ТАЙНИТЕ НА РОДОПСКОТО ЛАЛЕ

20 април 2019 г.

 

 

Подгответе се за зареждащ преход през рядко посещавани местности, прелестни гледки към Асенова крепост и дефилето на р. Чая от нестандартен ракурс и разбира се за множество цветя, за които ще научим интересни подробности от професионален лектор-ботаник.

 

ПРОГРАМА:

Тръгване в 7:00 часа от София, локалното платно над спирка Интерекспо център – Цариградско шосе на метрото, в посока Пловдив. Достигаме района на Асеновград и преходът ни започва. Преминаваме през местността носеща интересното име „Анатема“ след това продължаваме по рида Параколово, където ще бъде първата ни възможност да снимаме ендемитното Родопско лале (Tulipa rhodopaea), включено в Червената книга на България. Все пак трябва да имаме предвид, че цъфтежът на цветето е изключително кратък и всяка година времето му не съвпада, така че ако сме късметлии ще го уцелим. При всички положения, обаче ще се запознаем с интересни и красиви растения. Малко по-късно достигаме връх „Св. Илия“ (760 м.), с едноименния параклис на него. Гледката от това място е пленителна! И накрая се спускаме към черешката на тортата – местността „Лале баир“ , името не е случайно! Връщане по алтернативен маршрут с нови вдъхновяващи гледки и уникални родопски цветя! Пешеходната част за деня е 7-8 часа, макар и с неголеми денивелации.

 

Минимум 7 участника.

 

ЦЕНА: 79 лв.

 

Цената включва:

  • транспорт от и до София (възможно е и включване от Пловдив или Асеновград)

  • лицензиран планински водач

  • лектор – ботаник

 

Екипировка:

Летни туристически обувки обхващащи стабилно глезените, щеки (по желание), челник с нови батерии, раница 20-30 литра, слънчеви очила, слънцезащитен крем, мембранно яке, храна и вода за през деня, фотоапарат и/или телефон с добра камера.

 

За допълнителна информация, въпроси и присъединяване: