ОСТРОВ ЛИМНОС – ВЕЛО И ФОТОВАКАНЦИЯ

Включете се с колело или пътешествайте с новия ни бус, разхождайте се и снимайте!
 

22-25 април 2017 г.

 

Лимнос, най-обичаната суша“
Омир

 Прекрасна природа, чистота, контраст, спокойствие, традиция, красота, кулинария, вино, култура, история, 280 км. крайбрежие с възхитителни плажове...

От вятърните каменни мелници на Кондиас, през скалния манастир „Света Богородица Какавиотиса“, издигнат на планински връх, през арките на Фанараки с уютно заливче и кристално чиста вода, светилището на Кавирио с пещерата на Филоктет, древната Ифестия и параклиса на Zoodochos Pigi от 15 век, с аязмото до което се слиза по 64 стъпала, живописно разположената на самотна скала в морето църква Агиос Йоанис и спускащия се от нея водопад Кремаста Нера, до мистериозните скални образувания край плажа Агиос Ермолас, поразителната красотата на нос Фаракло и пясъчните дюни на Пахес Амдес (Дебели пясъци) – да, истина е пустиня насред Егейско море, на остров разположен срещу Дарданелите!

За да ни е пълно удоволствието ще се насладим и на прочутото лимноско вино „Амбелоеса“, традиционните био-сирена Калатаки, местните домашни макарони „Фломария“, медът от мащерка и уникалните сладоледи „Хрисафи“. Няма да пропуснем да опитаме и от вкусните омари – специалитет на острова. Опознайте и обикнете Лимнос с Йоги Трекинг – едно наистина различно пътешествие !!!

 

  

 

КОНЦЕПЦИЯ НА ПРОГРАМАТА:

Ще бъдем две групи: велолюбители (авантюристи) и фотолюбители (айляци) с общ транспорт, в който ще се вози основният багаж на всички.

Първата група под водачеството на Йоги за два дни с колела ще изминем около 110 км. на Лимнос и ще посетим някои от най-забележителните природни кътчета на острова.
Втората група под водачеството на Светла, придружени от новия ни бус, към тази програма ще добавят и някои културни забележителности, с повече време за съзерцание, снимане и лежерни обяди в крайбрежните таверни.

Вечерта всички се събираме заедно за купона и нощувките ! :)

  

   

   

 

ПРОГРАМА:

22 април, събота

Събиране на групата в 6:30 в София, площад Руски паметник.

Отправяме се по маршрут София – Благоевград – Сандански – Серес – Кавала – Galani
Следва тричасова разходка, покрай меандрите на река Места, след което вечерта в Кавала се качваме на ферибота в 21:30 часа. Един час след полунощ сме в Мирина, столицата на остров Лимнос. Придвижване до хотела и настаняване за нощувка.

  

 
  
 

23 април, неделя

ВЕЛОГРУПА: Стартираме в 8:00 часа с 200 метрова денивелация и 5 км. изкачване до изходния пункт за скалния манастир „Света Богородица Какавиотиса“ , живописно разположен на 15 минути пеш в естествена ниша на върха на планината. За колелата е необходимо да си носим верижки, за да ги обвържем едно за друго. Продължаваме към село Кондиас, известно с каменните си вятърни мелници, които ще снимаме. По нататък теренът за деня е предимно равнинен. Докато обикаляме Мудроския залив, правим кратка отбивка от пътя, за да посетим фирмения магазин на местната сладоледена къща - „Хрисафи“. Следобед достигаме двете скални арки Фанараки, надвесени над морето и в чистите води на малката лагуна ще открием морския сезон. Връщаме се в град Мудрос, за да се съберем с другата група за съвместен пир в проверена таверна на пристанището. Нощувка в подбран хотел.

Общ велопреход за деня – 45 км.


ФОТОГРУПА: Тръгване от хотела в Мирина в 9:00 часа. В допълнение към горната програма ще се посетят галерията на съвременното изкуство от Балканския полуостров в Кондяс – единствена по рода си в Гърция с творби на значими художници от острова, Гърция и Балканите, включително и на много български художници, както и светилището на Кавирио с пещерата на Филоктет.

Общо пропътувано разстояние за деня – 75 км.

 

 

 

  

  

 

 

24 април, понеделник

ВЕЛОГРУПА: Стартираме в 8:00 часа. След кратко каране по шосета достигаме селцето Котзинас, разположено в дълбоко врязан залив. Тук под църквата Zoodochos Pigi от 15 век ще слезем по 64 стъпала, за да посетим уникалното аязмо. Продължаваме по черни пътища към чудноватите каменни образувания и красивия плаж Агиос Ермолас, където по обяд ще имаме възможност да се потопим в морето. Продължаваме към мистичния, лунен пейзаж на нос Фаралко, за да направим уникални снимки и да погледнем към разположения недалеч остров Самотраки. Предстои ни най-трудния велопреход за пътуването – 15 км основно по черни пътища, за да изкачим превал висок 230 метра и после отново да се спуснем до морския бряг. Награда ще ни бъде следобедния обяд в една от най-добрите таверни на Лимнос с традиционната прясна паста „Фломари“. Кулминационният финал за деня е с пясъчната пустиня и дюните на Пахес Амдес, огрявани от меката светлината на последните слънчеви лъчи. Не ни остава друго освен да приготвим челниците и фаровете и за около два часа да се приберем в хотела ни в Мирина. С който има сили ще продължим в подходяща таверна или просто ще си допием узото на панорамната тераса, под звездното небе ...

Общ велопреход за деня – 65 км.

 

ФОТОГРУПА: Тръгване от хотела в Мудрос в 9:00 часа. Програмата е същата, но без нос Фаракло до който буса не може да достигне. Допълнение ще бъдат повечето време посветено на различните места + древния град Ифестия с храма посветен на Великата богиня Лимнос и църквата Агиос Йоанис, издигната на висока скала сред морето, от която се спуска водопада Кремаста Нера.

Общо пропътувано разстояние за деня – 95 км.

 

  

 

  
 

 
   

 

25 април, понеделник

В 8:00 часа се качваме на ферибота за Кавала, където ще бъдем в 12:30. Натоварваме целия обоз на бусовете и се насочваме към красивата пещера Алистрати. По обратния път спираме за разбор на мероприятието в заведение на Кресненското дефиле край река Струма. Прогнозно време за прибиране в София – 21:00 часа.


 

ЦЕНА: 599 лв.

Включва: Включва: 2 водачи от фирма Йоги Трекинг, билети за ферибот, транспорт, придружаващ бус на остров Лимнос, 3 нощувки в подбрани хотели, медицинска застраховка.

 

За допълнителна информация, въпроси и присъединяване, можете да използвате следните варианти:

  • имейл на: svetlazheliazkova@gmail.com

  • обаждане на тел. 0887 633 367 – Светла Желязкова или 0887 065 443 – Илиян Дуков

  • лично съобщение във Фейсбук

     

МИНИМАЛЕН БРОЙ 8 УЧАСТНИКА