ОРЦЕВО СЪС СНЕГОХОДКИ

16-17 март 2019 г.

 


 

От най-високата жп гара на Балканите (Аврамово, 1267 м.) до най-високото населено място в България (с. Орцево, 1580 м.), с най-експресивните зимни панорами към Пирин, допълнени с невероятния уют и пословичното родопско гостоприемство и романтично возене с известната „Теснолинейка“!

Орцево е известно като най-високото населено място в България. Прочуто е също с чудесните си панорами към Пирин планина, с красивите родопски пейзажи и с гостоприемството на местните хора.

В настоящия уикенд се отправяме към Орцево, за да видим с очите си всичко това, да направим хубав преход със снегоходки, да се повозим с прочутата, романтична „Теснолинейка“ и да се докоснем до бита и живота на местните хора, живеещи на 1580 м., изолирани в планината.

 

ПРОГРАМА:

 

16.03, събота

Сборен пункт в 7.30 в локалното платно над спирка Интерекспо център – Цариградско шосе на метрото, посока Пловдив. Пътуваме с транспорт до село Аврамово, където е разположена най-високата ж.п гара на Балканския полуостров. Слагаме снегоходките и започва нашият преход към село Орцево. Движим се с малък наклон през обзорни поляни, предлагащи красиви гледки към Родопите и Рила. Неусетно, след около пет-шест часа сме в уютната и гостоприемна къща за гости в Орцево, където ни очаква вечеря с вкусна домашна храна и нощувка.
 


 

17.03, неделя

Освен с отлична закуска, сутринта ни ще бъде възнаградена и със забележителни гледки към Пирин планина, които няма да ни напуснат в следващите няколко часа, а в послествие ще бъдат заменени с гледки и към Рила. Нашият преход започва с краткото изкачване на връх Кавун тепе (1710 м.), откъдето започва и спускането ни към град Якоруда. Преминавайки през малки и разпръснати махали и много обзорни поляни, достигаме до Якоруда. Там се мятаме на „Теснолинейката“, която ще ни отведе отново до Аврамово и нашия траснспорт. Отпътуваме към София с прогнозно прибиране около 21:00 часа.

 

ЦЕНА: 139 лв.

 

Цената включва:

  • лицензиран планински водач

  • транспорт София- Аврамово – София

  • билет за влак Якоруда – Аврамово

  • 1 нощувка с вечеря и закуска в с. Орцево

 

Цената не включва:

  • храна (извън закуската и вечерята) и разходи от лично естество

  • наем на снегоходки (20 лв.), по наша преценка

 

За допълнителна информация, въпроси и присъединяване: