КЕРКИНИ И ВОДОПАДИТЕ НА БЕЛАСИЦА

18-19 май 2019 г.
 


 

Три държави, една планина - пролетна Беласица от юг и север! Приказно време за посещение на Национален парк „Керкини“ (Бутковския гьол), една от 10-те влажни зони с международно значение в южната ни съседка. Тук са наблюдавани над 300 вида птици, най-атрактивни, сред които са розовото фламинго (него зимата го снимаме), къдроглавия пеликан и тундровия лебед. През втория ден сме ви избрали най-внушителните водопади по българските и македонските склонове на планината! Естествено нощувките са ни при кулинарния гуру в Подгорието – леля Рукие – пригответе се за страхотен купон и гурме изненади!
 

 

ПРОГРАМА:

 

18 май, събота

Тръгване в 7:00 часа от пл. Руски паметник в София. През Благоевград, Сандански и ГКПП Кулата достигаме района на ез. Керкини. Обиколка на езерото с фотопаузи на местата, където знаем, че са концентрирани птиците. Задължително ще се повозим и на лодка, така че да се приближим още по-добре. Вече със сигурност сме изгладнели – тъкмо навреме, не след дълго сме при леля Рукие в с. Яворница и комплекс „Орхидея“, където гурме вечерята ни очаква. От огряваната от звездите веранда се открива успокояваща гледка към долината на р. Струмешница. Въздухът е изпълнен със свежият аромат на пролетната гора, усеща се мириса на множество нацъфтели цветя. Тишината е нарушавана единствено от затихващия лай на сънливо местно куче и песента на самотна нощна птица. Ние си допиваме виното и постепенно се потапяме в света на Морфей. Нямаме търпение да настъпи утрото, когато ще се изправим срещу великолепните водопади на Беласица – в българското и македонското подножие на планината!
 

  

 

19 май, неделя

След закуска се отправяме към македонското село Колешино кратък преход ни отвежда до чудния Колешински водопад. Продължаваме към прочутия Смоларски водопад на река Ломница. Висок почти 40 метра, безспорно той е и най-внушителният в Беласица. Преходите в Македония са леки, по удобни пътеки и с малки денивелации. Връщаме се в България, за да посетим водопадите Дъбицата и Мангъро, разположени съответно на реките Свигьовица и Ремешница. Пешеходната част тук е около 3,5 часа, а преодоляната денивелация +500 метра и – 500 метра. За финал - следва трансфер до село Самуилово и преход през живописна местност, за да достигнем Срамежливият водопад на река Камешница. Денивелацията в посока е по 300 метра – общо към 2,5 часа лежерно ходене. Прогнозно прибиране в София около 21:30 часа.

  

 

Минимум 7 участника.

 

ЦЕНА: 159 лв.

 

Цената включва:

  • транспорт с комфортен бус

  • лицензиран планински водач

  • една нощувка със закуска в комплекс “Орхидея“

  • медицинска застраходка „Асистанс“ към ЗАД „Армеец“ с покритие 5000 евро

 

За допълнителна информация, въпроси и присъединяване, можете да се свържете с нас по един от следните начини: