ТРЕКИНГ В ПАТАГОНИЯ

  6-22 ноември 2020 г.
до 25-ми ноември с Игуасу


ВКЛЮЧЕНИ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ!


ЦЕНА РАННО ЗАПИСВАНЕ: 5999 лв. , при група от над 10 участника и включване до 31 март 2020 г.

При записване в периода 31 март – 31 юли 2020 г. - доплащане от 400 лв. След тези дати според наличните възможности.

Включването става чрез капариране на 50 от сумата и копие на паспорта

Доплащане за опция Игуасу: 1360 лв. 

 

Цената е калкулирана при курс на щатския долар 1,76 лв. Възможна е лека актуализация при драстични промени, както и при инфлационно увеличение на цените в Чили и Аржентина през сезон 2020.

 

Бисерите на Патагония, най-красивите национални паркове „Торес дел Пайне“ в Чили с прочутия „W” трек и „Ледниците“ в Аржентина, с върховете Серо Торе и Фиц Рой, между тях разходка по грандиозния, легендарен ледник Перито Морено и накрая финал с аржентинско танго в Буенос Айрес - програма мечта за всеки истински пътешественик и планинар !!! Вече по-близо от всякога !!! В допълнение можем да ви заведем до неописуемия водопад Игуасу – един от големите 4-ри, а защо не и до пустинята Атакама !!!

 

НАШИТЕ ПРЕДИМСТВА:

 • за четвърти път след 2017, 2018 и 2019 година, балансирана авторска програма, акцентираща в детайли върху невероятната планинска Патагония – едно от най-очарователните и впечатляващи места на нашата планета;

 • всяка стъпка лично извървяна от нас, всяко място за настаняване - подбрано, всеки ресторант и специалитети - опитани, всяка описана емоция - преживяна;

 • страхотна цена;

 • професионален български планински водач-пътешественик

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА:

 

1 ден

Събиране на групата в 17:00 часа, на Летище София, Терминал 2 (петък 6 ноември). Часовете е възможно да претърпят лека корекция. 

Полет с Alitalia

19:05 - 20:00 - София - Рим (Фиомичино)

21:35-07:55 - Рим (Фиомичино - Буенос Айрес, Аржентина)

 

2 ден

Кацане в Буенос Айрес, трансфер до хотела. Отправяме се на сити тур в града.

Основните акцентите в космополитния град са поставени върху: площада Пласа де Майо, градската катедрала, главния булевард Авенида де Майо, площада и сградата на Конгреса, театъра Колон, красивите паркове в кварталите Реколета и Палермо, красивите сгради на най-стария квартал в града и резиденция на местната аристокрация до 19 век – Сан Телмо, квартала на италианските имигранти Ла Бока, крайречния район Пуерто Мадеро и най-живописната и колоритна уличка в града – Каминито!

Нощувка в подбран хотел.

 

3 ден

Трансфер до летище Jorge Newbery и сутрешен полет до Ел Калафате (06:15 - 9:30) . Добре дошли в Патагония! Градът е разположен идилично на южния бряг на езерото Аржентина и представлява своеобразна туристическа столица с множество магазини за аутдоор екипировка. Интересна подробност, е че името му произхожда от местно храстовидно растение, от чиито плодове се произвеждат вкусни сладка и конфитюри. Тръпнем в очакване от срещата си с приказнокрасивия Национален парк Los Glaciares (Ледниците) !!!

Създаден през 1937 година с цел да съхрани уникалния ледников пейзаж на Аржентинска Патагония, Parque Nacional Los Glaciares се простира в продължение на 200 км. от север на юг и обхваща 355 ледника. Тук е и колосалният ледник Перито Морено - 30 км дължина, 5 км широчина и 60 м. височина. Това е един от най-крупните запаси от сладка вода на планетата !!! Паркът е и своеобразна "планинската Мека" за Южна Америка, заради епичните предизвикателства пред най-добрите световни катерачи, които им предоставят върховете Серо Торе (3102 м.) и Фиц Рой (3405 м.).

Така наречените "Магеланови" гори в парка се състоят от два основни дървесни вида lenga и nirre и оформят тънък пояс по продължение на Кордилерите. На запад теренът преминава в пуста степ, брулена от западните ветрове. Има и многообразие от дървесни храсталаци и патагонски кактуси.

От птиците си заслужава да споменем „nandu“ - местния вид щраус, loica - вид червеногуша чучулига и особения вид горски сови.

В горите падат по 8000 мм дъжд годишно. Хиело Сур блокира морското влияние от другата страна на Андите и там падат само до 600 мм дъжд годишно, но за сметка на това западните ветрове са силни, студени и сухи.

Ще имаме време за обяд и после се отправяме към Ел Чалтен (3 часа, 215 км.), където се настаняваме за две нощувки. В късния следобед ще направим преход до красивия водопад Chorrillo del Salto (2 часа общо в двете посоки), а вечерта ще се порадваме на някой от местните пъбове със страхотна наливна занаятчийска бира и вкусни специалитети.

 

4 ден

Дори няма да чакаме първите слънчеви лъчи. Пътят ни е отлично познат, така че на челници се отправяме към Laguna de Los Tres и прочутия мирадор. Само след час и половина зърваме за първи път величествения Фиц Рой (стискайте палци за времето!). Не след дълго преминаваме през кампа Poincenot, кръстен на невероятната скална игла и започваме стръмното изкачване във финалната част. Веднъж достигнали панорамната площадка, замръзваме вцепенени от завладявщата, магнетична, поразителна гледка. Пред нас в цялото си великолепие е върхът икона, символът на Аржентинска Патагония, известен още и като Ел Чалтен! Време е за закуска и дълга фотосесия. По обратния път преминаваме през чаровната Laguna Capri. Общата продължителност на пешеходната част за деня е около 8 часа, 20 км и денивелация +750 м. и – 750 м. , по удобни пътеки. Все пак сме в парк :) Вечерта се отдаваме на заслужено празнуване.

 

 

5 ден

Едва закусили и ето ни по пътеката за Campamento De Agostini. Маршрутът ни представлява приятен 3 часов трек. Отсреща отвъд студените води на езерото Торе, в които са потопили езиците си ледниците Гранде и Торе се издига легендарният връх Серо Торе (3102 м.), дълго смятан за една от най-големите дилеми в световния алпинизъм. Скалната игла е най-висока между четирите върха във веригата Серо Торе, Торе Егер, Пунта Херон (Punta Heron) и Серо Щандхарт (Cerro Standhart). Разположена е в зона, където се сблъскват въздушни фронтове, идаващи от Тихия и Атлантическия океан и поради това се характеризира с изключително непостоянно време – с резки влошавания, ураганни ветрове и ниски температури. Този факт, както и характерът й на скален монумент, я правят един от най-трудните за катерене обекти в света. През 1959 година италианецът Чезаре Маестри обявява, че го е изкачил, но не може да покаже доказателства, тъй като снимките са били отнесени от лавина на връщане заедно с партньора му – австриеца Тони Егер. През 1971 г. италиански екип отново оглавяван от Чезаре Маестри с помощта на тежък компресор фиксира 350 ролплъгови клина и прокарва т. нар. Compressor Route. Но въпреки агресивния подход , последните 30 метра до върха по променящата се всяка година нестабилна „снежна гъба“, се оказват непреодолимо препятствие за тях. Така в алпийските среди няма единно становище кой пръв е изкачил красивия връх.

Продължаваме покрай езерото, следвайки билото на ледниковата морена и след още час достигаме вю-пойнта край някогашната хижа Маестри, разположена в самия край на Laguna Torre. Целта е още по-отблизо да запечатим в съзнанието си великолепния връх. Връщаме се в Ел Чалтен и в 18:00 часа се качваме на автобуса за Ел Калафате. Настаняваме се и веднага се отправяме да полеем днешния трек. Нощувка.

 

6 ден

Днешният ден е посветен на колосалния гигант - ледника Перито Морено, който ще снимаме от панорамните площадки, после ще преминем пред ледния му език с корабче , ще се разходим върху него и накрая ще завършим с 12 годишно шотландско уиски, охладено с вековни ледени кристали !!! Един от най-зрелищните и завладяващи природни спектакли, които човек може да наблюдава през живота си, е да присъства на някое от грандиозните срутвания на огромни ледени маси от Перито Морено в Лаго Аржентино !!! Последните четири такива са били през юли 2008, 2006, 2004 и 1988 година. btw. Ледникът Перито Морено е част от Южното патагонско ледено поле, известно като Иело Сур (Hielo Sur), заемащо ¼ от територията на парка Лос Гласиарес. Това е най- голямото (извън полярните райони на Антарктика и Гренладния) континентално заледяване на Земята !!!

Вечерта ще посетим ресторант с превъзходна морска кухня, за да опитаме невероятната мерлуза негра и отлично аржентинско бяло вино. Нощувка в Ел Калафате.

 

7 ден

След закуска, потегляме към Пуерто Наталес. (5 часа, 271 км.), входна врата за „Торес дел Пайне” (Сините кули)- бисерът в короната на Чилийска Патагония, едно от местата основателно претендиращи за „Осмото чудо на света”. В следващите пет дни ще преминем по прочутия „W” трек - обхващащ южната част на „Обиколката на Пайне“, която заедно с трекът по ледника Балторо в Пакистан до базов лагер на К2 (през 2019 г. ще ви заведем и там), са смятани за двата най-красиви трека в света !!! Следобедът го прекарваме в подготовка за предстоящия преход и разглеждане на курортното градче, а за вечеря сме в страхотна пицария. Нощувка.

 

8 ден

Ранна закуска. Трансфер до Laguna Amarga (112 км, 2,5 часа) и прехвърляне за втори 15 минутен трансфер. Настаняване в хижата . Без багаж се отправяме към Mirador las Torres , а пътят ни преминава през Refugio El Chileno. Общо след около 3,5 часа и 750 метра денивелация достигаме целта си. Пред погледа ни се издигат магнетичните, розово-сиви гранитни игли на Torres del Paine !!! При подходящи условия ще си направим страхотни снимки! Трудно ни е да се откъснем от това приказно място, но тепърва ни предстои да се насладим в още по-голяма степен на природните чудеса в парка. Връщаме се по обратния път. Вечеря и нощувка.

 

9 ден

Закуска. Днешният ден е изключително лек и приятен. Преминаваме по въжен мост над реката, после покрай хотел Las Torres и езерцето Пиа продължаваме към Refugio Los Cuernos. Пътят ни обхожда подножието на масивния връх Cerro Almirante Nieto (2640 м.), а от ляво през цялото време ще имаме вдъхновяващи гледки към езерото Nordenskjold, чиято вода е с цвят на аквамарин. Продължителност на трека за деня: 6 часа. Настаняване, вечеря и нощувка.

 

10 ден

Ранно ставане. Днес ще бъде дълъг и наситен с възхитителни моменти ден.
Пътеката ни навлиза в очарователна гора и приближава до самия бряг на езерото Nordenskjold. Този път над главите ни се издигат удивителните зъбери на Cuernos del Paine, чиито върхове са защитени от устойчив слой черен седимент. За да се докоснем още по-близо до изящната красота, преливаща от всичко наоколо, навлизаме в пленителната Френска долина. Скоро пред погледа ни се появява могъщия Cerro Paine Grande (3050 м.) - най-високият връх в парка, а циркусът под него е обхванат от респектиращия ледник Frances. От дясната ни страна като стражи са строени Los Cuernos достигащи 2600 м., 2400 м. и 2500 м.. Ще опитаме да достигнем Campamento Britanico и да зърнем на запад отново Torres del Paine. Връщаме се по обратния път и продължаваме преминавайки покрай няколко прелестни езерца към Maountain Lodge Paine grande. Разположена на брега на очарователното езеро Пеле, хижата по-скоро наподобява планински хотел. Настаняваме се за заслужена почивка, тъй като днес ще сме ходили 8-10 часа и преодолели около +1000 метра и -1000 метра денивалация. Вечеря, нощувка.

 

11 ден

След закуска, без багаж се отправяме към Refugio Grey. Преходът ни за деня е с продължителност 8 часа, 26 км. Едночасово изкачване ни отвежда до мястото, от което за първи път виждаме неотразимото езеро Грей. Маршрутът ни продължава край него, за да достигнем едноименната хижа. Свободно време за обяд и кратка почивка, а след това се насочваме към вю-пойнта за наблюдение на величествения ледник Грей. С дължината си от 28 км., широчина 6 км. и 30 метра височина на леда, това е най-големият ледник в Торес дел Пайне. Връщане, вечеря и нощувка на хижа Пайне Гранде.

 

12 ден

Закуска. За да ни е пълна идилията, се качваме на корабче и прекосяваме езерото Пеле. От борда на катамарана ще имаме възможност да се насладим още веднъж на суровата, ледена красота на Торес дел Пайне! Кратък преход ни отвежда до водопада Салто Гранде, откъдето след още час достигаме невероятен вю-пойнт, разположен на брега на езерото Nordenskjold. От това място имаме възможност да направим впечатляващи снимки към Cuernos del Paine. През тези дни ще видим гуанако - патагонските братовчеди на ламите, а при късмет и южноамериканския кондор. Връщаме се за нощувка в Пуерто Наталес, където в отличен гурме ресторант ще отпразнуваме изминалите дни. Блажено отпивайки първокласно чилийско вино, с усмивка и емпатия ще си припомним думите на Майкъл Андрюс в „Полетът на кондора“ (1982 г.): „Не можех да забравя заострените върхове на кулите, прозрачния въздух, буйния вятър и безбройните цветя“ ...

 

13 ден

Трансфер до Ел Калафате. Шопинг и пазаруване на сувенири. Вечеря, нощувка.

 

14 ден

Полет до Буенос Айрес. Вечерта - танго шоу, с възможност за опитване на прочутото телешко де чоризо – смятано за най-добро в целия свят. За вегетарианците също има интересни опции. Нощувка.

 

15 ден

Свободен ден в Буенос Айрес, в който можем да ви предложим интересни места за организирано или самостоятелно посещение. Дори има възможност да се разходите из уругвайската столица Монтевидео, която се достига с ферибот през Рио де ла Плата (Сребърната река) и да видите най-големия естуар, който образуват обединените води на реките Парана и Уругвай при вливането си в Атлантическия океан.

За групата, която продължаваме към Угуасу, през този ден летим до там, разглеждаме градчето Пуерто Игуасу и се снимаме на мястото, където се събират Аржентинската, Бразилската и Парагвайската граници, а река Игуасу се влива в река Парана.
 

16 ден

Полет към България с с Alitalia

13:55 (21/11) - 06:50 (22/11) – Буенос Айрес - Рим (Фиомичино)

15:20 (22/11) -18:10 (22/11) - Рим (Фиомичино) - София

 

17 ден

Пристигане в София (22/11)

 

ЦЕНА РАННО ЗАПИСВАНЕ: 5999 лв. , при група от над 10 участника и включване до 31 март 2020 г.

При записване в периода 31 март – 31 юли 2020 г. - доплащане от 400 лв.

За записване след този период - според възможностите!

Включването става чрез капариране на 50 % от сумата и копие на паспорта

 

Доплащане за опция Игуасу: 1360 лв.Цената е калкулирана при курс на щатския долар 1,76 лв. Възможна е лека актуализация при драстични промени, както и при инфлационно увеличение на цените в Чили и Аржентина през сезон 2020.

 

Цената включва:

 • самолетни билети София – Буенос Айрес – София (с прекачване на летище в Европа)

 • самолетни билети Буенос Айрес – Ел Калафате – Буенос Айрес

 • всички наземни трансфери по програмата

 • корабче през езерото Пеле

 • опитен български водач-пътешественик

 • входни такси за националните парковете „Торес дел Пайне“ и „Лос Гласиерас“

 • 9 нощувки в подбрани хотели, 4 нощувки в планински хижи , 8 закуски , един обяд и една вечеря

 • медицинска застраховка „Асистанс“ с покритие 10000 евро

 

Цената не включва:

 • мини трека по ледника Перито Морено – 206 долара;

 • танго вечер в Буенос Айрес – около 100 долара

 • застраховка „Отмяна на пътуване“

 • разходи от лично естество

 

Екипировка:

 • раница с обем около 70 литра и дъждобран за нея;

 • малка раничка за еднодневни и градски преходи;

 • спален чувал с t на комфорт 6-10 градуса

 • летни трекинг обувки, стабилно обхващащи глезена

 • щеки

 • челник

 • поларени ръкавици с пет пръста (+ едни резервни вълнени с един пръст)

 • лятна шапка

 • зимна шапка

 • слънчеви очила и слънцезащитен крем

 • вазелин за устни

 • маска за вятър

 • трекинг панталон (вариант на софтшел и/или мембранен)

 • мембранно яке с качулка

 • тънко пухено яке

 • дъждобран

 • полар

 • тънко термобельо

 • тениски

 • бельо

 • чорапи

 • джапанки

 • хавлия за баня

 • тоалетни принадлежности

 • джобно ножче, вилица, лъжица

 • шише за вода

 • дезифектантен гел

 • мокри и сухи кърпички

 • протеинови блокчета

 • пари и документи

 • лична аптечка

 • фотоапарат

 

 

ОПЦИЯ ВОДОПАДА ИГУАСУ
 

Доплащане от 1360 лв. на човек.


Тази цена включва:

 • двупосочен самолетен билет Буенос Айрес - Пуерто Угуасу
 • всички сухопътни трансфери
 •  билетите за вход в парка от двете страни -  Аржентина и Бразилия
 • хотелските нощувки в хотели 3-4 звезди със закуски
 • медицинска застраховка за периода
 • водач Илиян Дуков

 

ПРОГРАМА ЗА ИГУАСУ:

20/11 – полет Буенос Айрес – Игуасу

Разглеждаме градчето Пуерто Игуасу и се снимаме на мястото, където се събират Аржентинската, Бразилската и Парагвайската граници, а река Игуасу се влива в река Парана.
 

21/11 – Ден за аржентинската страна на Игуасу

22/11 – Ден за бразилската страна на Игуасу

23/11 – Полет до Буенос Айрес

24/11 – Полет към България с Alitalia

Буенос Айрес – Рим (Фиомичино),  13:55-06:50 (27/11)
 

25/11  – Прибиране в България

Рим (Фиомичино) – София ,  15:20 – 18:10

 

За допълнителна информация се свържете с нас по един от следните начини: