ПОТВЪРДЕНА

Като си припомням образи от минали пътувания, установявам, че безкрайността на Патагония най-често изплува пред очите ми… А тя е толкова ужасна и безплодна. Защо тогава, а това важи не само за мен, тази безводна пустош е така здраво заседнала в паметта ми? Може би, заради нейния безбрежен хоризонт и волния простор, които възбуждат до полуда въображението”.

Чарлз Дарвин


 

ПАТАГОНИЯ – СИМВОЛ НА ГЕОГРАФСКА НЕПРИСТЪПНОСТ, БЕЗНАДЕЖДНА МЕЧТАТЕЛНОСТ И СТРАХОВИТА, ОБВЕТРЕНА САМОТА

 

04.11.2017–23.11.2017 – 20 дни (17 нощувки)

+ ОПЦИЯ: ВЕЛИКДЕНСКИЯ ОСТРОВ (РАПА НУИ)
22.11.2017 – 01
.12.2017 (8 допълнителни дни)


  

Дойде моментът за незабравимо пътешествие до най-магнетичните части на Патагонските Анди – националните паркове „Торес дел Пайне” в Чили и „Лос Гласиарес” в Аржентина! Стъпете на очарователния остров Огнена земя и най-южния град на света – Ушуая! Почувствайте се като истински откриватели, преминавайки през митичния Магеланов проток!
Очакват ни изумителни и неподлежащи на описание природни картини с множество езера, ледници, водопади, пленителни върхове и хиляди пингвини! А за най-ненаситните сме предвидили като опция и загадъчния Великденския остров (Рапа Нуи), с мистичните моаи - най-изолираното населено място в света !!!

Отдайте се с нас на своенравието и зареждащата, главозамайваща красота на едно от най-вдъхновяващите, магични, прелестни и притегателни земни кътчета – ПАТАГОНИЯ !


 


ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:
 

 • Патагония е област, разположена в южната част на Южна Америка, почти изцяло на територията на Аржентина, като само отделни части попадат на територията на Чили.

 • Патагония представлява открито плато (около 777 000 кв.км), с наклон към Тихия океан. Тя обхваща близо една трета от южноамериканския континент, и се слави с едни от най- поразителните красоти на планетата.

 • Много от туристите, любители на природата, посещават Патагония заради безбрежните пъстри плата, ледниковите долини, фиордите със стръмни склонове, изумрудените реки и езера и красивите, сякаш безкрайни, равнини на пампата, които, прорязани от червени седиментни скали, ни омайват и очароват.

 • Част от заснежените патагонски поля лежи на територията на Националния парк "Лос Гласиарес", на около 20 км северно от Националния парк „Торес дел Пайне”. Общо 355 ледника, които се вливат в морето, влизат в територията на парковете. Величественият ледник „Перито Морено” заема обща площ от 256 кв.км и представлява третият по големина запас от сладка вода на планетата.

 • Патагония винаги е била обект на романтичен копнеж и авантюристична носталгия за пътешественици от различни епохи. Със своята физическа отдалеченост от Европа, Азия и Северна Америка, немилостива природа и безкрайни хоризонти, тази земя заслужава своя полу-митичен статус.

 • В най-южната обитаема суша на континенталния свят живеят по-малко от два милиона души, пръснати на близо милион и половина квадратни километра – общата площ на Аржентинска и Чилийска Патагония /един от най-рядко населените райони на земята/.

 • Фернандо Магелан е първооткривател и кръстник на Патагония. Местните жители му се видели с прекомерно големи ходила и испанският мореплавател ги нарекъл “едрокраки” – patagones на родния му език.

 • Някои казват, че ако Патагония имаше национален герб, това би трябвало да е триизмерно изображение на вятъра.

 • Според легендата на местните индианци, испанските конквистадори заловили млад вожд, който не пожелал да издаде местонахождението на родовите златни залежи, заради което бил наказан със смърт. Преди да издъхне, индианецът призовал на помощ своя бог, който веднага изпратил Вятъра, неговия вестоносец, да го прибере. Но Вятърът не успял да намери умиращия вожд и оттогава насам продължава безспирно да го търси из всяко кътче на Патагония ...

   

  

    

  


 

ПРОГРАМА:

 

Ден 1 -04.11.2017 /събота/

София – Буенос Айрес

Сутрешен полет до летище в централна Европа за прекачване към Буенос Айрес, където се пристига или вечерта или сутринта на следващия ден.


 

Ден 2 -05.11.2017 /неделя/

Буенос Айрес

Закуска. С цел аклиматизация, отпочиване от презокеанския полет и опознаване на космополитния град сме предвидили два дни в аржентинската столица. Отправяме се на панорамна обиколка. Нощувка.

 

 

Ден 3 -06.11.2017 /понеделник/

Буенос Айрес

Закуска и сити тур в Буенос Айрес.

Основните акцентите на сити тура в космополитния град са поставени върху: площада Пласа де Майо, градската катедрала, главния булевард Авенида де Майо, площада и сградата на Конгреса, театъра Колон, красивите паркове в кварталите Реколета и Палермо, красивите сгради на най-стария квартал в града и резиденция на местната аристокрация до 19 век – Сан Телмо, квартала на италианските имигранти Ла Бока, крайречния район Пуерто Мадеро и най- живописната и колоритна уличка в града – Каминито!

Вечеря и втора нощувка в Буенос Айрес.

 

Ден 4 -07.11.2017 /вторник/

Буенос Айрес – Ушуая – круиз в пролива Бийгъл

След закуска, летим за аржентинския Ушуая (3,5 часа) - най-южния град в света! Вече сме на остров Огнена земя (Tierra del Fuego), кръстен лично от великия Фернандо Магелан, когато през 1520 година открива пътя през Магелановия проток и докато наблюдава през нощта от кораба си множеството огньове, запалени на брега от местните индианци.

Името на най-големия остров се приема и за целия архипелаг, разположен между протоците Дрейк и Магеланов и между Атлантическия и Тихия океан. Архипелагът Огнена земя (Tierra del Fuego) обхваща повече от 40000 острова, а най-южната му точка е нос Хорн (на остров Хорн), който е и най-южната земна суша преди Антарктида!

Настаняваме се в хотела и веднага се отправяме на круиз с катамаран из пролива Бийгъл ! По това време на годината денят тук е с продължителност над 15 часа, средната температура около 7-8 градуса, а UV индексът - много висок. Задължителни са топлите, ветроупорни дрехи, шапка, ръкавици, слънчеви очила, както и слънцезащитен крем с фактор SPF 30+. Бинокълът и фотоапаратът с добро варио също са важна част от екипировката! В рамките на 3 часа ще посетим огромна колония от морски лъвове и построеният през 1919 година фар Les Eclaireurs, превърнал се в символ на Ушуая. Очакват ни също албатроси, корморани и множество други пернати-хвърковати.

Вечерна обиколка на Ушуая и вечеря в някой от многобройните рибарски ресторанти.

Нощувка в хотел в Ушуая.


 
 

Ден 5 -08.11.2017 /сряда/

Ушуая – Трекинг в НП Огнена земя (Tierra del Fuego)

Закуска. През днешния ден ще осъществим първия си и изключително пленителен трек в Националния парк „Tierra del Fuego” .

Очакват ни красиви езера, праисторически гори и великолепна, завладяваща панорама от връх Cerro Guanaco (973 м.) После ще ни напишат сертификати, че „сме били на края на света“, които ще полеем в кръчмите на Ушуая ! :)

Втора нощувка в Ушуая.

 

Ден 6 - 09.11.2017 /четвъртък/

Ушуая – Магелановия проток - Пунта Аренас

Сутринта се качваме на ранен автобус и се отправяме на път, за да прекосим по дължина остров Огнена земя, после да преминем Магелановия проток, а малко след това влизайки в Чили да достигнем общо след 12 часа Пунта Аренас, най-южният континентален град в света. Тук ще се настаним в хотел, ще се разходим из центъра и ще видим паметника на Фернандо Магелан.

Вечеря и нощувка в Пунта Аренас.
 

   

 

Ден 7 - 10.11.2017 /петък/

Пунта Аренас – остров Магдалена

След закуска се качваме на кораб и се отправяме из Магелановия проток към отстоящия на 30 км. остров Магдалена – дом на 69000 двойки магеланови пингвини! Сега е размножителният им период, започващ от края на септември и продължаващ до началото на февруари, когато възрастните правят гнездата си на брега. Двойките гнездят в дълбоки дупки, където женската снася две яйца. И мъжките и женските се грижат за малките, като се сменят през 10-15 дни, докато другият от двойката е на лов за храна. Яйцата се излюпват след 5-6 седмици. След 60-70 дни пингвинчетата са достатъчно големи да плуват и ловуват сами.
Интересен факт, е че пингвините са изключително моногамни!

Изградената 850 метрова посетителска алея дава идеална възможност да се снимаме на крачка от сладурите!

След това, на съседния остров Марта ще видим колония от 1000 морски лъва, множество морски слонове и различни видове птици като корморани, антарктически гълъби и др. Докато плаваме може да срещнем редки видове делфини.

След 6 часа сме отново в Пунта Аренас, за да отпочинем и допълним запасите си за предстоящите 5 дни в Национален парк „Торес дел Пайне“ - перлата в короната на Патагония! Вечеря и втора нощувка в същия хотел.


 

Ден 8 - 11.11.2017 /събота/

Пунта Аренас - Пуерто Наталес - Националният парк „Торес дел Пайне”

След закуска, потегляме към Пуерто Наталес (248 км., 3 часа), откъдето директно продължаваме за Laguna Amarga (112 км, 2,5 часа). Следва още един, 15 минутен трансфер и нататък сме пеш. Refugio El Chileno го достигаме само след час. Нощувка.

Вече сме в Националния парк „Торес дел Пайне” (Сините кули)- бисерът в короната на Чилийска Патагония, едно от местата основателно претендиращи за „Осмото чудо на света”. В следващите четири дни ще преминем по прочутия „W” трек - обхващащ южната част на „Обиколката на Пайне“, която заедно с трекът по ледника Балторо в Пакистан до базов лагер на К2 (през 2018 г. отново ще го направим) са смятани за двата най-красиви трека в света !!!
  

Ден 9 - 12.11.2017 /неделя/

Mirador las Torres – Refugio Los Cuernos

Ставаме рано. Нямаме търпение, само след два часа ще сме изкачили 450 метра денивелация и застиваме в захлас на Mirador las Torres. Пред погледа ни се издигат магнетичните, розово-сиви гранитни игли на Torres del Paine !!! При подходящи условия ще си направим страхотни снимки! Трудно ни е да се откъснем от това приказно място, но тепърва ни предстои да се насладим в още по-голяма степен на природните чудеса в парка. Връщаме се по обратния път, минаваме покрай малко езерце и продължаваме към Refugio Los Cuernos. Пътят ни обхожда подножието на масивния връх Cerro Almirante Nieto (2640 м.), а от ляво през цялото време ще имаме вдъхновяващи гледки към езерото Nordenskjold, чиято вода е с цвят на аквамарин. Продължителност на трека за деня: 8 часа.

 

Ден 10 - 13.11.2017 /понеделник/

Glaciar Frances – Cuernos del Paine – Lodge Paine Grande


Ранно ставане. Днес ще бъде дълъг и наситен с възхитителни моменти ден.
Пътеката ни навлиза в очарователна гора и приближава до самия бряг на езерото Nordenskjold. Този път над главите ни се издигат удивителните зъбери на Cuernos del Paine, чиито върхове са защитени от устойчив слой черен седимент. За да се докоснем още по-близо до изящната красота, преливаща от всичко наоколо, навлизаме в пленителната Френска долина. Не след дълго пред погледа ни се появява могъщия Cerro Paine Grande (3050 м.) - най-високият връх в парка, а циркусът под него е обхванат от респектиращия ледник Frances. От дясната ни страна като стражи са строени Los Cuernos достигащи 2600 м., 2400 м. и 2500 м.. Ще се опитаме да достигнем Campamento Britanico и да зърнем на изток отново Torres del Paine. Връщаме се по обратния път и продължаваме преминавайки покрай няколко прелестни езерца към Maountain Lodge Paine grande. Разположена на брега на очарователното езеро Пехое, хижата по-скоро наподобява планински хотел. Настаняваме се за заслужена почивка, тъй като днес ще сме ходили 8-10 часа.

 

  

 

 

Ден 11 - 14.11.2017 /вторник/

Lago Grey – Glaciar Grey

Късно ставане. Днес нямаме бърза работа. След закуска с лежерно темпо се отправяме към Refugio Grey. Едночасово изкачване ни отвежда до мястото, от което за първи път виждаме неотразимото езеро Грей. Маршрутът ни продължава край него, за да достигнем едноименната хижа. Свободно време за обяд и кратка почивка, преди да продължим към вю-пойнта за наблюдение на величествения ледник Грей с обаятелния залез над него! С дължината си от 28 км., широчина 6 км. и 30 метра височина на леда, това е най-големият ледник в Торес дел Пайне. Преходът за деня ще бъде около 5 часа. Нощувка в хижата.


 

Ден 12 - 15.11.2017 /сряда/

Lago Pehoe – Salto Grande – Puerto Natales

Обратният път до хижа Paine grande ни дава възможност да се възхитим на района от различен ракурс. За да ни е пълна идилията, се качваме на корабче и прекосяваме езерото Пехое. От борда на катамарана ще имаме възможност да се насладим още веднъж на суровата, ледена красота на Торес дел Пайне! Следобед релаксираме край водопада Салто Гранде с възможност за разходка до брега на езерото Nordenskjold, за да направим впечатляващи снимки към Cuernos del Paine. През тези дни ще видим гуанако - патагонските братовчеди на ламите, а при късмет и южноамериканския кондор. Връщаме се за нощувка в Пуерто Наталес, където да отпразнуваме изминалите дни. Блажено отпивайки първокласно чилийско вино, с усмивка и емпатия ще си припомним думите на Майкъл Андрюс в „Полетът на кондора“ (1982 г.): „Не можех да забравя заострените върхове на кулите, прозрачния въздух, буйния вятър и безбройните цветя“ ...


 

Ден 13 - 16.11.2017 /четвъртък/

Националният парк „Торес дел Пайне” – Ел Калафате

След закуска взимаме автобус за Ел Калафате (5 часа, 271 км.), разположен идилично на южния бряг на езерото Аржентина. Интересна подробност, е че градът е кръстен на местно храстовидно растение, от чиито плодове се произвеждат вкусни сладка и конфитюри. Отново сме в Аржентина и остатъка от деня го прекарваме в релакс и разглеждане на тази своеобразна туристическа столица. Естествено ще отделим специално внимание и на множеството магазини за аутдоор екипировки :) Подготвяме се за срещата си с другия най-впечатляващ Национален парк на Патагония – Los Glaciares (Ледниците) !!!

Създаден през 1937 година с цел да съхрани уникалния ледников пейзаж на Аржентинска Патагония, Parque Nacional Los Glaciares се простира в продължение на 200 км. от север на юг и обхваща 355 ледника. Сред тях доминира с колосалните си размери ледника Перито Морено - 30 км дължина, 5 км широчина и 60 м. височина. Това е един от най-крупните запаси от сладка вода на планетата !!! Паркът е и своеобразна "планинската Мека" за Южна Америка, заради епичните предизвикателства пред най-добрите световни катерачи, които им предоставят върховете Серо Торе (3102 м.) и Фиц Рой (3405 м.).

Така наречените "Магеланови" гори в парка се състоят от два основни дървесни вида lenga и nirre и оформят тънък пояс по продължение на Кордилерите. На запад теренът преминава в пуста степ, брулена от западните ветрове. Има и многообразие от дървесни храсталаци и патагонски кактуси.

От птиците си заслужава да споменем „nandu“ - местния вид щраус, loica - вид червеногуша чучулига и особения вид горски сови.

В горите падат по 8000 мм дъжд годишно. Хиело Сур блокира морското влияние от другата страна на Андите и там падат само до 600 мм дъжд годишно, но за сметка на това западните ветрове са силни, студени и сухи.


 

Ден 14 - 17.11.2017 /петък/

Ел Калафате – Ел Чалтен – Серо Торе

В 7:30 часа се качваме на първия автобус за градчето Ел Чалтен (3,5 часа, 220 км.) Отбиваме се за кратко до парковата администрация и скоро след това сме по пътеката за Cerro Torre. Маршрутът ни представлява приятен 3 часов трек, който ще ни отведе до Campamento De Agostini. Отсреща отвъд студените води на езерото Торе, в които са потопили езиците си ледниците Гранде и Торе се издига легендарният връх Серо Торе (3102 м.), дълго смятан за една от най-големите дилеми в световния алпинизъм. Скалната игла е най-висока между четирите върха във веригата Серо Торе, Торе Егер, Пунта Херон (Punta Heron) и Серо Щандхарт (Cerro Standhart). Разположена е в зона, където се сблъскват въздушни фронтове, идаващи от Тихия и Атлантическия океан и поради това се характеризира с изключително непостоянно време – с резки влошавания, ураганни ветрове и ниски температури. Този факт, както и характерът й на скален монумент, я правят един от най-трудните за катерене обекти в света. През 1959 година италианецът Чезаре Маестри обявява, че го е изкачил, но не може да покаже доказателства, тъй като снимките са били отнесени от лавина на връщане заедно с партньора му – австриеца Тони Егер. През 1971 г. италиански екип отново оглавяван от Чезаре Маестри с помощта на тежък компресор фиксира 350 ролплъгови клина и прокарва т. нар. Compressor Route. Но въпреки агресивния подход , последните 30 метра до върха по променящата се всяка година нестабилна „снежна гъба“, се оказват непреодолимо препятствие за тях. Така в алпийските среди няма единно становище кой пръв е изкачил красивия връх. Днес ще направим първото си къмпиране в Патагония, в наетите от предния ден палатки! Целта е на следващата сутрин да снимаме по изгрев отражението на върха в езерото.
  

Ден 15 - 18.11.2017 /събота/

Laguna Torre – Mirador Maestri – Laguna Hija – Laguna Madre – Laguna Sucia - Campamento Poincenot
 

Закуска с горещ чай. С малко повечко късмет пред погледа ни ще се разкрие поразителна гледка – първите слънчеви лъчи огряват върховия купол и източната стена на връх Серо Торе, чието отражение в езерото ще заснемем. Днешният ден е изпълнен с незабравими изгледи на езера, ледници и величествени планински зъбери. Най-напред без багаж ще направим кратък трек (2 часа в двете посоки), за да достигнем вю-пойнта край някогашната хижа Маестри. Разположена в самия край на Laguna Torre, целта е още по-отблизо да запечатим в съзнанието си великолепния връх. По-късно се отправяме за преход покрай езерата Nieta, Hija и Madre (майка), за да достигнем за около 2 часа Campamento Poincenot. След като си установим лагера ще имаме възможност за нова двучасова разходка до красивата Laguna Sucia. Мястото е впечатляващо! Замръзнали ледени блокове се отчупват от ледника Рио Бланко и се сгромолясват във водите на сгушеното в дълбокия циркус езеро, а отгоре се издигат гранитните отвеси Cerro Poincenot (3002 м.) , Aguija Saint Exupery (2558 м.) и Monte Fitz Roy (3405 м.) ! Контрастът е пълен и още по-главозамайващ имайки предвид, че позицията ни на наблюдение се намира на 900 метра н.в. !!! Не е лесно да обърнем гръб на подобна природна идилия. Утешава ни единствено мисълта за предстоящата вечеря, отспускащо питие, топлите спални чували и най-вече, че на следващия ден отново ще се насладим на колосалния и магнетичен Фиц Рой, този път в цялата му прелест, величие и великолепие !!!
 

  

Ден 16 - 19.11.2017 /неделя/

Laguna de Los Tres – Laguna Capri – El Chalten – El Calafate

Нямаме търпение да дочакаме първите слънчеви лъчи и на челници се отправяме към Laguna de Los Tres (3 часа в двете посоки, денивелация +450 м. - 450 м.). Ако сме в подходящия момент от тук ще направим уникални снимки на Фиц Рой (известен още и като El Chalten)- върха–икона за катерачи, планинари и фотографи, чиято популярност се простира отвъд пределите на Патагония ! Връщаме се в лагера и се сгряваме с топъл чай по време на закуската си. Отправяме се обратно към Ел Чалтен, като по пътя правим кратка отбивка до чаровната Laguna Capri. (общо 3,5 часа). Следобед осъществяваме автобусен трансфер до Ел Калафате. Днес бе дълъг, но изключително пълноценен и зареждащ ден. Настаняваме се в хубав хотел, след двете нощувки на палатки и остава само да отпразнуваме с аржентинско вино и телешки стек, (вегетарианците ще намерим подходящ заместител), успешния завършек на поредния великолепен и вдъхновяващ трек. 

Ден 17 - 20.11.2017 /понеделник/

Перито Морено

Дойде време за грандиозният финал на дългоочакваната и бленувана патагонска мечта. Какъв по-подходящ завършек от цял ден посветен на колосалния гигант - ледника Перито Морено !!! Един от най-зрелищните и завладяващи природни спектакли, които човек може да наблюдава през живота си, е да присъства на някое от грандиозните срутвания на огромни ледени маси от Перито Морено в Лаго Аржентино !!! Последните четири такива са били през юли 2008, 2006, 2004 и 1988 година. ( btw. Не мога да не се усмихна като си представя, че само след два месеца за втори път ще се дивим на лавовото езеро от кратера на вулкана Ерта Але в Етиопия, при 50 градусова жега! :) ) Но да се върнем на основната тема. Ледникът Перито Морено е част от Южното патагонско ледено поле, известно като Иело Сур (Hielo Sur), заемащо ¼ от територията на парка Лос Гласиарес. Това е най- голямото (извън полярните райони на Антарктика и Гренладния) континентално заледяване на Земята !!! През този ден ще снимаме ледника от различни панорамни площадки, ще го приближим с круиз по езерото Аржентино, за да навлезем сред айсбергите му и разбира се ще се докоснем до повърхността му с кратък трек. Точно за този момент в раницата на водача, в дълбока резерва се крие малко шишенче със специална селекция шотландско уиски – носете си чаши, ледът е в изобилие !!!

 

  

 

Ден 18 - 21.11.2017 /вторник/

Ел Калафате – Буенос Айрес

Закуска. Полет до Буенос Айрес. Шопинг тур. Вечерта – танго шоу!

Мисля, че това е предостатъчно като впечатления и емоции от едно пътешествие. Не ви ли стига? Ако отговорът е „не“, знайте че и аз съм ненаситен! Винаги съм твърдял, че един живот не стига да се обиколят всички забележителни места на нашата планета, но това не пречи поне да се опита и без друго сме стигнали толкова далеч, така че ..... продължаваме с Великденския остров !!! :)


Ден 19 - 22.11.2017 /сряда/

Буенос Айрес – София

или

Буенос Айрес – Сантяго

 

Полет към София с прекачване на летище в централна Европа за тези, които няма да продължат към Великденския остров. (Пристигане в България в 20:15 часа на 23.11.2017). Край на програмата.

За тези, които ще продължат към Великденския остров, предстои полет до Сантяго. Настаняване в хотел и разходка за запознаване с чилийската столица.

   Ден 20 - 23.11.2017 /четвъртък/

Сантяго – Великденски остров (Rapa Nui)

Полет до остров Пасха (Великденския остров.) Островът се намира на 3514 километра западно от Чили и 2075 километра източно от островите Питкерн, което съвместно с архипелага Тристан да Куня го прави най-изолираното населено място в света !!! Създаден е от три основни вулкана: Поике, Рано Као и Теревака. Настаняваме се в хотел за шест нощувки.

Следобед разглеждане на островната столица - Ханга Роа. Вечеря. Нощувка.
 

  

 

Ден 21 - 24.11.2017 /петък/

Ханга Роа – Оронго – вулканът Рано Као – Ханга Роа

Закуска. Стартираме с трекинг до впечатляващия вулканичен кратер на Rano Kao с езерото в него, което е един от трите естествени сладководни източника на острова. Кратерът е широк почти миля и има свой собствен микроклимат. Закътан от ветровете, които изсушават голяма част от острова, в него растат смокини и лози. По пътя ще преминем и през красивото церемониално селище Оронго, състоящо се от около 50 базалтови къщи. С това място е свързан и култа към Tangata Manu – човека птица, чиито скални барелефи са разположени наблизо, там където южните склонове на вулкана свършват с 250 метрова бездна на юг към морето. Всъщност това е титла присъждана на победителя в сурово състезание, който пръв е успявал да преплува разстоянието до отстоящото на 1,3 км. островче Moto Nui и да донесе яйце на manu tara (морска лястовица), свещената птица на Rapa Nui. Регламента предвижда, че яйцето трябва да остане невредимо и така победителят само частично използва едната си ръка – за плуването, както и за изкачването на отвеса до Оронго. Продължаваме прехода като ще спрем от западната страна на вулкана, за да се отбием в пещерата Ana Kai Tangata, по чиито стени има изображения на manu tara. Вечеря и нощувка в Ханга Роа.

  

Ден 22 - 25.11.2017 /събота/

Hanga RoaTahai - Te peu – Vai Mata Anakena – Hanga Roa

Днес ще направим конен преход изледвайки северозападното крайбрежие на Великденския остров. По пътя ще посетим множество интересни феномени като пещери, петроглифи, антични Ahus (ще стане дума за тях малко по-късно) и красиви природни кътчета. Така неусетно ще достигнем прочутия плаж Анакена, за да се насладим на нежния му бял пясък и ограждащата го гора от кокосови палми, под които ни очаква пикник с барбекю. Преди да се върнем с транспорт до столицата ще отделим специално внимание на Ahu Ature Huki и Ahu Nau Nau, които са причина плажът да се смята за единствен по рода си в света, притежаващ два археологически обекта. Вечеря и нощувка в Ханга Роа.

  
 

Ден 23 - 26.11.2017 /неделя/

Hanga Roa – Rano Raraku – Ahu Tongariki – Hanga Roa

Загадъчното и очарователно мегалитно наследство е главната причина, поради която изолираният Великденския остров с магнетична и непреодолима сила притегля към себе си мечтите на всеки истински пътешественик ! Основен акцент тук е поставен върху мистичните Moai (каменни статуи) и каменните светилища Ahu.

The Moais

Изградени са освен от базалт , също и от обсидиан и пемза.

Стотици каменни статиу са разпръснати из целия остров. Най-голяма концентрация от тях има на каменните площадки (Ahu) и на вулкана Rano Raraku. Всяка статуя е различна от останалите и има ясно отличими собствени черти, които символизират лицето, на което е посветена. Всяка една има и свое собствено име. Понякога са оцветени, на някои дори си личи и пола. Размерът и вида на статуите се променя драматично през годините. По-малките и по-древните са високи около 1 метър, а по-големите достигат до 21,65 метра и тежат приблизително 180 тона.

Ahu

Около 272 каменни площадки са открити на острова, но само върху няколко десетки от тези каменни олтари има статуи. По-голямата част са в близост до морето, а 25 са разположени и във вътрешната част. Първоночално тези церемониални платформи не надхвърляли дължина от 20 метра. Но през най-класическия период от историята на острова, някои от тях достигат до 100 метра дължина, съдържащи повече от 10 статуи на различна възраст. По принцип статуите се поставят с гръб към морето, за да могат да защитават рода със своята сила (мана). Няма точни доказателства за начина и ритуалите, с които жреците отдавали почит към предците и боговете си от тези светилища. Допуска се, че там също така са били излагани тленните останки на знатни хора. В по-ново време понякога е имало и погребение, доказателство, за което са намерените скелети и кости. Имало е и специални места зад тях, използвани за кремиране. Всяко семейство, племе, род или клан са искали да притежават най-красивото каменно светилище, така че то да символизира мощта и силата придобита и наследена от отишлите си предшественици.

Остров Пасха е малко по-малък от любимия ни Самотраки, но за разлика от него е доста по-слабо пресечен като терен и предлага перфектни условия за каране на джип или колело. Това ще бъде и начинът ни за предвижване в следващите дни, в зависимост от настроенията в групата и в комбинация с кратки преходи.

Първата ни цел, след закуска, е уникалния вулкан Rano Raraku. Повече от 900 моаи на острова идват от склоновете на тази гигантска работилница, където в годините между 1000 – 1680 са работили стотици склуптури и творци, извайвайки гигантските статуи от вулканичен камък. В наши дни тук могат да се видят 397 моаи, разпръснати и стърчащи от тревата. Те са изработени на място, с изключение на шапките (pukao), докарани от кариера в близост до Ханга Роа и очите, направени от корал, обсидиан или шуплест варовик. Естествено ще обиколим и вулканичния кратер, запълнен от красиво сладководно езеро.
Продължаваме с най-големите моаи на острова разположени върху поразяващото Ahu Tongariki. Вечеря и нощувка в Ханга Роа.

 

 

  

 

Ден 24 - 27.11.2017 /понеделник/

Hanga Roa – Ahu Vinapu – Pu o Hiro - Ahu Te Pito Kura – Ahu Hekii - Poike peninsula – Hanga Roa

Основеният акцент днес е поставен върху изкачването на вулкана Poike, с двата му купола Maunga Pua ka Tik и Maunga Parehe и обиколка на полуострова, върху който е разположен. Този вулкан, висок 370 метра е най-стар от геоложка гледна точка, с различна структура от другите части на острова, неподходяща за изработката на моаи. В района ни очакват изключително необикновени неща като ерозията от червена глина, склуптурата с разтворена паст Maunga Vai a Heva, валуните Ahu Te Pito Kura и Pu o Hiro, изящното Ahu Hekii, 5 моаи изработени от бял трахит разположени в Ahu Kava Kava, а в самия край на полуострова е пещерата Ana O Keke, която е служила като гробище за млади девици. Връщаме се в Ханга Роа. Вечеря и нощувка.
 

  

 

  


 

Ден 25 - 28.11.2017 /вторник/

Hanga Roa – Maunga Terevaka – Hanga Roa

За десерт ни остана единствено да изкачим Maunga Terevaka (511 м.) - най-високата и най-скоро появилата се точка на Рапа Нуи. Получила се е при последното изригване на вулкана преди 250 000 години. Върхът е заобиколен от две други възвишения - Maunga Puka и Maunga Kuma. Малко по-надолу е и кратерното езеро Rano Aroi, което е третият естествен сладководен източник заедно с Rano Raraku и Rano Kau. От върха имаме 360 градусова панорама на острова. Идеално място за разходки и за хора търсещи спокойствие и тишина. По време на горещото лято тук е хладно и духа вятър. Заключителна вечеря и нощувка в Ханга Роа.


 

Ден 26 - 29.11.2017 /сряда/

Ханга Роа – Сантяго – София (при нужда през Буенос Айрес)

Закуска. Разходка из островната столица. Следобед взимаме полет остров Пасха – Сантяго. Заключителна вечер и нощувка в Сантяго де Чили.

 

 

Ден 27 - 30.11.2017 /четвъртък/

Завръщане в България

Наспиваме се хубаво, отдаваме се на лежерна, обилна закуска и отпочиваме за обратния презокеански полет, който ще бъде през ранния следобед. 

 

Ден 28 - 01.12.2017 /петък/

София

В 14:50 кацаме на летище София. Добре попътувахме, взимаме си довиждане до следващия път!  

ЦЕНА И СРОКОВЕ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ
Посочените суми се внасят по фирмените сметки на туроператор Йоги Трекинг ООД след потвърждение от наша страна

 

ПАТАГОНИЯ: 4-23 ноември 2017 г.
ЦЕНА: 2959 USD + 2813 лв. (полети с включени всички летищни такси към 30.03.2017 г. )
* Цената на самолетните билети е индикативна и подлежи на актуализация към датата на закупуването им.

 

Цената от 2959 USD включва:

 • български водач от фирма Йоги Трекинг през цялото пътуване;

 • 11 нощувки със закуски в подбрани хотели 3 *;

 • 4 нощувки в планински хижи-хотели в национален парк „Torres del Paine” (Сините кули) в чилийска Патагония;

 • 2 нощувки на палатки в Национален парк Los Glaciares (Ледниците) в аржентинска Патагония;

 • автобус Ушуая – Пунта Аренас;

 • автобус Пунта Аренас – Пуерто Наталес – Лагуна Амарга

 • автобус Пудето - Пуерто Наталес;

 • автобус Пуерто Наталес – Ел Калафате;

 • катамаран през езерото Пехо;

 • входни такси за Националните паркове „Tierra del Fuego” (Огнена земя), „Torres del Paine” (Сините кули), Los Glaciares (Ледниците)

 • сити тур и трансфери в Буенос Айрес;

 • трекинг с изкачване на връх Cerro Guanaco (973 м.) в Национален парк „Tierra del Fuego” (Огнена земя);

 • прочутия „W“ трек в Национален парк „Torres del Paine” (Сините кули);

 • трек до най-добрите панорамни гледки към върховете Серо Торе и Фиц Рой в Национален парк Los Glaciares (Ледниците);

 • целодневна програма с местна фирма до ледника Перито Морено, разходка с корабче по езерото Аржентино пред ледения език и айсбергите, трек по самия ледник! ;

 • местни водачи, където са задължителни в парковете;

 • медицинска застраховка с покритие 10 000 USD;

 

Цената от 2959 USD не включва:

 • самолетен билет с Lufthansa по маршрут София – Франкфурт - Буенос Айрес и Сантяго де Чили – Фракфурт – София – 1934 лв. (към дата 30.03.2017 г.);

 • самолетен билет Буенос Айрес – Ушуая и Ел Калафате – Буенос Айрес – 878 лв. (към дата 30.03.2017 г.);

 • Танго шоу с вечеря в Буенос Айрес – около 100 USD;

 • круиз в пролива Бийгъл – около 100 USD;

 • корабче из Магелановия проток до остров Магдалена – около 130 USD;

 • храна, разходи от лично естество и други неупоменати разходи, извън включените в цената.


 

СРОКОВЕ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ И ПЛАЩАНЕ (ПАТАГОНИЯ: 4-23 ноември 2017 г.):

 • 959 USD + 2813 лв. до 1 юни 2017 г.
  * Цената на самолетните билети (2813 лв.) е индикативна и подлежи на актуализация към датата на закупуването им – 01.06.2017 г.!

 • 1000 USD до 10 юли

 • 1000 USD до 10 септември
   

 

ОПЦИЯ: ВЕЛИКДЕНСКИ ОСТРОВ (РАПА НУИ): 22 НОЕМВРИ – 1 ДЕКЕМВРИ 2017

ЦЕНА: 2659 USD + 2228 лв. (доплащане за самолетни билети  - цена към дата 30.03.2017 г. )
* Цената на самолетните билети е индикативна и подлежи на актуализация към датата на закупуването им – 01.06.2017 г.!

 

Цената от 2659 USD включва:

 • български водач от фирма Йоги Трекинг през цялото пътуване;

 • 6 нощувки със закуски в подбран хотел 3* на Великденския остров;

 • 2 нощувки със закуски в подбран хотел 3* в Сантяго де Чили;

 • Всички турове и трекове по програмата на Великденския остров с изключение на конния преход (по желание);

 • всички трансфери в Сантяго де Чили;

 • медицинска застраховка с покритие 10 000 USD;

 

Цената от 2659 USD не включва:

 • самолетен билет Буенос Айерес – Сантяго де Чили;

 • самолетен билет Сантяго де Чили – Великденски остров – Сантяго де Чили;

 • доплащане за полет до София от Сантяго де Чили вместо от Буенос Айрес;

 • конен тур по северозападното крайбрежие с пикник – около 100 USD;

 • храна, разходи от лично естество и други неупоменати разходи, извън включените в цената.

 

СРОКОВЕ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ И ПЛАЩАНЕ (ВЕЛИКДЕНСКИ ОСТРОВ: 22 ноември – 1 декември 2017 г. ):

 • 659 USD + 2228 лв. до 01 юни 2017 г.
  * Цената на самолетните билети (2228 лв.) е индикативна и подлежи на актуализация към датата на закупуването им – 01.06.2017 г.!

 • 1000 USD до 10 юли

 • 1000 USD до 10 септември


ПОСОЧЕНИТЕ ЦЕНИ СА ВАЛИДНИ ПРИ ГРУПА ОТ МИНИМУМ 9 УЧАСТНИКА ЗА ПАТАГОНИЯ И 3 УЧАСТНИКА ЗА ВЕЛИКДЕНСКИЯ ОСТРОВ !ЕКИПИРОВКА: Ще бъде предоставен списък при записване.


 

ДОКУМЕНТИ: Международен паспорт със срок на валидност поне 6 месеца след датата на връщането ни. 


 

За допълнителни въпроси и записване можете да се свържете с нас по един от следните начини:

имейл на: i_dukov@mail.bg

обаждане на тел. 0887 065 443 – Илиян Дуков

лично съобщение във Фейсбук