ПОТВЪРДЕНА

ИСЛАНДИЯ – НАЙ-ВЕЛИКОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ

05-18 август 2019

 

ГАРАНТИРАНО ПЪТУВАНЕ! 


ВОДАЧ: ИЛИЯН ДУКОВ
 


 

Потвърдено приключение до едно от най-великите кътчета на нашата планета!

Пътешествие без аналог, което се реализира за първи път у нас!

Нестандартна концепция по отношение на програмата и реализирането й – допълнителна информация ще бъде предоставяна само на записалите се участници!

Отлична цена!

 

 

 

ПРОГРАМА:

 

Ден 1 – 05.08

Полет София-Рейкявик, с прекачване на летище в Европа. Трансфер до Синята лагуна. В този сезон работи до полунощ и релакс след полета. Мястото се намира в черно лавово поле, дъното и стените на лагуната са покрити с десетки хиляди парчета лава. Дължи името си на уникалния цвят на водата там, която е смесица от 2/3 морска и 1/3 сладка вода. Водата на „Синята лагуна“ е с температура 38 градуса, идваща от геотермалната електроцентрала Svartsengi. Светлите комини на централата, заедно с кълбата пара придават нереален пейзаж, всред който плувате. Водата е известна лековитите си съставки: минерални соли (с успокояващ ефект), синьо-зелени водорасли (за подхранване и омекотяване на кожата) и бяла глина (с почистващ и ефект). Нощувка в хостел в столицата.

 

 

Ден 2 – 06.08

Отправяме се към Национален парк Тингветлир , под егидата на ЮНЕСКО от 2004 г. и намиращ се до най-голямото естествено езеро в Исландия - Тингвадлаватън. Посещение на гейзерите Гейзир и водопада Гюдълфос, „Златния водопад“ с височина 32 метра. Това е известният Golden circle на Исландия, близо до Рейкявик. Тингветлир е най-значимото историческо място в Исландия. Тук викингите основават „може би първия” демократичен парламент в света (Alping), в 930 г. Едновременно с това мястото е част от тектоничния разлом между Европа и Америка. Няма много останки от онова време, но пейзажът е великолепен. Geysir е оригиналният гейзер, от който произлиза думата и на който са кръстени всички гейзери в света. По-рано е изхвърлял вода на височина 80 метра, но през 1950 г. частично е запушен от туристи, хвърляли камъни. Голямото земетресение през 2000 г. го запушва допълнително. Сега изригва 2-3 пъти на ден и не достига предишната си височина. За щастие на посетителите наблизо e Strokkur, който изригва максимум на 6 минути, на височина 15-30 м. И двата гейзера са обкръжени от малки оцветени извори, бълбукащи басейни и пара. След това пътуваме за Торсморк. Това е едно от най-красивите места в Исландия, долина, заградена от стръмни скали, с каньони, пеещи пещери и планински цветя. Трите ледника Tindfjallajokull (1462 m), Eyjafjallajokull (където изригна вулкана през 2010 г., изригвал 5 пъти от IX век насам) и Myrdalsjokull (1406-1438 m) предпазват долината от лошото време и свирепите ветрове. Още по-нагоре по долината е Godaland (земята на боговете), където е пълно със странни магически образувания. Нощувка (къмпинг или хижа).

 

Ден 3 – 07.08

Денят ни стартира с красивия водопад Селяландсфос, (60 метров), известен с факта, че може да се застане зад него и снима водната струя. Следващата ни спирка е при водопада Скогафос, „Горският водопад“, (60 метров пад и широчина 25 метра). Продължаваме към Скайдарарсандур - най-големия сандар на света! Свалени от ледниците и пренесени чрез реките и свличанията пясък, чакъл и тиня (селев поток) се натрупват в равнината долу и я опустошават. Гледката тук е толкова впечатляваща, че тази исландска дума се използва повсеместно за описване на този топографски феномен. Нощувка в близост до Националния парк Ватнайокул, в района на Скафтафел. В тази част от националния парк е събрана колекция от омайващи върхове и ледници. Нощувка (къмпинг).

 

Ден 4 – 08.08

Днес ще преминем по прочутия живописен трек - Skaftafellshejdi Loop, 6 часа, 17 км. и денивелацация +840 м. и -840 м. После ще посетим невероятния водопад Свартифос, чийто скални отвеси са от снопове застинала лава.

 

Ден 5 – 09.08

Националният парк Скафтафедл - изкачване на най-високия връх на Исландия Кванадалсхнюкюр (Hvannadalshnukur – 2119 метра) – градчето Скафтафедл

Рано сутринта, започва изкачването ни към най-високия връх на Исландия - Кванадалсхнюкюр (Hvannadalshnukur - 2119 метра)!!! Очаква ни труден 12-14 часов преход по сипеи и ледници! Денивелация за деня +2000 метра/-2000 метра! Ще са ни необходими въжета, котки и пикели!

За тези, които не желаят да изкачват върха, има много варианти за по-леки преходи в националния парк. Нощувка в Скафтафедл.


 

Дни 6-14 (10-18 август)

Харесва ли ви началото? В този стил ще продължим и през следващите дни, за да завършим пълната обиколка на острова, като местата и активностите ги оставяме като изненада. Това, което ви гарантираме са внимателно подбрана селекция, от едни от най-невероятните и изумителни феномени, които могат да бъдат наблюдавани на нашата планета. Естествено с бързи лодки ще наблюдаваме и китове, защото тук е сред топ дестинациите за тази цел. Накрая ще се приберем обратно в добрата стара София, абсолютно убедени, че сме осъществили пътешествието на живота си!

 

 

ЦЕНА: 3499 лв.

 

Цената включва:

  • наем на джипове и горивото за тях

  • опитен български планински водач – пътешественик

  • всички нощувки по програмата

  • медицинска застраховка „Асистанс“ с лимит 5000 евро

 

Цената не включва:

  • самолетните билети

  • входове и опционни турове

  • храна и разходи от лично естество

 

За допълнителна информация, въпроси и записване:

i_dukov@mail.bg