БИСЕРИТЕ НА КРАИЩЕ

Ерулска планина, Пчелински камък и Гигински манастир

31 март 2019 г.
 

ОТКРИЙ КРАИЩЕ !
 

 

  

 

 

Някои от най-големите забележителности в Българско Краище събрани в една програма:

- Красивият панорамен Големи връх (1481 м.), най-висок за Ерулска планина.

- Изключително фотогеничната с местоположението си средновековна църква „Св. Йоан Летни”, кацнала на ръба на отвесна скала и надвесена над водите на язовир Пчелина;

- Ерулският манастир „Св. Троица” , където ще научим легендата за двете вековни дървета срещу входа му;

- Гигинският (Черногорски манастир) „Св. Св. Козма и Дамян”, с чудотворното лековито аязмо и възможност за закупуване на домашно приготвени храни и напитки, повечето директно от манастирското стопанство.

 

  

 


ПРОГРАМА:
 

Тръгване в 8:00 часа от град София, площад Руски паметник.

Покрай Перник и през Радомир достигаме изходния пункт за средновековната църква „Св. Йоан Летни“ и след 30 мин. преход сме при нея. Наричана още Пчелински камък, тя представлява последен спомен от съществувало в миналото село. Храмът е разположен на високия скален скат, врязал се в яз. Пчелина и точно срещу връх Сирищнишка рудина. Вълшебна и сякаш нереална е гледката от това място, а снимките - красиви и силно впечатляващи. Следващата ни цел е Ерулския манастир „Св. Троица” – разположен сред вековна гора, пред входа му се издигат две дървета - бук и ясен, за които се разказва местна легенда. Продължаваме пеш към пирамидалния красавец Големи връх (1481 м.) - един от личните върхове в Краището и най-висок в Ерулска планина. Предстои ни да го изкачим по интересн, зареждащ маршрут и да се възхитим на откриващата се пленителна панорама. Връщаме се до транспорта и се отправяме към Гигинския (Черногорски манастир) „Св. Св. Козма и Дамян” - Това място е светъл лъч в мрачното небе на българската църква. Историята на  възраждането на светата обител представлява всъщност пример за съвременна приказка, а главният герой в нея се казва отец Никанор. (За повече информация препоръчваме следния материал , както и филма „Безребърници” Днес в църковния магазин могат да се закупят домашно произведени биволско сирене, кисело мляко, суджуци, вино, ракия и др., както и разнообразни сувенири. Край светата обител е сгушено чудотворно аязмо, доказало целебната си сила при лечението и профилактиката на очни проблеми.
 

Пешеходната част за деня е 5-6 часа.

Прогнозен час за прибиране - около 20:00 часа.

 

 

ЦЕНА: 59 лв.

Цената включва: 

транспорт

лицензиран планински водач


 

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да използвате следните телефони: