ПОТВЪРДЕНА

ЕТИОПИЯ

ПО СЛЕДИТЕ НА ИЗЧЕЗНАЛИЯ КИВОТ И МИСТИЧНАТА ЛАЛИБЕЛА

14 – 29 ЯНУАРИ 2017 г.
 

16 ДЕНА (14 НОЩУВКИ)

 

ПРАЗНУВАНЕ НА ТИМКАТ !!!

НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА !


СЛЕДВАЩАТА НИ ЕТИОПИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРЕЗ ЯНУАРИ 2018 г.

ОБЕЩАВАМЕ НЕВЕРОЯТНА ПРОГРАМА !!! 
 

За втори път се отправяме на вълнуващо, вълшебно и очарователно пътешествие в загъдъчната и неповторима Етиопия. В днешния глобален свят малко места по света могат да предложат толкова разнообразни, значими и автентични дадености, все още слабо засегнати от масовите тълпи от посетители. Не би било преувеличено твърдението, че ни предстои да се докоснем до едно от най-необикновените и впечатляващи кътчета на нашата планетата! Обещаваме ви вдъхновяваща и обогатяваща екскурзия, в която ще споделим богатия си опит и впечатления от тази забележителна култура! Очакваме Ви!
 

 


ПРОГРАМА:

 


14 януари 2017 г. / събота
 

Полет към Адис Абеба
 

Среща с групата в 9:30 на Терминал 2, летище София.

В 11:55 излитаме за Адис Абеба.

Летим с QATAR AIRWAYS, която е сред най-комфортните и добри авиокомпании в света.

Полет:

Sofia (11:55) – Doha (17:30)

Doha (20:15) – Addis Ababa (00:35)

Посрещане от местния партньор на Bole International Airport. Трансфер до хотела за нощувка.


   

 

15 януари 2017 г. / неделя
 

Сити тур в Адис Абеба

 

Отпочиваме от полета. След закуска, с местен екскурзовод се отправяме на сити тур в Адис Абеба (Новото цвете). Етиопската столица се намира на 2400 метра над морското равнище и сред основните й забележителности са: Националния музей със скелета на Люси (на 3,5 млн. години), Университета, паметника “Yekatit 12”; катедралата „Света Троица”; катедралата „Св.Георги”, (където са коронясани императрица Zewditu и император Хайле Селасие), Бета Мариам (Мавзолея на Менелик), паметника “Lion of Judah”, пазара (Merkato, пон-съб, 6-19 ч.), хълма Entoto с черквата Entoto Maryam. Нощувка в същия хотел.
 

 

 
 
 
 

16 януари 2017 г. / понеделник
 

Бахир Дар 
 

Закуска. Заминаваме за Бахир Дар и езерото Тана. Преминаваме през земите на племената Амхара и Оромо, като по пътя ще направим някои спирки и отклонения. Ще се отбием до манастира Debre Libanos (най-големия манастир в страната, местния „Рилски манастир“), на 105 км от Адис Абеба, основан от отшелника Текла Хайманот през 13 век и каньона на река Сини Нил. Накрая изпращаме залеза от връх Bezawit, където е дворецът на император Хайле Селасие, с гледка към Бахир Дар и Сини Нил. Нощувка в Бахир Дар.

 

 

 

 

17 януари 2017 г. / вторник
 

Езерото Тана 
 

Закуска. Денят е посветен на старинните (8-16 век) манастири на островите и полуостровите на езерото Тана, както и на самото езеро. В някои от манастирите не пускат жени, колкото и да са праведни. Пътуваме с корабче. По залез слънце посещаваме мястото, откъдето великата река Сини Нил изтича от езерото Тана. При късмет тук ще имаме възможността да снимаме хипопотами. Втора нощувка в Бахир Дар.

 

 

 

 

18 януари 2017 г. / сряда
 

Сини Нил - Гондар
 

Закуска. Рано сутринта посещаваме водопада на река Сини Нил при село Тис Абай, на 32 км от Бахир Дар. Заминаваме за Гондар (африканския Камелот, бивша столица на Етиопия, 2300 м н.в., 185 км). Посещение на замъка на император Фасиладас и черквата Дебре Берхан Селасие с изрисувани 80 ангелски лица върху тавана й. Вечерта се включваме в колоритния фестивал Тимкат (Богоявление по Юлианския календар). Това е най-важният празник в страната, а ние сме на точното място – някогашната имперска столица Гондар е най-атрактивното и автентично място за посрещането му!

  

 

19 януари 2017 г. / четвъртък

 

Празнуване на Тимкат

 

Timkat е най-значимия и колоритен религиозен фестивал в Етиопия по повод Богоявление. Той започва в навечерието на 19 януари /или 20 януари, ако годината е високосна/. Навечерието на празника се нарича Ketera. Тогава, привечер на 18 януари, всички църкви изнасят таботите, символизиращи Ковчега на завета (т.е. Ковчегът изработен от майстор Веселиил и съдържащ Десетте Божи заповеди, написани с Божия пръст върху две каменни плочи и дадени на Мойсей на Синайската планина).

С грандиозна, цветна процесия, таботите се отнасят към огромния басейн на баните на Фасилидас, пълнещ се с вода веднъж годишно, специално за този повод. Основните празненства и литургия са на 19 януари. Таботите се разполагат в специални шатри, а църковните общества пеят химни на възхвала. Песнопенията са съпровождани от танци, биене на барабани, камбанен звън и тромпети. Молитвите продължават и през нощта, а в 2 часа на 19 януари, започва тържествената литургия, при която таботите се изнасят на ръце над главите на свещениците, обвити в брокат и кадифе.

След литургията, главният свещенослужител благославя водата със златен кръст, окадява вярващите и ги благославя. Всичко завършва с ритуално къпане по изгрев, при което много от присъстващите скачат с дрехите си във водата. Ритуалът символизира кръщенето на Иисус Христос в река Йордан, но също така е и знак за подновяване на клетвите за служба към християнската вяра.

След церемонията, всички църкви, с изключение на тези под покровителството на Св. Архангел Михаил, прибират таботите в църквите с бавни, церемониални процесии, съпроводени с песни.

На следващия ден, 20 янури, честванията продължават във възхвала на Св. Архангел Михаил - най-почитаният светец в Етиопия.

Отпочиване и нощувка в хотела в Гондар.

 

 

 

 

20 януари 2017 г. / петък
 

Аксум
 

Закуска. Трансфер до Аксум с попътно посещение на село Wolleka, където все още живеят фалаши (етиопските евреи). Следобедна разходка в града. Нощувка.

 

   

 

21 януари 2017 г. / събота

Кивотът на завета
 

Закуска. Град Аксум е най-свещеният град в Етиопия. Тук в параклиса към двете църкви (старата и новата „Света Богородица от Цион“) се пази Кивота на Завета с Десетте Божи заповеди. Пак тук през 331 г. цар Езана обявява християнството за официална държавна религия. Стартираме разглеждането му с местен екскурзовод. Основните забележителности са: Комплекса с обелиските, гробниците (с тухлените сводове, фалшивата врата и Nefas Mawcha), мавзолея, гробниците на царете Калеб и Гебре Мескел, надписа и гроба на цар Езана, Археологическия музей, баните на Савската царица, гробницата на цар Базен, Дунгур – двореца на Савската царица. Край града са и древните кариери и мястото на битката на архангел Михаил с лъвицата на Гобедра, както и манастирите Abba Pentalewon и Abba Likanos. Нощувка в същия хотел.

  

 

 
 

22 януари 2017 г. / неделя
 

Етиопската Аризона
 

Закуска. Продължаваме на север. По пътя минаваме край Адова, където император Менелик II е победил колонизаторската армия на италианците и е спасил Етиопия от колонизиране. Можем да се отбием до манастира Abba Garima (само за мъже), основан през VI век от един от Деветте светци. Преминаваме в близост до границата с Еритрея и завиваме на юг към Негаш – където е първото заселване на мюсюлмани в Етиопия, още по времето на Мохамед. Счита се, че там е бил гроба на тогавашния владетел, дал земя на мюсюлманите, между които е била и Рукая, втората дъщеря на Мохамед (погребана в Дамаск). Тук вече сме в земите на племето Тиграи. Заради червеникавите скалисти планини, издигащи се насред пустошта районът е наричан Етиопската Аризона. Нощувка в италианската Джералта лодж, често сочена като мястото с най-добри условия за настаняване в Африка.

  


 

23 януари 2017 г. / понеделник
 

Скалните църкви в Тиграи

 

Закуска. В района Тиграи има няколко големи групи от скални църкви, като общият им брой е около 120. С кратки преходи ще посетим няколко подбрани обекта. Нощувка в Мекеле.   

 

 

24 януари 2017 г. / вторник
 

Трансфер до Лалибела

 

След закуска се отправяме към Лалибела. По пътя ни очакват красиви пасторални пейзажи, африканска екзотика, колоритни племена и уникалната църква Yemrehane Kristos. Настаняване. Вечерна разходка. Нощувка.

 

 
 

25 януари 2017 г. / сряда
 

Чудесата на Лалибела

 

Закуска. Единайсетте скални църкви издълбани в монолитната скала са без аналог в християнския свят. Признати са от ЮНЕСКО за осмото чудо на света. Целият ден е посветен на обстойното им разглеждане. Втора нощувка в Лалибела.

 

 

 

26 януари 2017 г. / четвъртък

Наблюдение на марабута
 

Закуска. Заминаване за Комболча (330 км, 6 часа). По пътя посещаваме скалната църква Genete Mariam (1270 г., на 32 км от Лалибела) и манастира Hayk Estifanos (13 век), разположен на брега на езерото Hayk. В района ще имаме възможност за наблюдение на марабута и други птици. Нощувка.

 

 

 

 

 
 

27 януари 2017 г. / петък

Трансфер до Адис Абеба

Закуска. Заминаваме за Адис Абеба (375 км, 7 часа). Пътят преминава покрай високия 4000 метра връх Abuye Meda, а след Дебре Сина – покрай платото Guassa и разломната долина Mezezo. Гледките са незабравими, но въпреки това ще спираме и за снимки. Вечерта посещение на етноресторант с фолклорна програма. Ще имаме възможност да наблюдаваме страхотен балет, пресъздаващ танци, песни и ритуали от всички региони на страната. Нощувка в Адис Абеба.

  

 
 

28 януари 2017 г. / събота

Шопинг

Късно ставане и закуска. Възможност за закупуване на подаръци, сувенири и кафе. Късно вечерта трансфер до летището.
 

 

 

29 януари 2017 г. / неделя

Прибиране в България

Полет с QATAR AIRWAYS в 01:35 часа.


Addis Ababa (01:35) – Doha (05:35)

Doha (14:35) – Sofia (18:50)

 

 

Като заключение, няколко думи за условията в страната и самото пътешествие:

На 9-ти октомври 2016 г., президентът на страната обяви за период от 6 месеца засилени вътрешни мерки на сигурност, които се изразяват в по-голямо полицейско присъствие и допълнителни проверки и разрешителни. Това всъщност повишава безопасността на организираните пътувания, както го потвърждават партньорите ни и няколкото български групи посетили безпроблемно Етиопия през последния месец !!!

Пътуваме по маршрута на така наречения „Исторически кръг”, който е в Северна Етиопия.

Избрали сме наземен транспорт, защото само по този начин може да се придобие свързана представа за страната и хората й. 80% от живота е извън големите градове. Там са колорита, пъстротата и пасторалните картини. Транспортът ще бъде организиран с комфортен Toyota Coaster Bus . Предстои ни да участваме в уникалния фестивал Тимкат, най-тържественото и значимо събитие в страната!

Програмата ни е през сухия сезон, който е до средата на март. Времето през деня е горещо, но все пак следва да предвидим и малко връхни дрехи.

Водата в Етиопия не се пие, а се купува бутилирана от магазините и е евтина. Нощувките са с включени закуски. За настаняване са подбрани едни от най-добрите условия, които местата предлагат.

Понастоящем имунизацията за жълта треска или други ваксини не са задължителни. Къпането и миенето в езерата е опасно поради билхарцията. В сезона и по местата, които ще посетим е малък рискът от малария. Въпреки това елементарни мерки като носенето на репелент и поемане на някои естествени продукти за подсилване на имунитета са желателни. Въпрос на личен избор е превантивното третиране с медикаменти, които трябва да се пият преди, по време и след пътуването.

Ще направим групова медицинска застраховка с покритие 5000 евро. Който разполага със собствена може да си я използва.

В тази екскурзия сме се постарали да комбинираме най-добрите страни на пътешествието и организираното пътуване, но колкото и да сме подготвени, не трябва да забравяме, че отиваме на място, където условията на живот са доста натуралистични. В страната липсва силна централизирана власт и често се извършват ремонтни дейности по пътната инфраструктура. В този смисъл е възможно на моменти да се наложат и леки корекции на програмата.

 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:

- Етиопия е единствената африканска страна непопадала цялостно под колониална власт. Като такава я определят като най-старата независима държава на континента. Нещо повече – на 1 март 1896 г. край Адова, за по-малко от 6 часа войските на император Менелик II напълно разгромяват армия от 17700 италиански войници, предвождани лично от генерал Баратиери и разполагащи с тежка артилерия и съвременно оръжие. Това е най-голямата победа на африканска над европейска сила от времето на Ханибал и същевременно най-голямото поражение претърпявано от бели хора в Африка;

- Етиопия е една от първите, приели християнството като официална държавна религия. (След Армения, 301 г. и Римската империя, 313 г.). Това се случва през 331 г., като преди това половината от населението са били юдеи, а другите – езичници и са почитали дракона Сандо. Днес в страната има над 20 хил. църкви и манастири;

- Етиопия е предполагаемото място, (виж Греъм Хенкок, „Знакът и печатът”), където и до днес се пази Кивота на Завета Господен, (т.е. ковчегът изработен от майстор Веселиил и съдържащ десетте Божи заповеди, написани с Божия пръст върху две каменни плочи и дадени на Мойсей на Синайската планина);

- Официалният език в страната е амхара. Той е създаден на основата на староетиопския, т.нар. геезки език, датиращ от около 2 хил. г. пр. Хр. и отнасящ се към семитското езиково семейство, към което спада и иврит. И в наши дни много етиопски и еритрейски православни свещеници четат текстове на геезки, а Етиопия е считана за една от страните с най-стара писмена и езикова култура в света;

- Данакилската депресия, (част от Голямата рифтова долина), е едно от най-горещите и сухи места на земята. Измереният температурен рекорд на сянка е 64,4 градуса. Тук е и най-ниската точка на страната (около -120 метра). От ръба на кратера на вулкана Ерта Але, (Димящите планини), човек има уникалната възможност да наблюдава и снима земната магма;

- Последният етиопски император – Хайле Селасие е 225-тият пряк потомък на Соломоновия род. Допреди коронясването си на 2-ри ноември 1930 г. е носил името Рас Тафари. Именно с култа към неговата личност е свързана една от най-младите световни религии т. нар. Растафарианство, възникнала в Ямайка и придобила популярност и в други страни покрай реге музиката и Боб Марли;

- Понастоящем съвременната наука смята, че именно в района на Етиопия, Кения и Чад се е зародила човешката цивилизация. В близост до ез. Хадар в Етиопия са едни от най-старите открити биологични форми предшестващи проявата на Хомо Сапиенс, според някои разглеждани като пряка линия на човешката еволюция, а според други като странични нейни клонове. Става дума за Люси, датирана на 3,2 млн. години, която е ходила на два крака, а понастоящем може да бъде видяна в Националния музей в Адис Абеба. През 1992 г. пак в Етиопия откриват кости на 4,4 млн. г., чиято форма на стъпалото загатва за изправено ходене;

- Фалашите, (чернокожите абисински юдеи), са последните евреи, които практикуват юдаизма във формата му от времето на Соломоновата епоха и периода на Първия храм.(т.е. 10 в. пр.Хр.);

- Първенецът на Етиопия - връх Рас Дашен (4543 м.) е най-високият връх на Африканския рог. Намира се в планината Симиен, голяма част, от която е обявена за национален парк намиращ се под защитата на ЮНЕСКО.

 

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с мен по един от следните начини:

- имейл на: i_dukov@mail.bg
- обаждане на тел. 0887 065 443
- лично съобщение във Фейсбук