КРЕМЕНСКИ ЕЗЕРА, ТЕВНО ЕЗЕРО, ВЪРХОВЕТЕ ДЖАНГАЛ И ДЖАНО, РЕКА РЕТИЖЕ

18-19 АВГУСТ 2018 г.

 


 

Легендарна е красотата на Кременските езера! Предстои ни не само да преминем през циркуса им, покрай всяко едно от тях, но също така да изкачим култовите върхове Джангала и Джано, да нощуваме край приказното Тевно езеро и да се полюбуваме на спокойствието на загадъчната река Ретиже! С една дума - Пирин извън утъпканите пътеки !!! Очакваме Ви!


 

ПРОГРАМА:

 

18 август, събота

Тръгване в 7:00 часа от София, площад Руски паметник.

Покрай Благоевград и през седловината Предел и Банско достигаме до хижа Гоце Делчев (1468 м.), над Добринище. С лифта се качваме до хижа Безбог (2225 м.), разположена край едноименното езеро. Отправяме се на 7 часов преход, по време на който ще изкачим личния връх Джангала (2730 м.), за да се насладим на величествената панорама, разкриваща се от него. Нощувката ни е предвидена в заслон Тевно езеро, където ще имаме възможност да направим уникални снимки по залез и да хапнем вкусни гозби приготвени от хижарката!

 

 

 

19 август, неделя

Закуска. Предстои ни невероятен ден, изпълнен с едни от най-добрите гледки и планински емоции, които Пирин може да ни предложи. През Дясна Кралевдворска порта напускаме циркуса Белемето. Маршрутът ни преминава покрай Митревото и Аргировото езеро, а при седловината Демиркапия се отправяме към връх Джано (2668 м.) Надникваме зад билото и пред погледа ни се разкрива смайваща картина! Под краката ни, нанизани като маниста са подредени Кременските езера – вероятно най-красивите в Пирин! Кратка почивка за съзерцание и снимки и се отправяме внимателно надолу по стръмните сипеи. Достигнали дъното на циркуса, вече по удобна пътечка, обхождаме и удостояваме с подобаващо внимание всяко едно от езерата. Спускаме се покрай Кременския поток докато се влее като десен приток в загадъчната река Ретиже. За етимологията на името й ще научите от водача, докато се разходим малко по течението й. Тук не очаквайте да срещнем други туристи. Връщаме се до хижа Безбог и с лифта се спускаме при транспорта, очакващ нина хижа Гоце Делчев. Обща продължителност на прехода: около 8 часа. Време е за традиционния разбор на мероприятието с прясна пъстърва в ресторант с Рибарник. Прибиране в град София до 21:30 часа.

 

 


 

ЦЕНА: 119 лв.
 

Цената включва:

- лицензиран планински водач

- транспорт от и до София

- една нощувка в заслон Тевно езеро

- планинска застраховка

 

Цената не включва:

- двупосочен билет за лифта до хижа Безбог

- разходи от лично естество

 

Екипировка:
Трисезонни планинарски обувки, обхващащи глезените, дълъг летен трекинг панталон, полар, мембранно яке с качулка, лятна шапка, тънка зимна шапка и поларени ръкавици, слънчеви очила, слънцезащитен крем, челник, щеки, раница 30-40 литра. При желание може да се носи и спален чувал (нощувката ще бъде в оборудвани с дюшеци и одеала палатки на хижарите), съд за вода с вместимост поне 1,5-2 литра.

 

Храна: На заслон Тевно езеро приготвят и предлагат много вкусна храна, която си струва да се опита. т.е. вечерята и закуската са подсигурени. За останалото време трябва да си носим.

 

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по един от следните начини:

- имейл на: i_dukov@mail.bg
- обаждане на тел. 0887 065 443
- лично съобщение във Фейсбук