ПОТВЪРДЕНА

МАКЕДОНИЯ – ПЛАНИНАТА ВОДНО, КАНЬОНА МАТКА, СКОПИЕ И КОКИНО

14-15 АПРИЛ 2018 г.

НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА

СЛЕДВАЩИ ДАТИ 12-13 МАЙ 2018


 

От Милениумския кръст, висок 66 метра и връх Кръстовар ще погледнем от птичи поглед на македонската столица. После ще прекосим красивата карстова планина Водно, за да се поклоним в средновековните манастири "Св. Никола Шишевски" и "Св. Андрей". След това ще покараме каяк или повозим на моторна лодка, с възможност за разходка из прочутия и невероятно красив каньон Матка. След магнетичните гледки, очарователната природа и зареждащите емоции ни остава единствено да се поглезим с майсторски приготвената вкусна мавровска пъстърва. През втория ден след като разгледаме Скопие, ще посетим средновековната църква „Свети Георги“ в с. Старо Нагоричане и древната мегалитна обсерватория Кокино. Накрая ще направим разбор на уикенда в ресторанта край езерото на „Парк Гиновци“ …
 


ПРОГРАМА:
 

14 април, събота

Тръгване в 7:00 часа от София, площад Руски паметник. През ГКПП Гюешево и покрай Куманово достигаме македонската столица към 11:00 часа.  С лифт се изкачаваме до връх Кръстовар (1066 м.), най-висок в планината Водно, от който се разкрива уникална панорама към град Скопие. Снимаме се пред високия 66 метра Милениумски кръст и поемаме на красив панорамен, 4 часов преход, който ще ни отведе до прочутия, прелестен каньон Матка. По пътя ще имаме възможност да посетим и да се поклоним в средновековните манастири "Св. Никола Шишевски" и "Св. Андрей". Предстои ни най-емоционалната част от екскурзията. Наемаме каяци и се отправяме по река Треска, за да изследваме каньона до благоустроената пещера Врело. От лодките най-добре ще можем да се насладим на величествените карстови стени, издигащи се по няколкостотин метра и притегателен обект за много катерачи. Тази част от програмата, за който желае лесно би могла да бъде заместена с моторна лодка и връщане по атрактивната екопътека, всечена в скалите. Накрая всички се събираме на култов ресторант за разбор на деня с вкусна мавровска пъстърва и местни специалитети. Нощувка в хотел Каньон Матка.
 

 

 
 
 
 
 
 
 

15 април, неделя

Закуска. Разглеждане на град Скопие. Неокласическият облик, придобит през последните шест години с проекта „Скопие 2014“ на стойност надвишаваща половин милион евро, превърна македонската столица в най-нетрадиционния град в съвременна Европа. Ще се разходим по Скопската чаршия и ще посетим също църквата „Свети Спас“ с иконостас изработен от Дебърската школа и каменния саркофаг в двора, в който са тленните останки на Гоце Делчев.  Следващата ни спирка ще бъде средновековната църква „Свети Георги“ в с. Старо Нагоричане, където се предполага, че е бил погребан Михаил Шишман. Програмата ни за деня завършва с древната мегалитната обсерватория Кокино. Разборът на уикенда ще го проведем в ресторанта на „парк Гиновци“. Прибиране в София – около 22:00 часа.

 

 


 

ЦЕНА: 159 лв.
Минимум 7 участника.

 

Цената включва: 

- лицензиран планински водач

- транспорт с комфортен бус

- една нощувка в хотел Каньон Матка

- медицинска застраховка

 

Цената не включва:
- лифт Скопие-Водно - 100 денара;
- наем на каяк - единичен - 300 денара за 1 час; - двоен - 500 денара за 1 час;
- моторна лодка - 400 денара.

 

ЕКИПИРОВКА: Подходящи обувки, слънчеви очила, защитен крем, шапка, яке, челник
 

ДОКУМЕНТИ: лична карта

 

За допълнителна информация, въпроси и записване, можете да използвате следните варианти: