В ТЪРСЕНЕ НА ЕМЕРЛЕР

21-23 септември 2019 г.
 

ОТ ПОРЕДИЦАТА  "ЗАБРАВЕНИТЕ СЕЛА НА БЪЛГАРИЯ"
 

 

Чували ли сте за село Емерлер? Някога цветущо, с над 1000 жители, които само за една нощ са принудени да го изоставят. Сега от селото са останали само останки, спомени и много цветя.

Намиращо се в Източните Родопи, на самата граница между България и Гърция, районът на селото ни предлага вълнуващи преживявания, много мистика и малко тъга.

В това събитие от новата поредица на Йогитрекинг - „Забравените села на България“, ще се докоснем до този отдалечен район и ще погълнем с шепи от чудния свят на Източните Родопи. Освен забравеното село Емерлер, ще посетим и други полузабравени селца- Мандрица /единственото албанско село в България/, Одринци, Сив кладенец, Горно и Долно Луково и Меден бук. Ще посетим Римската Вила Армира, скалният култов комплекс Глухите камъни и ще съзерцаваме меандрите на река Арда, край Маджарово, с прелитащи над нас белоглави лешояди.
 

  

   

  

  

 

ПРОГРАМА:
 

21 септември, събота

Сборен пункт пред храм-паметник “Ал.Невски“ в 7:30 часа. Пътуваме до село Малко градище и скалния култов комплекс Глухите камъни. Кратък преход, разглеждане и обяд. Продължаваме към Ивайловград, където ще посетим забележителната Вила Армира, останала от римско време. Продължаваме към село Мандрица, като по пътя ще се отбием до селата Одринци и Сив кладенец. Ще имаме достатъчно време за раглеждане, снимки и раздумка с малкото останали местни хора. Пристигаме в албанското село Мандрица. Вечеря и нощувка в прекрасен хотел, предлагащ уют, гостоприемство и вкусна храна.

 

22 септември, неделя

Закуска с най-вкусната баница! Кратък трансфер до село Меден бук. Оттам поемаме на преход по граничната бразда, за да открием изоставеното село Емерлер. По пътя минаваме през махала Черна черква, наброяваща само двама жители. Районът е див и много вълнуващ. Преходът за деня е около 7 часа. Връщаме се отново в село Меден бук и оттам в Мандрица за втора нощувка.

 

23 септември, понеделник

Закуска. Отново кратък трансфер до село Долно Луково. Разглеждане на селото. Тук се намира църквата Св. св. Константин и Елена. Построена е за седем дни през 1806-та година. Историята на околните села и църквата ще разберем на място. Следващото село за деня е отстоящото на няколко минутки Горно Луково. Сега почти изоставено, селото предлага една друга неразказвана история за живота и бита на този край.

За съжаление трябва да потеглим по обратния път към София, но преди това се отбиваме до вълшебните меандри на река Арда, край Маджарово. Над главите ни кръжат белоглави лешояди, реката е изваяла прекрасни картини от вода и скала.... Време за почивка и снимки. Прибираме се към София около 21 часа.

 

ЦЕНА: 239 лв.
 

Цената включва:

  • лицензиран планински водач

  • транспорт с комфортен бус

  • 2 нощувки със закуски в уютен хотел в с. Мандрица

 

Цената не включва:

  • храна, разходи от лично естество и всичко, което не е упоменато като „включено“ в програмата

 

Записването става с капариране на 50% от сумата до 23.08.2019 г.

Минимум 7 участника.

 

За допълнителна информация, въпроси и записване: