РИЛСКИЯТ ИСПОЛИН - ВРЪХ ЕЗЕРНИК

17-18 февруари 2018 г. 

Красивата осанка на връх Езерник магнетично привлича погледа на планинаря, приближаващ се към сгушеното в гористите рилски пазви селце Добърско. Именно това е основната цел в настоящото събитие, но освен него пълнотата на преживяванията ни ще бъде гарантирана с витализиращите минерални басейни на с. Баня, гурме вечерята при леля Дешка и нейните самобитни баби-аниматорки, художествения и архитектурен шедьовър - прочутата църква "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в Добърско, както и разбора на уикенда с крехка японска пъстърва на сач, допреди минути скачала в кристалните води на река Клинец.

 

 

 

 

ПРОГРАМА:

 

17 февруари, събота
 

Тръгване в 8:00 часа от площад Руски паметник, София. Трансфер до село Баня. Свободно време за релакс в минералните басейни и обяд. След кратко пътуване сме в село Добърско, където ще посетим прочутата църква "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" от 17 век, известна с композицията Метаморфозис, при която Иисус Христос е изобразен с аура наподобяваща ракета. В късния следобед се настаняваме в семеен хотел в село Горно Драглище. Предстои ни феноменална вечер с кулинарните специалитети на леля Дешка и нейните баби-аниматорки. Подгответе се за страхотен купон с много народни песни, танци, вицове, смях, пиене и ядене на корем! Все пак днешния ден е за отпочиване и подготовка за предстоящия преход, така че без да прекаляваме с нищо ще си легнем по-навреме.

 

 

 

18 февруари, неделя
 

Взимаме си сухите пакети за закуска и в 6:00 часа сме на път (за удобство може да си носим кутия за храна). Трансфер до изходния пункт. Изкачването ни на рилския исполин връх Езерник (2485 м.) започва! Първоначално със снегоходките по горски пътища и пътечки, сред приятна иглолистна раститетелност, а след това по панорамен заоблен рид набираме височина , за да достигнем скалистия върхов купол. Слагаме котките и изкачваме последната част, за да бъдем възнаградени за усилията си от фантастичните гледки. Под нас се е ширнала Разложката котловина, а отвъд нея Пирин се е разтворил като на длан. Погледът ни на юг се спира върху Фалакро, а наблизо са гористите масиви на Родопите, както и голяма част от белоснежна Рила. Свободно време за обяд и снимки. Обратният път ни е познат и утъпкан, така че слизането става доста по-бързо. Финалът на този грандиозен ден е в рибарника на Добърско, захранван с чистите ледени води на река Клинец. Тук ще имаме възможност да опитаме японска пъстърва, приготвена на сач.


Параметри на прехода:

Денивелация: +1300 м. , -1300 м.

Обща дължина на маршрута: 26 км. (22 от тях със снегоходки и котки)

Времетраене: 9-10 часа


Прогнозно прибиране в София – 21:00 часа.
 

 

ЦЕНА: 142 лв.
 

Цената включва:

 • лицензиран планински водач

 • транспорт от и до София

 • нощувка в семеен хотел в с. Горно Драглище

 • обилни гурме вечеря и закуска, с включени алкохол и домашни сокове

 • планинска застраховка

 

Цената не включва:

 • снегоходки – 10 лв.

 • котки – 10 лв.

 • басейн в с. Баня – 10 лв.

 • вход за църквата в Добърско
   

Цената е валидна при минимум 7 участника.

 

ЕКИПИРОВКА: челник с нови батерии, подходящи обувки, гети, снегоходки (могат да се наемат), котки (могат да се наемат), пикел (по желание), слънчеви очила, зимни шапка и ръкавици, удобни и топли дрехи, раница - около 30 литра, термос с чай, малко ром, джапанки, бански, хавлия


 

За допълнителна информация, въпроси и присъединяване, можете да използвате следните варианти:

 • имейл на: i_dukov@mail.bg

 • обаждане на тел. 0887 065 443 – Илиян Дуков

 • лично съобщение във Фейсбук