МАЛЬОВИЦА И СТРАШНОТО ЕЗЕРО

20-21 ЮЛИ 2019 г.
 

РИЛА - КЛАСИЧЕСКА ЕКСКУРЗИЯ !

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗКАЧВАНЕ И НА ВРЪХ ГОЛЯМ КУПЕН !

 


Мальовица е върхът-символ на планинарството у нас. Обичан и възпяван, считан някога за най-висок в Северозападна Рила, неслучайно на него е кръстен и самостоятелен дял от планината. Изкачването му е задължителна стъпка по пътя на израстването на всеки планинар. Страшното езеро и Йончево езеро са сред най-емблематичните места в цялата планина и това не е никак случайно. Очаква ни една класическа екскурзия изпълнена с много красота, свежест и зареждащи емоции сред изключително красива природа!


 

ПРОГРАМА:
 

20 юли, събота

Тръгване в 7:00 часа от София, площад Руски паметник..

Покрай Панчаревското езеро, язовир Искър и през Самоков и село Говедарци, достигаме ЦПШ Мальовица. (1740 м. н.в.). През този ден ни очакват няколко изключително чаровни езера, най-знакови, сред които са Йончево езеро (2115 м. н.в.) и Страшното езеро (2470 м. н.в.). Предвидили сме и възможност, по желание с водача докато останалата част от групата релаксира, да се изкачим и на връх Голям Купен (2731 м.), първенец на Северозападна Рила. След зареждащия преход, съпроводен с много фотопаузи и време за обяд се озоваваме на китната хижа Мальовица (1960 м.), възпята в една от най-хубавите планинарски песни. Вечеря и нощувка.

 

 

 


21 юли, неделя

Връх Мальовица и долината под него са люлка на алпинизма в България. Едва ли има друго място у нас, което така магнетично да привлича целогодишно планинарите към себе си. И наистина гордата осанка на върха е отличима от десетки километри, а изкачването му е изпълнено със страхотни емоции и невероятни гледки към алпийските части на Рила. След закуска отпочинали се отправяме по най-класическия маршрут към заветния връх, който е на по-малко от 800 метра по вертикала. По пътя последователно преминаваме през Първа и Втора тераси, за да достигнем впечатляващото Еленино езеро. Още малко изкачване по добре изразената пътечка и след това по билото достигаме най-високата кота на връх Мальовица (2729 м.). Кратка почивка, подходяща за снимки и подсилки и се спускаме по обратния път през хижата до Меча поляна и ЦПШ Мальовица. Пешеходната част общо в двете посоки е около 7 часа. Прибиране в град София до 21:00 часа с попътен разбор на мероприятието в подходящо заведение.

 

 


ЦЕНА: 119 лв.

Цената включва:

- лицензиран планински водач

- транспорт от и до София

- една нощувка в хижа Мальовица

- планинска застраховка

 

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по един от следните начини: