КАЙЛАШ, ЕВЕРЕСТ И ВЛАКЪТ ПЕКИН-ЛХАСА

11– 31 май 2019 г.

 

За истински пътешественици, които обожават да се придвижват по суша – 7000 км. с бус, джипове, влак и пеша в Поднебесната империя!

Промоционална цена при записване до 31.12.2018 г. -  3999 USD !
 


 

Тибет – самото споменаване провокира в нас копнеж към пътешествия, стремеж към докосване до духовни енергийни центрове и необятни простори, разположени на голяма надморска височина в Поднебесната империя. Ще започнем настоящата програма с Великата китайска стена, площада Тянанмън и Забранения град, за да се прехвърлим после в Лхаса и посетим великолепния дворец Потала, Сера - старинния „манастир на дивата роза“, свещената улица Бакхор, храмовете Джоканг и Дрепунг. От тук започва и същинското ни пътешествие: през езерото Ямдрок , наричано „вълшебната страна“ се насочваме към легендарния манастир Ронгбук и разположения наблизо „Базов лагер на Еверест“, от север на върха. После ще направим „голямата кора“, пълна обиколка около мистичния, поклоннически връх Кайлаш, посрещнем изгрева край идиличното езеро Манасаровар и върнем по интересен маршрут, с отбивки през Тибетското плато за посещение на култови манастири и традиционни селища. За финал ще се качим на технологичното чудо – влака Лхаса – Пекин, продължението на прочутата Транссибирска железница!
 

 

 

 

 


 

ПРОГРАМА:

 

1 ден – 11.05.2019

Полет София – Пекин

 

2 ден – 12.05.2019

Полет София – Пекин. Трансфер до хотела и нощувка.

 

3 ден – 13.05.2019

Посещение на Великата китайска стена, както и на някои нетуристически традиционни места. На връщане ще се отбием до грандиозното Олимпийско селище.

 

4 ден – 14.05.2019

Посещение на площад Тянанмън, Забранения град, Райския храм и др.

 

5 ден – 15.05.2019

Полет Пекин-Лхаса. Трансфер до хотела. Намираме се на 3680 метра надморска височина, за които ще ни е нужно известно време да се адаптираме. Отправяме се на кратка вработваща разходка като не забравяме да поемаме много течности и лека високовъглехидратна храна. Нощувка.

 

6 ден – 16.05.2019

Денят е посветен на великолепните манастири Дрепунг и Сера, които заедно с Ганден са трите „най-свещени“ свети обители на Гелугското направление на будизма, под чието влияние е Централен Тибет от средата на 17-ти век до 1950 година и чийто духовен водач е Далай Лама. Днес в Сера живеят над 600 монаси.

 

7 ден – 17.05.2019

Разглеждане на Лхаса. Сутринта се насочваме към прочутия дворец Потала, започнат още през 7-ми век от 33-тия велик тибетски цар и довършен до сегашните си размери с височината на 13 етажна сграда по заповед на петия Далай Лама през 17-ти век. Обядваме в отличен ресторант, след което се насочваме към храма Джоканг, основан също през 7-ми век с известната статуя на Буда Сакямуни, около който е и старинната свещена улица Бакхор, където ще имаме възможност да се присъединим към множеството от поклонници и да се разходим из местния пазар.

 

8 ден – 18.05.2019

От Лхаса се отправяме на пътешествие из приказен Тибет. Преминаваме през прохода Кампала (4794 м.) и пред очите ни се появява Ямдроктцо, дълго около 70 км. и сред трите най-големи свещени тибетски езера, идилично заобиколено от снежни върхове, от които се спускат към него буйни потоци. Малко по-късно ще се насладим снимайки ледника Карола, разположен край пътя ни и достигаме Гянтце (4040 м.) с манастира Пелкор Чоде. Основният храм представлява няколко етажна структура с 108 параклиса и е най-голямата подобна в цял Тибет. Очакват ни още стотина километра и сме в Шигатце (3840 м.) , целта ни за днес, където ще нощуваме преди да тръгнем към Еверест! :)

 

9 ден – 19.05.2019

Дългоочакваният момент настъпи. Нямаме търпение да поемем, към подножието на най-високия връх на планетата ни. От националния природен резерват Еверест ни делят само две градчета – Лаце и Тингри, както и два прохода – Тцола (4600 м.) и Гятцола (5248 м.). Малко по-късно от превала Гавула (5198 м.) ни очаква величествена панорама към Хималаите. В края на деня достигаме Ронгбук, с едноименния манастир, откъдето при късмет с времето ще се насладим на невероятен залез над обагрения в меки кехлибарени тонове връх Еверест. Нощувка в къща за гости или в номадски палатки. Ако не сте спали на 5000 метра, сега имате перфектната възможност.

 

10 ден – 20.05.2019

Посещение на базовия лагер на Еверест (5200 м.) През 2014 г. да достигнем южния базов лагер откъм Непал ни бяха необходими 14 дни усилен трекинг по пътя на първопроходците, а в наши дни до северния му събрат се ходи с джип! Заминаваме за Сага, а по пътя ще видим най-ниския, 14-ти подред осемхилядник Шишапангма (8012 м.), придобил печална известност за нас българите през 2018-та година. Правим кратка почивка край езерото Пейку (4590 м.) и продължаваме по живописен път, където не е необичайна срещата с диви магарета, антилопи и други екзотични представители на фауната. Нощувка в хотел в град Сага (4600 м.)

 

11 ден – 21.05.2019

Днес ще попътуваме доста, не че предните дни беше малко :), но за сметка на това ще се насладим на невероятни пейзажи и зашеметяващи гледки към Хималаите на юг и Транс-Хималаите - на север, докато пресичаме огромни равнини, дом на номади, с красиви поляни и традиционни селища. Преминаваме през прохода Майомла (5112 м.), откъдето ще снимаме връх Наймонанюи (7694 м.)! По време на това вълнуващо пътешествие ще минем и покрай пясъчни дюни, планини и долини от пясъчници преди да стигнем до Дарчен (4560 м.), изходен пункт за предстоящата ни обиколка на Кайлаш. Разходка из селцето, при нужда от носачи и якове за трека, също можем да осигурим, макар за два дни с лек багаж да не ги смятаме за необходими. Нощувка в къща за гости.

 

12 и 13 ден – 22-23.05.2019

Днес е знаменателен ден за всички ни! Започваме исторически трек - обиколката, наричана „голямата кора“, около мистичния връх Кайлаш (6638 м.), най-тачената светиня за будисти, хиндуисти и последователите на Бон-По (предбудистката религия в Тибет). Първите две групи се движат по часовниковата стрелка, докато последните – обратно на нея, но за всички тях този преход е кулминация на живота им. Най-ревностните вярващи изминават разстоянието от около 45 км. за около 2-3 седмици, чрез т. нар. прострации, символизиращи отдаването на почит към Буда, неговите учения и общността на практикуващите. При този подход, целият път се преодолява не със стъпки, а с „просване“ на тялото върху земята и опъване на ръцете, следващото движение започва от там, където са достигнали върховете на пръстите. Разположен в най-дивата, западна част на Тибетското плато, поради своето ледено усамотение и дръзка красота, върхът е без аналог сред поклонническите обекти по света! Сутринта се качваме на еко автобус (включен. в цената) до долината Саршунг, откъдето започваме прехода. Ако сме наели носачи и якове предишния ден, те ще ни очакват тук. Разходите за наем на якове, коне и носачи не са включени в пакета. През следващите два дни ни предстои да изходим 38 км., преминем през манастира Дрирапук, предизвикателния проход Дромала (5630 м.) и манастира Зутулпук, в пещерата край който ще видим отпечатък от стъпалото и дланта на Миларепа.. Накрая следва трансфер от Дарчен до разположеното само на 40 км. свещено езеро Манасаровар (4560 м.), над което ще наблюдаваме невероятен залез. Нощувка в къща за гости, обща спалня.

 

14 ден – 24.05.2019

Преход по изгрев край брега на езерото Манасаровар. Трансфер през Паянг до Сага. Нощувка в къща за гости. Обща спалня.

 

15 ден – 25.05.2019

По пътя обратно към Лхатце ще видим красиви поляни и села на местни жители. Нощувка в къща за гости.

 

16 ден – 26.05.2019

Сутринта се отклоняваме от главния път към Сакя, за да посетим древния едноименен град, както и да наблюдаваме виещото се множество от поклонници. Ще се отбием и до близкия манастир, отличаващ се с великолепни стенописи и огромна колекция от старинни писания и статуи. Следобед се връщаме в Шигатце, където имаме възможност да разгледаме манастира Ташилунпо – домът на лама Панчен. Открит е от първия Далай Лама през 1447 и е исторически и културен център на Шигатце, който е вторият по големина град в Тибет. Разположен е на хълм в центъра на града, а цялото му име на тибетски означава "тук са събрани цялото богатство и щастие на света" или "върха на славата".

 

17 ден – 27.05.2019

Връщаме се обратно в Лхаса по северния път, наричан „пътя на приятелството“. Ще преминем през долината Ярлунг Тцангпо и ще имаме възможност да посетим тибетска работилница за ароматни пръчици и различни други изделия, чието производство в областта Нйемо има над хилядолетна традиция. Освен за церемонии, свързани с отдаване на почит към светлите същества, тези ароматни пръчици могат да се използват и за предпазване от инфекциозни заболявания като грип, поради съдържащите се в съставките им лечебни екстракти от шафран, сандалово дърво, китайски лишей, борнеол и др.

 

18 – 20 ден – 28-30.05.2019

Но това не е краят на нашето пътешествие! Предстоят още едно велико изживяване! Трансфер до гарата, откъдето се качваме на уникалния влак Лхаса – Пекин, за да изминем с него 3600 км. в Поднебесната империя! Невероятното технологично съоръжение е естествено продължение на прочутата Транссибирска железница и бяха необходими гениални инженерни решения и години усилия, за да стане факт.

 

21 ден – 31.05.2019

полет Пекин – София
 

 

 

Минимум 10 участника.

Потвърждение на групата до 30 януари 2019 г.

 

 

ПРОМОЦИОНАЛНА ЦЕНА: 3999 USD при записване до 31.12.2018 г. и група над 12 пътуващи. За група 10-12 пътуващи доплащане от 200 USD. За самостоятелно настаняване (по местата, където е възможно) – доплащане от 666 USD.

 

ЦЕНА В ПЕРИОДА (31.12.2018 – 30.01.2019 г.) 4199 USD и група над 12 пътуващи. За група 10-12 пътуващи доплащане от 200 USD. За самостоятелно настаняване (по местата, където е възможно) – доплащане от 666 USD.

 

Записването става с подписване на договор и капариране на 30 % от сумата по банковите сметки на фирмата.

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 • самолетен билет Пекин – Лхаса

 • билет за влак Лхаса – Пекин

 • автобус в Тибет с шофьор

 • местен водач с английски в Пекин

 • местен водач с английски в Тибет

 • български лицензиран планински водач с опит във височинните трекове

 • 9 нощувки в хотели 3* със закуски, 2 обяда, 3 вечери

 • 9 нощувки в къщи за гости (на две места може да ни настанят и в номадски палатки)

 • входове за забележителности

 • разрешително за Тибет

 • медицинска застраховка с покритие 10000 евро към ЗАД „Армеец“

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • самолетен билет София – Пекин – София (Цена около 500 евро към 10.12.2018 г. )

 • виза за Китай

 • храна и персонални разходи извън упоменатите в програмата

 • бакшиши и разходи за носачи, якове и др. (ако се ползват като опция за обиколката на Кайлаш)