КИЛИМАНДЖАРО – ПОКРИВЪТ НА АФРИКА

8-16 февруари 2020 г.
 

водач: Илиян Дуков 
 

Препоръчваме ви да се включите и в останалите две части на танзанийската ни програма: фото сафари в най-красивите животински паркове и релакс на остров Занзибар!
 


 

„Покривът на Африка“, един от седемте континентални първенци, масивът на Килиманджаро е считан за най-голямата самостоятелно стояща планина в света – издигаща се около 5000 метра над околните савани.  Съставен е от трите изгаснали вулкана – Шира, Мауензи и централния Кибо, в който е най-високата кота с красивото име - Ухуру „Свобода“ (5895 м.),  - наречена така след получаването на независимостта на Танганика през 1961 година. Малко по-късно страната се слива със Занзибар и от първите срички на двете бивши колонии се формира днешното Танзания. За върха има 7 различни подхода, сред които най-живописен е нашият - маршрута Мачаме с обща дължина в двете посоки около 60 км., преминавайки през 5 различни екосистеми – от обработваемите вулканични земи в подножието, през субекваториалната джунгла до алпийската пустош на високите части.  С оглед по-добрата аклиматизация, предпоставка за по-голям шанс за успешното изкачване сме предвидили още един допъълнителен ден, в най-стабилния период от годината.

 


ПРОГРАМА:
 

1 ден

Полет от София до летище Килиманджаро.
 

2 ден

Трансфер до хотела в Аруша, отпочиване от полета и брийфинг за предстоящото изкачване.

 

3 ден

Machame Gate – Machame Camp  9km, ↑1220m

След закуска отпътуваме за Machame Gate (1790 м.), входна врата за парка, където се регистрираме и приключението ни започва с 6 часов преход в тропическа гора, обитавана от екзотични маймуни. С бавно, вработващо темпо, достигаме Machame Camp (3010 м.), където палатките и вечерята вече ни очакват.
 

4 ден

Machame Camp ─ Shira Camp 7km, ↑ 835m

Пресичаме близкия поток и се отправяме по изкачващата пътека, постепенно напускайки горския пояс. След 5-6 часа сме на Shira camp (3845 м. ). От тук имаме възможност за кратък аклиматизацинен трек, преди да се върнем за вечерята и нощувката си.

 

5 ден

Shira Camp ─ Barranco Camp 10km, ↑ 700m , ↓ 600m

От лагер Shira се изкачваме за аклиматизация до Lawa Tower (4600 м.) и после се спускаме към един от най-комфортните легери  в планината – Barranco camp (3960 м.). Вечеря и нощувка.

 

6 ден

Barranco Camp ─ Karanga Valley  6km, ↑ 375m , ↓300m

Стартираме деня с eдночасово сутрешно изкачване по страхотната стена Barranco, след което ще сме възнаградени с гледка към вулкана Кибо. Правим кратка почивка за снимки и продължаваме с  технически по-труден участък, по пресечен терен до Karanga camp (4035 м.)

 

7 ден

Karanga Camp ─ Barafu Camp  4km, ↑ 605m

 Днес преходът е доста по-кратък. Целта ни е да достигнем последния лагер - Barafu Camp (4640 м.) и да отпочинем максимално, преди финалния щурм на върха. Лягаме си рано.

 

8 ден

Barafu Camp ─ Uhuru Peak ─ Mweka Camp  ↑ 1255m ↓ 2815m

Големият ден настъпи! Ще бъде дълго, трудно, но изключително удовлетворяващо. Стартираме малко след полунощ, подходящо екипирани с топли дрехи (4 слоя, с горен – пухено яке), маска за лице, шапка и ръкавици. От заветната цел ни делят само около 3 км. и 1255 метра положителна денивелация по технически лесен терен, който ще ни отнеме 7-8 часа. Наистина е малко височко и вероятно студено, но ние нямаме бърза работа – дошли сме да се насладим на всяка минута и особено на приказния изгрев над Великата рифтова долина от връх Ухуру (5895 м.), най-високата точка на Африка!

След достатъчно време за снимки се спускаме до горския пояс и вечерята ни в Mweka camp (3080 м.), където ще нощуваме.

 

9 ден

Mweka Camp ─ Mweka Gate  10km, ↓ 1450m


Завършваме програмата с четиричасов, релаксиращ трекинг сред вълшебна гора и така неусетно достигаме Mweka Gate (1630 м.). Сега вече можем да се поздравим с успешното изкачване! Трансфер до Аруша. Надяваме се, че ще имаме възможност за по един душ преди обратния полет за България, а най-добре да продължим пътешествието си с втора част на програмата ни в Танзания – фото сафари в най-красивите животински паркове, очаквайте подробносите скоро …

 

ЦЕНА: 4999 лв.  – капарират се 50% от сумата преди 30.11.2019 г.

 

Цената включва:

 • лицензиран български планински водач с височинен опит
 • екип от местни водачи, носачи, готвачи
 • всички нощувки по програмата и необходимата бивачна екипировка
 • пълен пансион в планината
 • всички такси за „Национален парк Килиманджаро“ и изкачването на върха
 • всички сухопътни трансфери по програмата
 • медицинска застраховка „Асистанс“ с покритие 10000 евро


Цената не включва:

 • самолетен билет София – Килиманджаро – София ( Съдействаме за закупуването им след потвърждение на групата. Цената му към 14.10.2019 г. е 996 лв., колкото по-рано се купят толкова по-близо ще сме до тази сума)
 • танзанийска виза
 • бакшиши (да се предвидят около 150 долара)

 

Минимален брой 8 участника.


Допълнителни изисквания:

 • за посещение на Танзания е препоръчителна ваксина за жълта треска, но не й задължителна. Ако се поставя е добре да се направи поне месец преди пътуването.
 • Международен паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на прибирането

 

За допълнителна информация, въпроси и записване:

 • i_dukov@mai.bg
 • 0887065443 – Илиян Дуков
 • съобщение във Фейсбук