ЗАГАДЪЧНАТА ЕТИОПИЯ

  1-19 ФЕВРУАРИ 2018 г. - 19 дни/17 нощувки

 

Феноменална програма, луксозно настаняване, отлична цена!

 

Лалибела, Симиенските планини, Данакил с Ерта Але и Далол, скалните църкви на Тиграи,  Аксум, Гондар, езерото Тана, Харар, Адис Абеба

 

Включване до 15 декември 2017 г. !
 

 

 
   

 


Етиопия - древна, загадъчна, очарователна, пъстра, колоритна, пасторална, автентична, несравнима и невъобразима – каквото и да се каже би било малко, за да предаде емоциите и вълнението, които ни обземат при срещата ни с бита, културата, традициите, хората, религията и природата на „Черната перла на Африка“, както галено е наричана тази горда, приказно-красива страна. Според класацията на Йоги Трекинг – в Топ 10 световни дестинации. Очакваме Ви да споделим и съпреживеем трепета, опита, възхищението, преклонението и вдъхновението си, намерили израз в настоящата програма !!!

 

     НАШИТЕ ПРЕДИМСТВА: 

 • Традиционна дестинация за Йоги Трекинг;

 • Най-разнообразната и балансирана програма на българския пазар, обхващата всички важни акценти в Северна Етиопия;

 • Български водач с голям опит в Етиопия, отлично познаващ страната, бита и културата;

 • Отлична логистика и надеждни местни партньори, с които работим успешно през последните години;

 • Нощувки в най-добрите хотели (4/3 звезди) – Възстановяването от екзотичните впечатления и възможността за пълноценен релакс са от първостепенно значение за удоволствието и комфорта от цялото пътешествие;

 • Балансирана програма, даваща възможност да се посетят всички основни акценти в Северна Етиопия.

 

ПРОГРАМА:
 

1 феврури 2018 г.  / четвъртък

Полет към Адис Абеба


Среща с групата в 14:00 на Терминал 2, летище София.

Летим с Турските авиолинии, която е сред най-комфортните и добри авиокомпании в света.

Sofia  (16:00) – Istanbul  (18:30)

Istanbul (19:45) – Addis Ababa (00:55)
 

Посрещане от местния партньор на Bole International Airport. Нощувка в Jupiter International Hotel (http://www.jupiterinternationalhotel.com/) или подобен.

 


 

2 февруари 2018 г. / петък

Сити тур в Адис Абеба
 

Отпочиваме от полета. След закуска, с местен екскурзовод се отправяме на сити тур в Адис Абеба (в превод: Новото цвете). Етиопската столица се намира на 2400 метра над морското равнище. Ще посетим Националния музей със скелета на Люси (на 3,5 млн. години), Етнографския музей, хълма Ентото с панорамна гледка към града, двореца на цар Менелик, катедралата „Света Троица“, и Меркато - най-големия пазар в Източна Африка. Нощувка в Jupiter International Hotel (http://www.jupiterinternationalhotel.com/) или подобен.

 


 

3 февруари 2018 г. / събота

Бахир Дар
 

Закуска. Важно е да тръгнем рано, тъй като днес ни предстои най-дългият път за цялото пътуване. Заминаваме за Бахир Дар и езерото Тана. Преминаваме през земите на племената Амхара и Оромо, като по пътя ще направим някои спирки и отклонения. Ще се отбием до манастира Debre Libanos (най-големия манастир в страната, местния „Рилски манастир“), на 105 км от Адис Абеба, основан от отшелника Текла Хайманот през 13 век и каньона на река Сини Нил. Настаняване и нощувка в Delano hotel (http://www.delanohotelbahardar.com/) или подобен.

 


 

4 февруари 2018 г. / неделя

Езерото Тана
 

V век пр. Хр. трагическият поет Есхил пише за езерото Тана:
" езеро с цвят на мед ... това е бисерът на Етиопия, където всепроникващото слънце безкрайно се завръща, за да потопи безсмъртната си форма и намира утеха за уморения си диск в нежните вълни, които са топла милувка"

Езерото Тана с площтта си от 3673 кв. км. е като вътрешно море за страната. Приема се, че именно оттук води началото си Сини Нил, който благодарение на дъждовния период в страната осигурява 6/7 от обема на най-известната река в Света. За сравнение преди да се слеят и да образуват Нил, Бели Нил губи повече от половината от обема си в блатата на Южен Судан. Така, че ежегодните наводнения и плодородните наносни почви Древен Египет дължи именно на Сини Нил !!!

Започваме денят си с наблюдение на хипопотами по изгрев от борда на скоростна лодка, на мястото откъдето река Сини Нил напуска езерото, по-късно ще акустираме на малък пристан и ще посетим манастира Ura Kidane Mehret, рисунките в чиято църква са художествен шедьовър. Връщаме се за обяд в Бахир Дар, а следобед кратък трансфер ни отвежда до водопада Тис Исат (Димяща вода), на река Сини Нил. Посещаваме го в рамките на 2-3 часов кръгов трек, през който ще преминем по-вековния Португалски мост (от 17 век).  Височината на водната струя е 42 метра, а при късмет може да се наблюдава със страхотен дебит.  Втора нощувка в Delano hotel (http://www.delanohotelbahardar.com/или подобен.

 


 

5 февруари 2018 г. / понеделник

 

 Гондар
 

Закуска. Заминаваме за Гондар (африканския Камелот, бивша столица на Етиопия, 2300 м н.в., 185 км). Градът е включен под егидата на ЮНЕСКО от 1979 г. Пътят ни ще премине през амхарски селища, заобиколени от пленителна природа. Настаняваме се в Goha hotel (http://gohahotel.com/), чиято панорамна тераса предоставя възхитителен изглед към града. Следобед ще посетим  фортифициарния комплекс от замъци Fassil Chebbi , сред който се откроява резиденцията на император Фасиладас. Сградите са от 16-17 век, с еклектична архитектура съчетаваща инийски, арабски и барокови елементи. Продължаваме с баните на Фасилидас, край чийто огромен басейн ежегодно се провежда празника Тимкат и накрая ще се възхитим на невероятните стенописи в църквата Дебре Берхан Селасие с изрисуваните 144 ангелски лица върху тавана й.  
 

Информация за Тимкат

Timkat е най-значимия и колоритен религиозен фестивал в Етиопия по повод Богоявление. Той започва в навечерието на 19 януари /или 20 януари, ако годината е високосна/. Навечерието на празника се нарича Ketera. Тогава, привечер на 18 януари, всички църкви изнасят таботите, символизиращи Ковчега на завета (т.е. Ковчегът изработен от майстор Веселиил и съдържащ Десетте Божи заповеди, написани с Божия пръст върху две каменни плочи и дадени на Мойсей на Синайската планина).

С грандиозна, цветна процесия, таботите се отнасят към огромния басейн на баните на Фасилидас, пълнещ се с вода веднъж годишно, специално за този повод. Основните празненства и литургия са на 19 януари. Таботите се разполагат в специални шатри, а църковните общества пеят химни на възхвала. Песнопенията са съпровождани от танци, биене на барабани, камбанен звън и тромпети. Молитвите продължават и през нощта, а в 2 часа на 19 януари, започва тържествената литургия, при която таботите се изнасят на ръце над главите на свещениците, обвити в брокат и кадифе.

След литургията, главният свещенослужител благославя водата със златен кръст, окадява вярващите и ги благославя.  Всичко завършва с ритуално къпане по изгрев, при което много от присъстващите скачат с дрехите си във водата.  Ритуалът символизира кръщенето на Иисус Христос в река Йордан, но също така е и знак за подновяване на клетвите за служба към християнската вяра.

След церемонията, всички църкви, с изключение на тези под покровителството на Св. Архангел Михаил, прибират таботите в църквите с бавни, церемониални процесии, съпроводени с песни.

На следващия ден, 20 янури, честванията продължават във възхвала на Св. Архангел Михаил - най-почитаният светец в Етиопия.

 

 

 


 


6 февруари 2018 г. / вторник

Трекинг в Симиен

Закуска. Трансфер до селището Wolleka, в което местните жители са наследници на фалашите – етиопските юдеи. Продължаваме към Дебарк, за уреждане на формалностите за предстоящия трек. Ще се сдобием с местен планински водач и хора с пушки (скаути), които ще ни придружават следващите два дни. По пътя спираме на вюпойнта Kosoye, за да се насладим на веригата на Симиенските планини, преди да влезем в едноименния национален парк включен под егидата на ЮНЕСКО от 1978 г. Масивната ерозия на етиопското плато през годините е създала един от най-забележителните пейзажи в света, с назъбени планински върхове, дълбоки долини и остри пропасти с отвеси достигащи 1500 м. В парка се намират някои изключително редки животни, като ендимичните павиани "Гелада", Симиенската лисица и "Уалиа ибекс" - местния вид козирог, несрещан никъде другаде по света. Предстои ни няколко часов преход с незабравими, спиращи дъха гледки, сред уникален планински пейзаж, различен от всичко, което до този момент ни е познати. Ще посетим също и величествения водопад Джинбар, чиито води се сгромолясват в бездната от близо 460 метра! Нощувка във високопланинската Simien lodge (http://www.simiens.com/ )

 


 

7 февруари 2018 г. / сряда

Симиен - Аксум

Закуска. Трансфер до имперския град Аксум. Пътят преминава през екзотични местности със силно разчленен релеф и за наша радост всяка година го намираме във все по-добро и комфортно състояние. Под различни ракурси ще снимаме Симиенските планини и долината на река Текезе. Настаняване и нощувка в Sabean International Hotel (http://sabeanhotel.com/) или подобен.

 


 

8 февруари 2018 г. / четвъртък

Аксум

Закуска. Град Аксум е най-свещеният град в Етиопия. Тук в параклиса към двете църкви (старата и новата „Света Богородица от Цион“) се пази Кивота на Завета с Десетте Божи заповеди. Пак тук през 331 г. цар Езана обявява християнството за официална държавна религия. Стартираме разглеждането му с местен екскурзовод. Основните забележителности са: Комплекса с обелиските, гробниците (с тухлените сводове, фалшивата врата и Nefas Mawcha), мавзолея, гробниците на царете Калеб и Гебре Мескел, надписа и гроба на цар Езана, Археологическия музей, баните на Савската царица, гробницата на цар Базен, Дунгур – двореца на Савската царица. Край града са и древните кариери и мястото на битката на архангел Михаил с лъвицата на Гобедра, както и манастирите Abba Pentalewon и Abba Likanos. Втора нощувка в Sabean International Hotel (http://sabeanhotel.com/) или подобен.

 


 

9 февруари 2018 г. / петък

Скалните църкви на Тиграи

Закуска. Продължаваме на север. По пътя минаваме край Адова, където император Менелик II е победил колонизаторската армия на италианците и е спасил Етиопия от колонизиране. Насочваме се към червеникавите скалисти планини на Тиграи, издигащи се насред пустошта и причина районът да е получил прозвището „Етиопската Аризона“. В наши дни най-северната провинция се гордее с над 120 скални църкви, разположени в няколко групи. Любопитен факт, е че до 1966 година само 2-3 от тях са били познати на световната научна общественост, пак според коят това е най-голямото културно богатство на страната, защото тук всеки предмет, стенописи, архитектура и религиозни обреди са пропити с хилядолетни антични традиции ... Ще посетим, разбирайте – изкачим с местни водачи до две уникални скални църкви Abune Gebre Michael Koraro и DebreTsion (Abune Abreham), в които вероятно ще бъдем първите българи заснели прекрасните светини, съхраняващи невероятните стенописи. Нощувка в италианската Geralta lodge (http://gheraltalodgetigrai.com/), претендираща за едно от най-добрите места за настаняване на континента.

 


 

10 февруари 2018 г. / събота

Данакил – соленото езеро Карум

Данакил със сигурност е едно от най-въздействащите и интересни места на нашата планета. Обхваща северната част на Афарската депресия, като площта му е около 50 000 кв. км., от които 10 000 кв. км. са под морското равнище. Това е екстремна земя, надарена с необикновена красота, неподлежаща на описание ... В непосредствена близост до границата с Еритрея са и шестте основни топ забележителности, които ще посетим, а именно:

 • Далол – най-ниско разположеният вулкан в света (-50 м. на най-високата част на кратера), представлява нереална, сякаш неземна гледка – конусовидни гейзери, бълват изпаряващи се струйки гореща вода, насред пъстра палитра от малки езерца, оцветени във всевъзможни нюанси на зелено, жълто, оранжево, червено и бяло – продукт на йонизираната сяра и калиевата сол;

 • Солената планина – да истина е! предстои ни да направим кратък трек сред каньони изградени изцяло от сол;

 • Червените езера – други причудливи образувания резултат на вулканичната активност и богатите на минерали земни недра;

 • Солниците и керваните с камили – Така наречената „Солена равнина“, някога е била дъното на залив от Червено море. Площта и е около 6000 кв. км., а дебелината на плочата е между 1000-3000 метра. На това място се добива богата на калий сол още от предхристиянската епоха. Всеки ден кервани от стотици камили и магарета осъществяват първоначалния транспорт на ценната суровина. Технологията на добив е изцяло ръчна, ще имаме възмоност да заснем процеса;

 • Соленото езеро Карум (известно и като Асале по името на цялата местност) – невероятно е усещането да газиш по залез стотици метри навътре във воден басейн чиито брегове губят очертанията си в равния хоризонт, а водата да не достига дори до коляното. Освен всичко друго солта има уникалното свойство да пречиства финните етерни тела на телата ни (аурата), така че гледайте на това като натурална СПА-процедура;

 • лавовото езеро на вулкана Ерта Але (Димящите планини) – само 6 са известните вулкани в света, на които можеш да застанеш на ръба на кратера, а под теб да наблюдаваш истинско езеро от жива лава. Нещо повече, този тук е най-старият от тях и вероятно най-достъпният, а магмата с температура 1100° С е на по-малко от 20 метра от нас и предоставя изключително въздействаща, незабравима гледка.

 

Закуска. Прехвърляме се на джипове и се отправяме към Данакил. Няма да мине без малко суетене около пазаруването на вода и провизии, но за това ние нямаме грижата, а ще се доверим на готвача, присъединил се към групата ни. Да се насладим на последните блага на цивилизацията и превъзходния вкус на сутрешното етиопско кафе. Към обяд спираме в Берхале, където докато хапваме ще уредим и някои формалности за по-нататъшния път, сред които и придружаващия полицейски ескорт. Малко по-късно достигаме селището Хамедела, разположено в периферията на пустинята. Настаняваме се за две екзотични нощувки със спане върху сламени легла. Нямате представа колко е удобно! Сега вече сме истински номади, веднага се отправяме да изпратим залеза край соленото езеро Карум (известно също и като Асале). Връщаме се за вечеря и нощувка. Намираме се в Данакилската депресия, (част от Голямата рифтова долина), в едно от най-горещите и сухи места на земята. Измереният температурен рекорд на сянка е 64,4 градуса. Тук е и най-ниската точка на страната (около -120 метра). За наша радост сме в най-хладния период на годината, когато средната дневна температура достига само до 36 градуса, а през нощта пада на 25.

 


 

11 февруари 2018 г. / неделя

Вулканът Далол – Солената планина – Червените езера – Солената равнина

Закуска. Докато е по-хладно се насочваме с джиповете, за да посетим последователно Далол, Солената планина и Червените езера. Връщаме се за обяд и отпочиване в Хамедела. Следобед се отправяме към Солената равнина, за да наблюдаваме процеса за добиване на „бялото злато“ по технология датираща от преди 2000 години и да снимаме натоварените кервани от камили и магарета, съпровождани от гордите афарци – един истински пустинен народ! Основната част от пътя ще ни бъде върху самата солна плоча и от лекотата на движението върху нея ще разберем защо голяма част от рекордите за скорост се поставят именно върху такава настилка. Вечеря и нощувка в Хамедела.

 

 


 

12  февруари 2018 г. / понеделник

Ерта Але

Закуска. От няколко години голяма част от връзката между вулканите Далол и Ерта Але се осъществява по новопостроен заобиколен асфалтов маршрут. Едно от най-атрактивните, емоционални и автентични преживявания в Данакил, обаче е преминаването по стария директен маршрут между Хамедела и Кусравад, един истински адвенчър, през който пресичаме различни форми на пустинни терени и малки номадски селища, а от опитността на шофьорите зависи намирането на верния път. Именно това е вариантът, който сме избрали.

Отново докато обядваме ще уредим и някои формалности за изкачването и ще се сдобием с допълнителна охрана. Кратък трансфер по възможно най-неравния път, който можете да си представите, непосредствено върху вулканичните туфи, ще ни отведе до Додом. Селището, в което багажът ни ще бъде натоварен върху камили, а ние ще се отправим на 3-4 часов трек към кратера на Ерта Але. По пътя ще наблюдаваме невероятен африкански залез. Част от вечерта ще прекараме запленени и снимайки невероятното лавово езеро, а по-късно ще се оттеглим за нощувки в каменни къщички, пригодени за бивакуване.

 

 


 

13 февруари 2018 г. / вторник

Мекеле

Рано сутринта се спускаме за закуска обратно в Додом. Взимаме си довиждане с Данакил и се връщаме в цивилизацията на Етиопското плато. Следобед ще имаме възможност даже да поплуваме в басейна на четиризвездния Mekele Planet hotel (http://www.planetinternationalhotel.com/) , където ще релаксираме и нощуваме.

 


 

14 февруари 2018 г. / сряда

Лалибела

Закуска. Предстои ни дълъг ден през пътища често в лошо състояние. Награда ще ни бъдат приказните пейзажи и колоритните, плодородни райони през които ще преминем, населени от разнообразни етноси и впечатляващи флора и фауна.

Над 70 процента от населението на страната е съсредоточено извън големите градове и затова пътуването по суша е задължително за придобиване на пълноценни впечатления. Следобед пристигаме в Лалибела. Настаняване и нощувка в Cliff Edge hotel (http://www.cliffedgehotel-lalibela.com/) или подобен.

 


 

15  февруари 2018 г. / четвъртък

Лалибела

Закуска. Намираме се във второто най-свято място в Етиопия, но със сигурност най-известното. Основоположник на града е цар Лалибела, който се завръща след дълго изгнанничество в Светите земи и го създава в края на 12 век, с идеята да бъде новият Йерусалим, след завладяването на последния от мюсюлманите. Всичко е забулено в мистика и красиви легенди, които ще ви разкажем. Ще научите интересни неща за личността и живота на владетеля както и различните хипотези за произхода на строителите на единайсетте монолитни и полу-монолитни скални църкви, издълбани непосредстено в земната плоча. Безспорен факт е обаче, че те са символ на страната, без аналог никъде другаде на нашата планета и са признати от ЮНЕСКО за осмото чудо на света! Целият ден е посветен на обстойното им разглеждане, а вечерта в местна къща ще участваме в кафена церемония, комплимент от нашите партньори. Все пак сме в родината на кафето! Втора нощувка в Cliff Edge hotel (http://www.cliffedgehotel-lalibela.com/) или подобен.

 


 

16 февруари 2018 г. / петък 

Лалибела - Адис Абеба - Харар
 

Закуска. Полети с Ethiopian Airlines с прекачване в Адис Абеба до град Дире Дава. Трансфер до град Харар.  Настаняване в  Wonderland Hotel или подобен.

 


 

17 февруари 2018 г. / събота


Харар

След закуска, с местен гид се отправяме да изследваме  забележителностите на мюсюлманския Харар - едно от местата считани за четвъртия най-свещен град в исляма, с 82 джамии, три от тях от 10-ти век. - включен през 2006 г. под егидата на ЮНЕСКО. Фортифицираният исторически град е ограден със стени построени през периода 13-16 век. Не по-малко интересни са старинните жилищни квартали. Привечер няма да пропуснем  атрактивното шоу, при което хора (превърнали тази дейност в професия) хранят пристигащите от околността хиени, подавайки им сурово месо директно от устата си. Втора нощувка в Wonderland Hotel или подобен.

 


 

18 февруари 2018 г. /неделя

Адис Абеба

След закуска трансфер до Дире Дава и полет с Ethiopian Airlines до Адис Абеба. Свободно време за закупуване на сувенири и кафе. Вечерта посещаваме етноресторант с танци, музика и песни пресъздаващи културата и традициите на различните райони и етноси в Етиопия (над 80 на брой!). Трансфер до Bole International Airport.

 


 

19 февруари 2018 г. /понеделник

Прибиране в България

Полет с Турските авиолинии.


Addis Ababa (01:50) – Istanbul (07:25)

Istanbul (08:35) – Sofia (08:50 – българско време)

 

 


 

ЦЕНА: 2898 долара, на човек при настаняване в двойна стая

Доплащане за единично настаняване – 389 долара
 

Краен срок за потвърждение на групата: 15 декември 2017 г.


Цената включва:

-      български водач с голям опит в пътуванията из Етиопия, отлично познаващ страната, бита и културата й;

-      местен англо-говорящ гид, предстедател на Етиопската асоциация на екскурзоводите, който ще ни придружава през цялата програма;

-      местни англо-говорящи локални гидове навсякъде по посещаваните обекти;

-      14 нощувки със закуски в хотели и лоджи отговарящи на 4/3 звезди. На практика избрали сме най-добрите места за настаняване в посещаваните райони;

-      3 нощувки на биваци в Данакил. Тук сме с осигурена цялостна екипировка за нощувките и  изхранване на база All inclusive (закуска, обяд и вечеря);

-      самостоятелен транспорт за групата ни през цялото пътешествие с климатизиран Toyota Coaster Bus и опитен шофьор – това е голям бус с много пространство в него за хората и багажа, същевременно дава и най-добрата възможност за наблюдение на колоритния живот по пътищата на страната;

-      самостоятелни климатизирани джипове Toyota Land Cruiser 4х4 в Данакил с шофьори;

-      всички входни такси в посещаваните обекти;

-      разрешително за Национален парк Симиен, с включено заплащането на местен планински водач и скаути за охрана;

-      разрешително за Данакил и вулкана Ерта Але, с всички допълнителни такси за местни водачи, охрана, бивачна екипировка и други формалности;

-      транспорт на багажа с камили при изкачването на вулкана Ерта Але;

-      тур с лодка по езерото Тана до места, които малцина са имали шанса да посетят;

-      организирана частна кафена церемония в Лалибела;

-      посещение на  етно-ресторант с балет, пресъздаващ песни, танци и музика от различните райони на страната;

-      целодневен сити-тур в Адис Абеба с местен англо-говорящ екскурзовод;

-      целодневен сити-тур в Харар с местен англо-говорящ екскурзовод;

-      трансфери до и от летището.

 

Цената не включва:

-      самолетни билети с Турски авиолинии по маршрута София-Истанбул-Адис Абеба и обратно. Цената им с всички летищни такси към 3.11.2017 г. е 725 евро;

-      самолетни билети с Ethiopian Airways  за полетите Лалибела – Адис Абеба (с цена 145 долара към 03.11.2017 г ), Адис Абеба – Дире Дава – Адис Абеба. (с цена 285 долара към 03.11.2017)

-      Виза за Етиопия – Цената й със съдействието за получаване на разрешение от Етиопското министерство на външните работи за полагането й на летището при кацане е 70 долара. Другият вариант ще бъде да я получим от представителството им в Женева, до където ще изпратим паспортите си със специална поща;

-      разходи от лично естество (обедите и вечерите, освен тези в Данакил), сувенири, кафе и др.;

-      бакшиши – повечето са включени и са грижа на нашият партньор, но все пак е редно да оставим в определени моменти някой лев и ние, особено ако сме изключително доволни. Възприето е малки суми да се дават на пиколото в хотела. По сериозно перо ще бъдат водачите, шофьорите на буса и джиповете, както и придружаващият ни през цялото пътуване гид. Така че да предвидим  към 100-120 долара за тази цел пък на място ще обсъдим как да ги разпределим;

-      такси за видео-камера и заснемане с професионална фото-техника, (на практика на малко места могат да поискат такива и не са на висока стойност);

-      посочената цена е калкулирана при група от 10 и повече участника. При по-малка е възможно да се наложи известно доплащане.

 

Срокове за включване и плащане:

-       1298 долара + цената на самолетните билети - до 15 декември 2017 г.;

-      1600 долара - до 15 януари 2018 г.

 


 

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да използвате следните варианти:

- имейл на: i_dukov@mail.bg

- обаждане на тел. 0887 065 443 – Илиян Дуков

- лично съобщение във Фейсбук