СРЕДНА ГОРА - В ЦАРСТВОТО НА ОДРИСИТЕ

30 ноември - 1 декември 2019 г.

НОВА ПРОГРАМА

 

водач: Цочо Василешки - 0899810366
 

 

Една интересна двудневна програма чиято цел е да ни върне преди повече от 2000 г. назад във времето и потопи в мистерията и величието на тракийското племе Одриси. Като за начало ще разгледаме митичните образи на Хера, Атина и Афродита и сцените на Дионис и Ериопе, Херакъл и Тезей изобразени върху съдовете на уникалното Панагюрското съкровище, по всяка вероятност принадлежало на Севт III. Ще посетим Тракийската гробница - Жаба могила край Стрелча, Колонния храм (Хоризонт) и Храмовия комплекс (Четиньва могила) край Старосел. Кулминацията на програмата е преход до Античният архитектурен комплекс на връх Кози грамади в Средна гора. Обектът представляващ резиденция, древна крепост, скални светилища, пътища, могилни некрополи и кариери за добиване на строителни материали датира от V-IV век пр. Хр и се приема за част от първата столица на Одрисите по времето на царете Терес II, Котис I и Амадок.

Преходите са леки, метеорологичната прогноза е обещаваща, така че програмата е подходяща и за туристи с по-малък опит!
 


 

ПРОГРАМА:
 

Ден 1

Тръгваме в 7:00 часа от локалното платно над спирката на метрото "Интерекспо център - Цариградско шосе", посока Пловдив. След час и половина сме в гр.Панагюрище. След като разгледаме Панагюрското златно съкровище продължаваме към Жаба могила - най-голямата сред 300-те могили в района и една от най-големите на територията на България с диаметър 90 м. и височина 20 м. Състои се от две помещения – гробница мавзолей и светилище храм. Богатството на извършеното погребение и градеж на гробницата предполагат, че това е бил владетел, управлявал свещената територия на равнинните беси. Следващата ни цел - колонния храм Хоризонт се датира от края на V и началото на ІV в. пр. Хр. и е единственият открит в Тракия храм с колонада. Десетте колони са върху база с по два барабана и капител в ранен дорийски стил. В него е бил погребан тракиец от висш ранг, свидетелство за което са намерените предмети в гроба – бронзови върхове на стрели, сребърни мъниста и златни пластинки за пришиване към дрехи. Тракийският култов комплекс Четиньова могила край Старосел е ограден със стена от обработени гранитни блокове. Дължината й е 241 метра, а на височина достига до 3,5 метра. Стената се нарича крепида и очертава кръг, който според тракийските религиозни вярвания символизира Слънцето. Входът на храма е с парадно стълбище и два пиедестала, на които са стояли статуи на лъвове. В храма са се изпълнявали религиозни церемонии, свързани с култа към Великата богиня-майка, нейния син Слънцето и Орфей. На северната страна на могилата се намира хранилище за вино или вода. Деня ни ще завърши в намиращия се в полите на Средна гора туристически комплекс "Бяло камъне".
 

Ден 2

Сутринта закусваме от 7.30 до 8.00ч. след което се отправяме към тракийския архитектурен комплекс на връх Кози грамади. Светилищата обикновено се разполагат на една от най-високите, доминиращи околността точки. В светилището, разположено между земята и небето, границата между смъртните и безсмъртните става по-прозрачна, а светът на хората и светът на боговете по-лесно встъпват във взаимодействие. Ето защо това е мястото за жертвоприношения и дарове и пространство, където може да се получи предсказание. Предстоят ни 12км. и 4 часов преход без денивелация в опияняващото спокойствие на същинска Средна гора. Именно на в. Козя грамада 1364м. ще видим монолитния скален жертвеник криещ тайните на мистериозните ритуали извършвани там преди повече от две хилядолетия. Под самия връх са разположени няколко мегалитни съоръжения, които обхващат върха в своеобразен полукръг от юг, запад и изток. След като се насладим на панорамната гледка към Тракийската низина и Родопите ще се спуснем до пещерата-гробница. Входът и е във вид на пресечена пирамида и е ориентиран точно на изток, а коридора е скосен във височина и също намира прилики с подмогилните гробнични съоръжения в древна Тракия. В дъното пещерата завършва с тесен процеп, който наподобява характерния завършек на пещерите-светилища тип „Утроба“ от Източните Родопи. Продължаваме по-надолу до така наречения тюрзис или владетелска резиденция. Застанали сред огромните, тежащи 500 до 800 кг. каменни блокове се пренасяме назад във времето в онзи така тайнствен и непознат за нас свят. В откъс от „Историята на Филип“ на Теопомп предадена от Атеней се казва, че одриският цар Котис I построявал „зали за пиршества“ т.нар „андреони” в които жертвопринасял на боговете и общувал с висшите си сановници. Може да се предположи, че там са се извършвали определени култови дейности, свързани с изповядване на „мистериалните“ орфически култове. Тези „зали за пиршества” имат освен битова и ритуална и социално-политическа функция да сплотяват аристокрацията „родовитите люде” и да подсигуряват царската власт чрез подновяване на личните връзки между владетеля и неговите приближени. Всичко случващо се в тези „зали” е обвито в мистичната тайнственост на една затворена група от посветени.

По обратния път се прибираме назад до комплекса.

Време за разбор на уикенда в подходящо заведение в Старосел.

Прогнозно прибиране в София до 21.00ч.

 

ЦЕНА: 130 лв.


Цената включва:
- транспорт с комфортен фирмен бус
- лицензиран планински водач
- една нощувка в туристически комплекс "Бяло камене"Минимален брой  7 участника.


За записване и въпроси:
- i_dukov@mail.bg 
- 0899810366 - Цочо Василешки, водач на събитието
- съобщение във Фейсбук