РЖАНА ПЛАНИНА И СЕДЕМТЕ ПРЕСТОЛА

9 декември 2018 г.

 

водач: Сашо Николов

Красивият пирамидален купол на връх Козница мощно се извисява над дълбоката долина на река Габровница, предлагащ завладяващи панорами от най-високата точка на Ржана планина. Ще посетим също и уникалния с архитектурата на църквата си Осеновлашки манастир „Рождество Богородично“, известен също и като Седемте престола. Накрая ще направим разбора на деня в уютно заведение, а водачът на групата, завърнал се преди броени дни от едномесечно пътешествие в Нова Зеландия, ще сподели пресните си впечатления ...
 


 

ПРОГРАМА:

 

9 декември, неделя

Тръгване в 7:30 от София, площад Руски паметник.

През живописното Искърско дефиле и долината на река Габровница достигаме спретнатия манастир Седемте престола, където ще направим кратка почивка за разглеждането му. Не след дълго се озоваваме на изходния пункт и стартираме с изкачването на връх Козница (1637 м.), най-висок в старопланинския дял Ржана планина. Ще ни бъдат необходими около 3 часа, за да преодолеем положителната денивелация от 750 метра, но веднъж стъпили на заветната кота мигновенно ще забравим за всички положени усилия. Докато обядваме, радвайки се на обещаното слънце, от водача ще научим интересни подробности за виждащите се околовръст пленителни гледки. Връщане по обратния път и разбор на деня в подходящо заведение.

Прогнозно прибиране в София – около 20:00 часа.

 

 

ЦЕНА: 59 лв.

 

Цената включва:

  • лицензиран планински водач

  • транспорт от и до София


 

ЕКИПИРОВКА: зимни обувки, гети, подходящ панталон, полар, яке с качулка, зимни ръкавици, шапка, слънчеви очила (или ски маска), слънцезащитен крем, челник, щеки, котки, раница около 30 литра, термо бельо, храна за еднодневен преход, вода – поне 1,5 литра, термос с чай (по желание).


 

За допълнителна информация, въпроси и записване:

  • i_dukov@mail.bg

  • 0887065443 – Илиян Дуков

  • 0888250394 – Сашо Николов

  • лично съобщение във Фейсбук