ВРЪХ МЕЧИТ И РОЖДЕН ДЕН НА ЙОГИ

11-12 МАРТ 2017 г.
 

СЪБИТИЕТО СЕ ОТМЕНЯ ПОРАДИ НЕБЛАГОПРИЯТНА МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА!
 

Изключително сме щастливи да ви поканим на поредния нестандартен уикенд с Йоги Трекинг – най-напред ще изкачим красивия връх Мечит, а вечерта ще отпразнуваме рождения ми ден в битовата механа на нашите приятели от хотел Калина в Говедарци. В неделния ден няма да бързаме, а ще се насладим на приготвените специално за нас вкусни баница, мекици, домашно сладко и айран. После ще ви разходя по „Маршрута на здравето“ в Лакатишка Рила, за да видим старинния оброчен кръст в параклиса „Свети Илия“ на връх Тапанковица, където местните хора всяка година правят курбан на 20 юли . Всъщност няма нищо случайно – тук в сърцето на Рила бях закърмен от баба ми Йорданка и дядо ми – Илия, чието име нося, с любовта към планината и природата !!! Така че през този уикенд наистина сме на моя територия и сме ви подготвили много изненади !!!

планински водач: Илиян Дуков (Йоги)
 


 


ПРОГРАМА:
 

11 март, събота

Тръгване в 7:00 часа от София, пред Национален стадион „Васил Левски“. По добре познатия път покрай Панчаревското езеро, язовир Искър и през Самоков достигаме изходния пункт над село Говедарци, на 1250 м. н.в. Следва преход от 1,5 часа до хижа Мечит (1750 м.). Кратка почивка. Ако искате по-лежерен ден, спокойно можете да се разходите само до тук или до връх Малък Мечит. С по-амбициозните туристи, продължаме към билото, за да изкачим за около 3 часа личния и изключително панорамен връх Мечит (2568 м.). По обратния път се връщаме при транспорта. Трансфер до семеен хотел Калина в село Говедарци. Настаняване в него и в съседния хотел Крушарската къща. Уютната механа с вкусни местни специалитети, поднесени на централната маса пред камина, вече ни очаква, за да отпразнуваме 38-мия ми рожден ден и за да почерпя с лично подбрано червено вино !!!

Както се казва “лягане кой когато и с когото иска, час на ставане - пожелание, тръгваме в 6:00“ !

 

 

 

 

 

 

12 март, неделя

Време за закуска 9:00-10:00 часа. Най-напред ще посетим манастира „Света Троица“, изграден в пределите на селото, за да се помолим и запалим свещичка за здраве. Наливаме си вода от лековитото аязмо и се отправяме към водослива на реките Лакатица и Черни Искър. Сред красива борова гора по горски пътечки и пътища, за 2 часа преодоляваме 350 метра положителна денивелация и изкачваме връх Тапанковица (1495 м.) с параклиса „Свети Илия“. Обяд и релакс на панорамна слънчева поляна. Продължаваме със спускаме до местността Мечкарица, за която големият краевед професор Асен Христофоров пише, че от тук се открива най-красивата панорама към алпийската част на Северозападна Рила. Връщаме се обратно при хотела, за да затворим кръга и да се насладим още веднъж на уникалните традиционни ястия. Прибиране в град София до 20:00 часа.
 

 

 


 

ЦЕНА: 119 лв.  
Включва:
опитен планински водач (полуместен :) ), транспорт с комфортен бус, нощувка със закуска в хотел Калина (при спане в хотел Крушарската къща се доплащат 10 лв.), наем на снегоходки, планинска застраховка, специално подбрано червено вино за рождения ден на Йоги.

 

ЕКИПИРОВКА: зимни обувки, гети, щеки, котки (можем да осигурим под наем срещу 10 лв. за чифт), подходящи дрехи за студено време и вятър, топли ръкавици и шапка, слънчеви очила, слънцезащитен крем, челник, раница около 30 литра.

 

За допълнителна информация, въпроси и присъединяване, можете да се свържете с нас по един от следните начини:

  • имейл на: svetlazheliazkova@gmail.com
  • обаждане на тел. 0887633367 - Светла Желязкова или 0887065443 - Илиян Дуков 
  • лично съобщение във Фейсбук