РУСЕНСКИ ЛОМ, ИВАНОВСКИ СКАЛНИ ЦЪРКВИ, СРЕБЪРНА, СВЕЩАРИ, ДЕМИР БАБА ТЕКЕ, БАСАРБОВСКИ МАНАСТИР, КРЕПОСТТА ЧЕРВЕН, ОРЛОВА ЧУКА, МАДАРСКИ КОННИК, ШУМЕСКО ПЛАТО

10-14 април 2019 г.

 

снимка: George Palov Photography
 

Отдавна сме ви обещали тази програма – ето изпълняваме си думата и то как:

От общо 7 културни и 3 природни обекта под Егидата на ЮНЕСКО в страната ни, в настоящата програма ще посетим цели 4 от тях: Ивановските скални църкви, резервата Сребърна, тракийската гробница в Свещари и Мадарския конник, а това са само част от акцентите! Ще се разходим също в Природния парк „Русенски Лом“ до скалния манастир „Св. Св. Константин и Елена“, ще видим старинни каменни кръстове, Басарбовски скален манастир, благоустроената пещера Орлова чука, средновековната крепост Червен, Демир Баба теке, Природонаучния музей „Сребърна“, Исторически музей в Исперих, причудливи природни образувания на Мадарско плато, скални манастири на Шуменско плато! Погрижили сме се и за отлично настаняване. Взимайте доброто настроение и се впуснете в приключението, преди да са се запълнили осемте места в буса ни! :)
 

 

ПРОГРАМА:

 

10 април, сряда

Тръгване в 17:30 от локалното платно над спирка Цариградско шосе – Интерекспо център, откъм странатата на м-н Метро. За около четири часа достигаме хотел Черният щъркел , с. Нисово, разположен в самото сърце на Природен парк „Русенски Лом“ Настаняваме се за две нощувки.
  

11 април, четвъртък

През днешния ден ще осъществим кръгов маршрут започващ през средновековната крепост Червен, по прототип на чиято кула е реставрирана Балдуиновата кула в Търново, после ще посетим втората най-дълга пещера у нас - Орлова чука. Следващата ни спирка са прочутите Ивановски скални църкви, включени под Егидата на ЮНЕСКО от 1979 г. Обиколката ни завършва с Басарбовския скален манастир „Св. Димитър“. Връщаме с в с. Нисово край, което кратка разходка ще ни заведе при старинни каменни кръстове, 16-18 век . Вечеря в ресторантската част на комплекса.
 


 

12 април, петък

След закуска се отправяме по дендропътеката, която ще ни запознае с местната раститетлоност, а след това продължаваме срещу течението на р. Мали Лом, за да достигнем Голям Нисовски скален манастир „Св. Св. Константин и Елена“ , 11 век – трансфер до Сребърна, посещение на Природонаучния музей и езерото, което е биосферен резерват с над 200 вида птици и защитено от ЮНЕСКО от 1983 г. Нощувка в с. Ветрен в къща за гости Пеликан или подобна.
 

 

13 април, събота

Насочваме се към тракийската гробница в Свещари, включена под Егидата на ЮНЕСКО от 1985 година. Следващата ни цел е алианското светилище Демир баба теке. Задължителна спирка ни е и „Историческия музей“ в гр. Исперих, за да разгледаме намерените в района артефакти. Дойде време за великолепния и единствен средновековен скален релеф в Европа, от периода на ранното средновековие – символът на България - Мадарския конник, естествено също под Егидата на ЮНЕСКО от 1979 г. Но това не е всичко, предвидили сме няколко часова разходка, с изкачване до Мадарското плато и посещение на някои интересни скални феномени. Трансфер до с. Осмар и нощувка в Осмарските къщи, където въпреки че сме извън сезона при късмет може да дегустираме прочутия осмарски пелин.
 


 

14 април, неделя

Ще направим кратки преходи до някои интересни скални манастири на Шуменско плато. Прогнозно прибиране в София около 21:00 часа.
 

 

ЦЕНА: 459 лв.

 

Цената включва:

  • транспорт от и до София

  • лицензиран планински водач

  • четири нощувки със закуски в подбрани семейни хотели и къщи за гости
     


 

Минимум 7 участника

 

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по един от следните начини: