ЗИМНО ИЗКАЧВАНЕ НА ВРЪХ ХАРАМИЯТА

СПА В САПАРЕВА БАНЯ

28-29 януари 2017 г.

 

КРАЕН СРОК ЗА ВКЛЮЧВАНЕ: 25 ЯНУАРИ 2017 г.
 

планински водач: Кирил Левтеров

 

 

Гордата осанка на връх Харамията като магнит привлича погледа на всеки посетил циркуса на Седемте Рилски езера. Изкачването му през зимата не е лесно, но за сметка на това изключително удовлетворяващо и емоционално преживяване! След снежните рилски простори и зареждащия преход със снегоходки ще се разходим, за да снимаме заледения Овчарченски водопад, средновековната църква Свети Никола и после ще се насладим да горещата минерална вода в Сапарева баня. Накрая ще направим разбор на приключението и ще обменим идеи за следващи пътешествия!

 

ПРОГРАМА:

 

28 януари, събота

Тръгване в 7:00 часа от София, площад Руски паметник. Трансфер през село Сапарева баня и планинския курорт Паничище до хижа Пионерска. От там се качваме на седалковия лифт до хижа Рилски Езера. В хижата пием чай и се отправяме със снегоходките към хижа Седемте езера (известна още като „Старата“). Тя обикновено е затворена по това време на годината. Подминаваме я и се изкачваме между езерата Рибното и Трилистника към премка Харамията. От там обвързани за сигурност с помощно въже се качваме по Източното ребро до самия връх Харамията (2450 м.) и при хубаво време се наслаждаваме на прекрасни гледки към Витоша, Верила и околните върхове в Рила. Според метеорологичната обстановка и кондицията на групата избираме обратния път за връщане до хижа Рилски езера. Нощувка.

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРЕХОДА:

Изкачване 400 м., спускане 400 м, разстояние около 7 км., времетраене 7-8 часа.

 

29 януари, неделя

Спускаме се с лифта. Трансфер до село Овчарци. Лек пешеходен преход по екопътека Горица и замръзналия Овчарченски водопад (39 метра). Връщаме се по обратния път, за да посетим в Сапарева баня средновековната църква „Свети Никола“ и най-горещия гейзер в Европа. Свободно време за релакс в СПА центъра. Вечеря в уютен ресторант.

Прибиране в град София до 21:00 часа.

 

ЦЕНА: 129 лв. Включва: опитен планински водач, транспорт с комфортен бус, нощувка на х. Рилски езера, двупосочен билет за лифт, наем на снегоходки, планинска застраховка.

 

ЕКИПИРОВКА: зимни обувки, гети, щеки, котки, подходящи дрехи за студено време и вятър, топли ръкавици и шапка, слънчеви очила, слънцезащитен крем, челник, раница 30-40 литра.

 

ХРАНА И ВОДА: На хижа Рилски езера се предлага храна. Въпреки това препоръчваме носенето на сандвичи, сушени плодове, ядки и други подсилки за през деня. Вода – поне 1,5 литра, подходящо е ползването и на термос с горещ чай.

 

За допълнителна информация, въпроси и присъединяване, можете да се свържете с нас по един от следните начини: