ВРЪХ ХАРАМИЯТА И СПА В САПАРЕВА БАНЯ

9-10 февруари 2019 г.
 

ПЕРФЕКТНО ВЪВЕДЕНИЕ В ЗИМНОТО ПЛАНИНАРСТВО

водач: Кирил Левтеров

 

Гордата осанка на връх Харамията като магнит привлича погледа на всеки посетил циркуса на Седемте Рилски езера. Изкачването му през зимата не е лесно, но за сметка на това изключително удовлетворяващо и емоционално преживяване! След снежните рилски простори и зареждащия преход със снегоходки ще се разходим, за да снимаме заледения Овчарченски водопад, средновековната църква Свети Никола и после ще се насладим да горещата минерална вода в Сапарева баня. Накрая ще направим разбор на приключението и ще обменим идеи за следващи пътешествия!

 

ПРОГРАМА:

 

9 февруари, събота

Тръгване в 7:00 часа от София, площад Руски паметник. Трансфер през село Сапарева баня и планинския курорт Паничище до хижа Пионерска. От там се качваме на седалковия лифт до хижа Рилски Езера. В хижата пием чай и се отправяме със снегоходките към хижа Седемте езера (известна още като „Старата“). Тя обикновено е затворена по това време на годината. Подминаваме я и се изкачваме между езерата Рибното и Трилистника към премка Харамията. От там обвързани за сигурност с помощно въже се качваме по Източното ребро до самия връх Харамията (2450 м.) и при хубаво време се наслаждаваме на прекрасни гледки къме обледенените езера, Витоша, Верила и околните върхове в Рила. Според метеорологичната обстановка и кондицията на групата избираме обратния път за връщане до хижа Рилски езера. Нощувка.

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРЕХОДА:

Изкачване 400 м., спускане 400 м, разстояние около 7 км., времетраене 7-8 часа.

 

10 февруари, неделя

Спускаме се с лифта. Трансфер до село Овчарци. Лек пешеходен преход по екопътека Горица и замръзналия Овчарченски водопад (39 метра). Връщаме се по обратния път, за да посетим в Сапарева баня средновековната църква „Свети Никола“ и най-горещия гейзер в Европа. Свободно време за релакс в СПА центъра. Вечеря в уютен ресторант.

Прибиране в град София до 21:00 часа.

 

ЦЕНА: 129 лв.

Цената включва:

- опитен планински водач

- транспорт с комфортен бус

- една нощувка на х. Рилски езера

 

Цената не включва:

- двупосочен билет за лифт

- наем на снегоходки - 15 лв. 

- наем на котки - 15 лв. 

- планинска застраховка - 3 лв. 

 

Цената е валидна при минимум 7 участника.

 

ЕКИПИРОВКА: зимни обувки, гети, щеки, снегоходки (можем да осигурим под наем), котки (можем да осигурим под наем), подходящи дрехи за студено време и вятър, топли ръкавици и шапка, слънчеви очила, слънцезащитен крем, челник с нови батерии, раница 30-40 литра.

 

ХРАНА И ВОДА: На хижа Рилски езера се предлага храна. Въпреки това препоръчваме носенето на сандвичи, сушени плодове, ядки и други подсилки за през деня. Вода – поне 1,5 литра, подходящо е ползването и на термос с горещ чай.

 

За допълнителна информация, въпроси и присъединяване, можете да се свържете с нас по един от следните начини:

  • имейл на: i_dukov@mail.bg

  • обаждане на тел.  0887065443 - Илиян Дуков

  • лично съобщение във Фейсбук