КЕРКИНИ И СЛАВЯНКА - ПРИКАЗКА ЗА РОЗОВО ФЛАМИНГО, МЕЛНИШКО ВИНО И БЕЛОСНЕЖНИ ВЪРХОВЕ

26-27 януари 2019 г.
 

КЛАСИКА И ОЧАРОВАНИЕ
 

водач: Илиян Дуков

 

 

 

 

Две от най-атрактивните ни зимни дестинации в една програма!
В гръцкото подножие на планината Беласица е разположен някогашния Бутковски гьол, а понастоящем – язовир Керкини, създаден през 1932 г., чрез преграждане на течението на р. Струма. Той е сред 10-те влажни зони с международно значение в южната ни съседка и е обявен за национален парк. Тук са наблюдавани над 300 вида птици, 134 от тях са зимуващи, а 163 вида използват региона като междинна спирка за почивка и намиране на храна по време на миграционните си пътувания. Най-екзотични, които при късмет ще снимаме, са голямата колония от розово фламинго, къдроглавия пеликан и тундровия лебед. 
Нощувката ни ще бъде в град Мелник, а преди това ще дегустираме отличните вина на изба "Рупел". През втория ден ще изкачим със снегоходки върховете Шабран и Гоцев връх в планината Славянка. Купонът е гарантиран, включете се и вие!
 

 

 


 

ПРОГРАМА:

 

26.01, събота

Тръгване в 7:00 часа от пл. Руски паметник в София. През Благоевград, Сандански и ГКПП Кулата достигаме района на ез. Керкини. Обиколка на езерото с фотопаузи на местата, където знаем, че са концентрирани птиците. При подходящо ниво на водата ще се повозим и на лодка, така че да се приближим още по-добре. Насочваме се към Мелник, а по пътя ще се отбием да дегустираме първокласните вина на винарска изба "Рупел". Вечерта се настаняваме в уютен хотел с отлична кухня. Вечеря и нощувка.
 

 

 

 

27.01, неделя

Закуска. Нямаме търпение да се отправим на любим преход сред приказна местност !!! Вдъхновяващи гледки, спокойствие, съхранена природа, кристален въздух и уникален маршрут с изкачване на Гоцев връх и Шабран в чуднокрасивата Славянка планина (Алиботуш) !!! Граничният характер и специфичното разположение са запазили изключителното биоразнообразие на района. По-голямата част от Славянка е включена в резервата Алиботуш. Тук е най-голямата концентрация на ендемитната за Балканите черна мура. Кратък трансфер ни отвежда до изходния пункт. Стартираме с пешеходната част от превал, разположен на 1000 метра надморска височина. По черни пътища и преки пътеки достигаме местността Марина поляна (Ливада), където има малък заслон. След още половин час, през гора от черна мура, излизаме от дървесния пояс и през втория по височина връх - Шабран (2195 м.), стъпваме на граничното било на планината. Продължаваме към първенеца Гоцев връх (2212 м.). Изкачването е с обща продължителност 5 часа. Време е за обяд с приказни гледки към морето от планини наоколо, сред които на север изпъква Пирин, на юг доминира Серски Боздаг (Меникио), с Шарлия пред него, на запад - Беласица, а на югозапад – Фалакро. Слизането ще ни отнеме 3 часа.  Разбор на уикенда в подходящо заведение. Прогнозно прибиране в София - 21:30.
 

 

 

 

 

ЦЕНА: 149 лв.


Цената включва: 

- лицензиран планински водач

- транспорт с комфортен бус

нощувка със закуска в уютен хотел, 3*  в град Мелник

- застраховка "Асистанс" към ЗАД "Армеец" с покритие 5000 евро

 

Цената не включва: 

- храна (извън упоменатата) и разходи от лично естество

- лодката в Керкини - 10 евро на човек

- дегустацията в изба Рупел - около 10 лв.

- снегоходки - 10 лв. 

 

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЕКИПИРОВКА: бинокъл, удобни обувки, гети, слънчеви очила, зимни шапка, яке и ръкавици, челник с нови батерии, щеки, раница около 30 литра, храна и вода, чай, ром ...

 

ДОКУМЕНТИ: лична карта

 

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с мен по един от следните начини:

i_dukov@mail.bg 

- 0887065443 - Илиян Дуков

- лично съобщение във Фейсбук