ПОТВЪРДЕНА

ОБИКОЛКАТА НА МОНБЛАН

15-26 АВГУСТ 2018 г.

12 дни/11 нощувки
 

водач: Илиян Дуков

МОНБЛАН – кралят на Алпите, люлка на алпинизма, най-високият връх в Западна Европа, издигащ се шеметно цели 3700 метра над Шамони. Короната на скалистият му масив с дължина 25 км. е окичена с над 400 върхове и остри игли, а повече от 40 ледника придават неописуема и незабравима красота на целия район. Но този път няма да го изкачваме, а ще осъществим един от най-класическите и красиви трекове, които съществуват на нашата планета – ОБИКОЛКАТА НА МОНБЛАН !!! , преминаваща през Франция, Италия и Швейцария. Дължината на маршрута е 170 км. , които ще изходим за 10 дни. Най-високата ни точка е на 2537 м., а продължителността на преходите е 4-7 часа, без технически трудности. Спи се в семейни хотелчета и отлични хижи, където се и храним.

   

 

 

 

 

ПРОГРАМА:
 

15 август

Полет до Женева. Трансфер до Шамони. Разходка из града, вечеря, нощувка.

 

16 август - ден 1                    Les Houches – Les Contamines

Маршрутът ни стартира от селцето Les Houches, разположено на 1037 м. н.в. Растоянието за деня е 16 км. , които ще изминем за около 5-6 часа. Денивелация +646 м. и -633 м. Най-високата точка е седлото Col de Voza (1653 м.), откъдето ще бъдем възнаградени с магнетична гледка към легендарните върхове Dome du Gouter (4258 м.) и Aiguille de Bionnassay (4052 м.). Последната част е по път.

 

17 август – ден 2                     Les Contamines – Les Chapieux

Започваме с изкачване през горист терен. За днес имаме 18 км, 7 часа при денивелация +1316 м. и -929 м. Най-високата точка е седлото Col de la Croix du Bonhomme (2483 м.) Преходът ни завършва с релаксиращата атмосфера на хижа Les Chapieux, идилично разположена в началото на Долината на ледниците.

 

18 август – ден 3                     Les Chapieux – Rifugio Elisabetta

През днешния ден ще излезем от Франция и ще влезем в Италия. Мястото, където ще пресечем границата е седловината Col de la Seigne (2516 м.), лесно достъпна и същевременно откриваща едни от най-величествените и зашеметяващи гледки през цялата обиколка. Погледът ни се приковава върху Монблан и скалната игла Aiguille Noire. Дължината на прехода е 15 км., които ще изминем за 5 часа с преодоляна денивелация +1004 м. и –258 м.

 

19 август – ден 4                     Rifugio Elisabetta - Courmayeur

Предстои ни очарователен преход, през който предимно ще слизаме, следвайки красива речна долина, без да преминаваме превали, а в езерцата ще снимаме отражението на околните впечатляващи върхове. Накрая ще достигнем прочутото курортно градче Курмайор, където ще нощуваме в хубав семеен хотел. Продължителност на прехода 5-6 часа, 18 км., денивелация +460 м. и –1560 м.

 

20 август – ден 5                     Courmayeur – Rifugio Bonatti

Това е един от най-атрактивнитe етапи от Обиколката на Монблан. Пътеката подсича панорамното било на Mont de la Saxe с покъртителни, неописуеми гледки на запад към първенецът на Алпите, а на пред нас на север като на длан се издигат могъщите, магнетични колоси Dent du Geant (Зъбът на гиганта, 4013 м.), Dome de Rochefort (4015 м.) и Grandes Jorasses (4208 м.) Накрая достигаме хижа Бонати, където ще нощуваме. Дължина на маршрута 12 км., 5 часа, денивалация +860 м. и - 698 м.

 

21 август – ден 6                     Rifugio Bonatti – La Fouly

Днес ще влезем в Швейцария и това ще се случи на респектиращия превал Grand Col Ferret (2537 м.) - най-високата точка на целия маршрут. От тук ще имаме възможност да се насладим на изминатия през последните дни път, преди да се спуснем за нощувка в живописното селце La Fouly. Разстояние 20 км., продължителност 6 часа, денивелация +895 и –1410 м.

 

22 август – ден 7                     La Fouly - Champex

Предстои ни най-лежерния преход от всички дни – само 4 часа, 15 км. и денивелация +420 м. и -565 м. Ще се движим по долината любувайки се на пасторалния пейзаж на няколко швейцарски селца, докато за финал с леко изкачване не достигнем Champex (1466 м.). Мястото е приказно - китни хотелчета амфитеатрално обграждат и идилично се оглеждат в очарователно езеро. Тук ще нощуваме.

 

23 август – ден 8                     Champex – Col de la Forclaz

Следвайки планинските гънки, през чисти пасища, гори, малки селца и хижи изминаваме 16 км. за 5 часа при денивелация +742 м. и -682 м., за да достигнем седловината Col de la Forclaz, където се настаняваме за нощувка в едноименния хотел.

 

24 август – ден 9                     Col de la Forclaz - Tre-le-Champ

Очакват ни невероятни, великолепни панорами! Отново в полезрението ни ще се появи Монблан, наблюдаван от премката Col de Balme, където ще напуснем Швейцария и влезем във Франция. Разстоянието за деня е 13 км., преодоляни за 6 часа при денивелация +1069 м. и -1178 м.

 

25 август – ден 10                   Tre-le-Champ – La Flegere – Le Brevent – Chamonix

Дойде дългоочакваният момент. Денят ще бъде дълъг, затова тръгваме рано. Подсичащо изкачване по склоновете на Aiguilles Rouges (Червените игли), ще ни възнагради с най-добрите гледки към ледниците Argentiere и Mer de Glace (Море от лед), долината на Шамони и централния масив на Монблан. Кулминационният финал ще бъде на връх Brevent (2526 м.), от чието панорамно заведение ще бъдем лице в лице с „Кралят на Алпите“. Спускаме се с лифт до Шамони, за да отпразнуване с галавечеря успешното завършване на култовия преход. Споделените смях, въодушевление , положителни емоции и красотата на изминалите дни трайно ще оставят трайна следа във всички ни! Нощувка в Шамони.

 

26 август

Трансфер до Женева. Полет за София.

 

ЦЕНА: 1736 лв.

Цената включва:

  • лицензиран планински водач

  • 11 нощувки в семейни хотели и планински алпийски хижи, със закуски на някои от местата

  • трансфери Женева-Шамони-Женева

  • медицинска застраховка „Асистанс“ с покритие 10 000 евро

 

Цената не включва:

  • самолетен билет София-Женева-София – около 180 евро към 22.12.2017 г.

  • билет за лифт Бреван – Шамони – 21,4 евро

  • разходи от лично естество

 

Екипировка: Ще бъде обсъдена при записване.

 

За допълнителна информация, въпроси и включване: