ПЕЛОПОНЕС – ИСТИНСКОТО СЪРЦЕ НА ГЪРЦИЯ

РЕЛАКС НА ОСТРОВ ЕЛАФОНИСОС !

16-24 ЮНИ 2018 г.
 


 

Отново се отправяме на приказно пътешествие в любимия ни Пелопонес – истинското сърце на Гърция! От най-високия връх Профитис Илиас в най-красивата планина – Тайгетос, през невероятната подземна река Глифада, по която ще навлезем с лодки в считаните за най-впечатляващи в света водни пещери Дирос, до нос Тенаро – най-южната точка на Балкански полуостров и възхитителния полуостров Мани, както и остров Елафонисос – „плажната Мека“, сравнявана с Малдивите – това са само част от акцентите !!! Невероятни, чаровни, незабравими ще бъдат и срещите ни с най-значимите културно-исторически паметници и очарователни природни кътчета: Нафплио, Монемвасия, Коринт, Микена, Епидавъра, Олимпия, скалния манастир Елона и китното селце Козма. Очакваме ви да споделим поредното невероятно приключение с Йоги Трекинг !!!

 
 
 

 

 

  
 

  

 

 

 

 

  

 

  

 

 

 

ПРОГРАМА:
 

16 юни, събота

София – ГКПП Кулата – Солун – Атина – Коринт


Събираме се в 5:45 на площад Руски паметник в София, тръгване в 6:00 часа. По пътя правим почивка при Термопилите, за да отдадем почит на мемориала посветен на великия цар Леонид и неговите триста спартански войни, които през 480 г. пр. Хр. задържат тук милионната персийска армия на Ксеркс. Ще посетим също и уникален водопад с гореща минерална вода, в чието подножие имаме възможност за кратко релаксиращо къпане. Сега вече можем да продължим към великолепния Пелопонес. Преди настаняване в хотела, спираме на прочутия Коринтски канал – входната врата на полуострова. Това е една от най-големите забележителности в цяла Гърция. Първата символична копка за неговото прокопаване е направена със сребърна лопата още през 1-ви век лично от император Нерон, но е завършен едва през 1893 г. след дванайсетгодишен усилен труд под ръководството на унгарски проектанти. Вечеря в уютна таверна в Античния Коринт с панорамна гледка към залеза над Коринтския залив. Нощувка.

 

17 юни, неделя

Микена – Тиринт – Епидавър – Нафплио
 

Закуска. Посещение и разглеждане на включените под егидата на ЮНЕСКО Античен театър от 4 век пр.н.е в Епидавър и Древната Микена, със заблежителности отпреди времето на Троянската война. Продължаваме към красивия град Нафплион, някога първа столица на новосъздадената гръцка държава. Разходка из старинните, крайбрежни улички с венецианска архитектура от 17-ти век и изпращане на залеза с узо в ръка от местна таверна. Нощувка в района.
 

 

18 юни, понеделник

Нафплио-Леонидио – каньона на река Дафнон – скален манастир Елона – планина Парнон - Спарта
 

Закуска. Отправяме се към Спарта, разположена в подножието на планината Тайгетос. Маршрут през Леонидио – каньона на река Дафнон – скалния манастир Елона – планината Парнон и красивото село Козма. Следобед разглеждане на Мистра. Нощувка в Спарта.

 

 

19 юни, вторник

Планината Тайгетос – връх Профитис Илиас - Монемвасия
 

Ранно тръгване без закуска! Трансфер до изходния пункт за изкачване на връх Профитис Илиас (2404 м.), първенец на Тайгетос, най-високата планина в Пелопонес и една от най-високите в Гърция като цяло. Пешеходната част в двете посоки е около 8 часа. (с транспорта ще отидем до разклона на около 1500 м.) Време е за невероятната Монемвасия – перлата на полуострова, известна като „гръцкия Гибралтар“. Вечерна разходка из калдаръмените улички на стария град и вечеря в стилно заведение. Нощувка.

 

 

20 юни, сряда

Монемвасия – остров Елафонисос
 

Разглеждане на Монемвасия. След кратък трансфер се озоваваме на прекрасния остров Елафониси, едно наистина райско място, което гърците умишлено го крият за собствената си почивка. Белите пясъчни плажове и кристалната тюркоазена вода му придават екзотичния изглед на Малдивите или Карибите. Романтична нощувка в къмпинг с луксозни фирмени палатки, а залеза посрещаме със задължителното узо в ръка и наслаждавайки се на вкуса на традиционния местен специалитет – спагети с омари. (от пристанищното градче, задължително зад ъгъла, със западно изложение!)

 

 

21 юни, четвъртък

остров Елафонисос

Посрещане на изгрева с йога на плажа. Цял ден релакс на едни от най-добрите плажове в Гърция, само за истински ценители и познавачи!

Романтична нощувка в къмпинг!

 

 

22 юни, петък

полуостров Мани – пещери, селца, кули, плажове, най-южна точка на Балканите
 

Посрещане на изгрева с йога на плажа. Закуска. Наистина не ни се тръгва от тук, но това е само защото още не знаем колко приказен е полуостров Мани, към който се насочваме. Започваме с посещение на водните пещери Дирос, с основание претендиращи, че са сред най-красивите в света. С лодка се отправяме на пътешествие по подземната река Глифада, промушвайки се между огромните сталактити и прекосявайки няколко очарователни пещерни езерца. Продължаваме с магнетичното селце Ватия прочуто с неговите къщи-каменни кули и се отбиваме за кратко до живописното естествено пристанище на Геролименас. От селцето Кокиногия ще осъществим лек преход до нос Тенаро. Намираме се в самия край на Мани, средния ръкав на полуостров Пелопонес. Тук е и най-южната континентална точка на Балканския полуостров. Отбиваме се до живописното Порто Кайо. Връщаме се по източния бряг до каменното селце Аерополи (в механа от 1818 г., ще имаме възможност да опитаме специалитета – портокалова салата с маслини, лук и пикантно сирене). Нощувка в Аерополи.

 

 

23 юни, събота
 

Аерополи - Лимени – Стоупа (кафе край плажа) – Кардамили (интересна архитектура) – Каламата - Антична Олимпия  – Патра

Закуска. Започваме деня с невероятно живописен път и очарователните селца Лимени, Стоупа, Кардамили. Преминаваме през Каламата, където ще имаме възможност да си напазаруваме от прочутите маслини и се насочваме към Древна Олимпия. През 10 век пр. н.е. тя се превръща в култов център посветен на бог Зевс. От 776 г. пр. н.е. на всеки четири години и за период около хиляда години се провеждат античните Олимпийски игри. Днес все още си личат основите на сградите, където са провеждани състезанията. Руините са под егидата на ЮНЕСКО от 1989 г. Привечер сме в град Патра, столица на областта Ахаия. Вечеря и нощувка.

 

 

24 юни, неделя

Патра – Антирио – Йоанина - София


Закуска. Разглеждане на внушителния храм на Свети Андреас. Напускаме Пелопонес по най-големия окачен мост в света Антирио-Рио с дължина 2252 метра. За обяд сме на остров Ниси в езерото Памвотида, известно със старинните си църкви и манастири от 16-17 век и вкусната змиорка, която предлагат в крайбрежния ресторант. Прогнозно прибиране в  София до 22:00 часа.


 

ЦЕНА: 1288 лв.


Цената включва:

  • опитен, лицензиран български водач, отлично познаващ Пелопонес;

  • транспорт с комфортен, климатизиран фирмен бус;

  • билети за ферибот до остров Елафонисос;

  • пътна такса за преминаване по моста Антирио-Рио;

  • 6 нощувки със закуски в подбрани хотели;

  • 2 нощувки в луксозни фирмени палатки в къмпинг Симос на остров Елафонисос;

  • медицинска застраховка асистенс с покритие 5000 евро.

 

Цената не включва:

  • входове на забележителности

  • разходи от лично естество

 

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по един от следните начини:

- имейл на: i_dukov@mail.bg

обаждане на 0887 065 443 – Илиян Дуков

- лично съобщение във Фейсбук