ПОТВЪРДЕНА

НЕПОЗНАТАТА СЪРБИЯ

13-14 МАЙ 2017 г

Очакват ни специална селекция от най-красивите сръбски старопланински водопади, приказно красиви каньони, пещера с импозантен вход, скална църква от 13 в., в която е запазен ценен средновековен стенопис, както и запознаване с очарователното Завойско езеро. Разбира се, предвиден e и традиционният разбор на мероприятието в култово заведение!

 

ПРОГРАМА:

 

13 май, събота

Тръгване в 7:00 часа от София, площад Руски паметник.

През ГКПП Калотина и Димитровград достигаме живописния Росомачки каньон. Заедно ще намерим най-подходящите гледки, за да направим уникални снимки. Продължаваме към село Рсовци. Предстои ни да се потопим в район, в който времето сякаш е спряло. Малкото останали хора, отглеждащи овце и кози, кирпичените къщички, меките планински гънки, красивите речни долини, са естественият фон на нашето пътуване. Кратък преход до скалната църква „Св. ап. Петър и Павел“, в която ще имаме възможност да видим нестандартен стенопис изобразяващ Исус Христос като млад и без коса. Покрай река Височица, продължаваме към атрактивния каньон Владикине плоче и едноименната пещера, от чийто 20 метров вход се разкрива невероятна панорама към меандрите на реката и околните отвеси, достигащи 200 метра височина. Връщаме се по обратния път, за да посетим очарователното Завойско езеро. Дължината му е 17 км., а широчината варира до 300 метра. Със своята дълбочина от 70 метра то е сред най-дълбоките на Балканите. Време е за вечеря и настаняване в приятен хотел.

   

 

14 май, неделя

Закуска и разходка из град Пирот, разположен край река Нишава. Снимки на крепостта Момчилов град, от 14 век, чиято архитектура силно наподобява Баба Вида. Среща с групата от България, която се включва само за днешния ден. Насочваме се към селцето Топли До – „Меката на водопадите“ за сръбската част на Стара планина. За час и половина по горски пътища и пътеки достигаме величествения Пиля, който със своите 64 метра е вторият най-висок водопад в страната. Продължаваме за още 2 часа към изключително впечатляващия Чунгулски скок (40 метра). При наличие на достатъчно време ще посетим също и Куртулския водопад, разположен в едноименния дол. Връщане до транспорта – 3 часа. Легендарна е славата на сръбските кръчми. За да ни е пълноценно удоволствието денят ни завършва с кулинарно посещение в изпитано заведение!

Прибиране в град София до 21:30 часа.

 

 

 

ЦЕНА: 146 лв.
Включва: 
лицензиран планински водач, транспорт с комфортен бус, нощувка със закуска в хотел в Пирот, медицинска застраховка.


ЕКИПИРОВКА: Подходящи обувки (3-4 сезонни), гети, раница 20-30 литра, слънчеви очила, слънцезащитен крем, тънка шапка и ръкавици, полар, мембранно яке с качулка, челник (или фенерче), щеки (по желание).

 

ДОКУМЕНТИ: лична карта


 

За допълнителна информация, въпроси и присъединяване, можете да използвате следните варианти:

  • имейл на: svetlazheliazkova@gmail.com

  • обаждане на тел. 0887 633 367 – Светла Желязкова или 0887 065 443 – Илиян Дуков

  • лично съобщение във Фейсбук