. Вечерна разходка сред красивия пристанищен град, вечеря, нощувка.
 


 

17 юни, неделя

Време е за остров Стромболи. Свободно време за релакс, плаж на черния вулканичен пясък и плуване сред меката топлина на Тиренско море. Обяд в проверено ресторантче със страхотна и изключително вкусна, прясна морска храна. В 17:00 часа започва изкачването ни на вулкана Стромболи (931 м.), като нагоре пътят отнема около 3 часа. Той е сред най-активните в света, изригващ 2-3 пъти на час. Целта е да посрещнем залеза от най-високата точка на кратера и в тъмнината още по-впечатляващо да се насладим от безопасно разстояние на зрелищния спектакъл поднесен от лавата. Бълваната тънката струя, примесена с пепел се издига на височина от няколкостотин метра. Впечатляващи и вълнуващи мигове, неизменно попадащи в челните позиции на класациите за най-незабравими преживявания в Италия! Спускаме се до подножието за нощувка.
 

  
 

18 юни, понеделник

Късно ставане, за да отпочинем от натрупаните впечатления през последните дни. Лежерна закуска и наслаждение на вкуса на италианското кафе. Свободно време за плаж. В 11:50 се качваме на корабче за остров Вулкано. Именно от местния вулкан, кръстен на бога на огъня в римската митология, произлиза и геоложкият термин използван за всички подобни форми. Изкачване и обиколка на Големия кратер (3 часа). Най-високата точка е 386 метра. Свободно време за разходка в пристанищното градче Porto di Levante. Възможност за кални бани и потапяне в горещите серни минерални извори. В 17:50 взимаме ферибот за Милацо. Нощувка.
 

 
 

19 юни, вторник

Трансфер до Катания. В 13:00 часа полет през Рим за София, където пристигаме в 18:15, заредени и изпълнени от невероятните впечатления, които придобихме през това пътешествие!

 

ЦЕНА: 2149 лв., при записване се капарира 50% от сумата

 

Цената включва:

 • лицензиран планински водач

 • 11 нощувки в хотели 3*

 • рент-а-кари и всички разходи за гориво

 • фериботи за Еолийските острови

 • медицинска застраховка асистанс с покритие 5000 евро

 

Цената не включва:

 • самолетният билет София - Катания - София, 180 евро към 19.10.2018 г. 

 • лифт и високопроходим бус за първите два етапа при изкачването на Етна, задължителни местни планински водачи за вулканите Етна и Стромболи

 • такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности

 • храна и разходи от лично естество

 

Цената е валидна при минимум 7 участника.


 

ЕКИПИРОВКА: Основният багаж може да бъде в куфар, голям сак или раница. Бусът е с голям багажник! За преходите и културните турове е необходима раница за еднодневни преходи 25-33 литра. За изкачване на вулканите Етна, Стромболи и Вулкано задължителната екипировка включва: летни трекинг обувки, обхващащи глезените, челник, щеки, лятна шапка и слънчеви очила, слънцезащитен крем, тънка поларена или вълнена шапка и ръкавици, дълъг трекинг панталон, полар, мембранно яке.

 

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да използвате следните варианти:

 • имейл на: i_dukov@mail.bg

 • обаждане на тел. 0887 065 443 – Илиян Дуков

 • лично съобщение във Фейсбук